pazdzioch23 Napisano Maj 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2007 Witam Pirwszy raz zainstalowałem sobie (_linuxa_ → Linuksa) ORT i jest to FC6 Chcem ją dostosować o ile to możliw pod swoje wymogi i oczekiwania. Tak jak np. XnView, ale nie mogę go zainstalować Mam już dodaną livnę, ale mimo to wyszukiwanie tego programu za pomocą yum w root nie prynosi efektu. Więc (_ściągnołem_ → ściągnąłem) ORT Paczkę i nadal nic./ nie może przejść jakichś zależności. To zalogowałem się w root i spróbowałem coś takiego: [root@localhost ~]# cd /home/tomek [root@localhost tomek]# rpm Uvh XnView-static.ppc.rpm RPM wersja 4.4.2 Copyright © 1998-2002 - Red Hat, Inc. Ten program może być swobodnie rozpowszechniany na warunkach licencji GNU GPL Składnia: rpm [-aKfgpWHqV] [-aKfgpWHqVcdils] [-aKfgpWHqVcdilsaKfgpWHqV] [-aKfgpWHqVcdilsaKfgpWHqV] [-aKfgpWHqVcdilsaKfgpWHqV] [-aKfgpWHqVcdilsaKfgpWHqVK] [-aKfgpWHqVcdilsaKfgpWHqVK] [-aKfgpWHqVcdilsaKfgpWHqVKi] [-aKfgpWHqVcdilsaKfgpWHqVKiv] [-aKfgpWHqVcdilsaKfgpWHqVKiv] [-aKfgpWHqVcdilsaKfgpWHqVKiv?] [-a|--all] [-f|--file] [-g|--group] [-p|--package] [-W|--ftswalk] [--pkgid] [--hdrid] [--fileid] [--specfile] [--triggeredby] [--whatrequires] [--whatprovides] [--nomanifest] [-c|--configfiles] [-d|--docfiles] [--dump] [-l|--list] [--queryformat=QUERYFORMAT] [-s|--state] [--nomd5] [--nofiles] [--nodeps] [--noscript] [--comfollow] [--logical] [--nochdir] [--nostat] [--physical] [--seedot] [--xdev] [--whiteout] [--addsign] [-K|--checksig] [--delsign] [--import] [--resign] [--nodigest] [--nosignature] [--initdb] [--rebuilddb] [--aid] [--allfiles] [--allmatches] [--badreloc] [-e|--erase <pakiet>+] [--excludedocs] [--excludepath=<ścieżka>] [--fileconflicts] [--force] [-F|--freshen <plik pakietu>+] [-h|--hash] [--ignorearch] [--ignoreos] [--ignoresize] [-i|--install] [--justdb] [--nodeps] [--nomd5] [--nocontexts] [--noorder] [--nosuggest] [--noscripts] [--notriggers] [--oldpackage] [--percent] [--prefix=<katalog>] [--relocate=<stara-ścieżka>=<nowa-ścieżka>] [--repackage] [--replacefiles] [--replacepkgs] [--test] [-U|--upgrade <plik pakietu>+] [-D|--define 'MAKRO WYR'] [-E|--eval 'WYR'] [--macros=<PLIK:...>] [--nodigest] [--nosignature] [--rcfile=<PLIK:...>] [-r|--root KATALOG] [--querytags] [--showrc] [--quiet] [-v|--verbose] [--version] [-?|--help] [--usage] [--scripts] [--setperms] [--setugids] [--conflicts] [--obsoletes] [--provides] [--requires] [--info] [--changelog] [--xml] [--triggers] [--last] [--filesbypkg] [--fileclass] [--filecolor] [--filecontext] [--fscontext] [--recontext] [--fileprovide] [--filerequire] [--redhatprovides] [--redhatrequires] [--buildpolicy=<polisa>] [--with=<opcja>] [--without=<opcja>] [root@localhost tomek]# I nie mam pojecia co to znaczy. Jedno wiem (_napewno_ → na pewno) ORT programu nadal nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2007 [root@localhost ~]# cd /home/tomek [root@localhost tomek]# rpm Uvh XnView-static.ppc.rpm Musisz dać - przed Uvh, czyli rpm -ivh XnView-static.ppc.rpm . Tak w ogóle to man rpm . Chociaż tego pakietu i tak raczej nie zainstalujesz. Jaką wersję systemu zainstalowałeś, dla procesorów 32bitowych - i386, czy może dla 64bit - x86_64? Zobacz jeszcze przeglądarkę obrazów, którą masz w fedorze, czyli gthumb . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suwagem Napisano Maj 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2007 cze ściągnij sobie pakiet http://download.xnview.com/XnView-static-fc4.i386.rpm Powinno chodzić na FC6 #cd /home/tam_gdzie_go_zapisałeś #rpm -Uvh XnView-static-fc4.i386.rpm Różni się trochę od tego z Windy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Maj 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2007 Musisz dać - przed Uvh, czyli rpm -ivh XnView-static.ppc.rpm . Tak w ogóle to man rpm . Chociaż tego pakietu i tak raczej nie zainstalujesz. Jaką wersję systemu zainstalowałeś, dla procesorów 32bitowych - i386, czy może dla 64bit - x86_64? Zobacz jeszcze przeglądarkę obrazów, którą masz w fedorze, czyli gthumb . Z tego który pakiet wybrał, wynika, ze ma jabłuszko (PowerPC) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazdzioch23 Napisano Maj 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2007 Mam ściągnięte dwie paczki tego programu i dwie prubowałe zainstalować to otrzymałem takie komunikaty: [root@localhost pobrane]# rpm -Uvh XnView-static.i386.rpm błąd: Niespełnione zależności: libXp.so.6 jest wymagany przez XnView-1.70-1.i386 libstdc++-libc6.1-1.so.2 jest wymagany przez XnView-1.70-1.i386 [root@localhost pobrane]# rpm -Uvh XnView-static-fc4.i386.rpm błąd: Niespełnione zależności: libXp.so.6 jest wymagany przez XnView-1.70-1.i386 [root@localhost pobrane]# Co to za pliki skąd je wziąć i co znimi zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suwagem Napisano Maj 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2007 jeśli szukasz paczki i nie wiesz w której jest biblioteka to wklep w konsoli: #yum provides libXp.so.6 podobnie z drugim lub http://rpmfind.net/linux/rpm2html/search.p...uery=libXp.so.6 lub http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/2/simple/2 zaznacz swoją dystrybucję,wpisz w okienku wyszukiwania nazwę szukanej biblioteki i enter Dalej już chyba sobie poradzisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2007 Co to za pliki skad je wziac i co znimi zrobic?Jesli masz dostep do sieci (zakladam, ze masz), to najprosciej jest sprobowac zainstalowac przez yumyum localinstall XnView-static.i386.rpm Paczke do instalacji yum wezmie te co sciagnales (musisz ustawic sie w katalogu, w którym zapisales XnView-static.i386.rpm) a zaleznosci dociagnie z repozytoriów w sieci. [EDIT]Zapomnialem. Paczka z XnView jest o ile pamietam niepodpisana, wiec na czas tej instalacji musisz w pliku /etc/yum.conf zmienic linijke gpgcheck=1 na gpgcheck=0. Po zainstalowaniu przywróc poprzednie ustawienie, bo jednak lepiej sprawdzac czy wszystko co wchodzi do systemu jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazdzioch23 Napisano Maj 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2007 Zapomniałem. Paczka z XnView jest o ile pamiętam niepodpisana, więc na czas tej instalacji musisz w pliku /etc/yum.conf zmienić linijkę gpgcheck=1 na gpgcheck=0. Po zainstalowaniu przywróć poprzednie ustawienie, bo jednak lepiej sprawdzać czy wszystko co wchodzi do systemu jest OK. WalDo mam problem aż strach i wstyd mówić jaki. Nie mam uprawnień do tego pliku i nie mam pojęcia jak je zmienić, a mianowicie jak wejdę we właściwości pliku to wszystkie okienka wyboru w zakładce uprawnienia są niedostępne oprócz ostatniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suwagem Napisano Maj 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2007 w konsoli zaloguj się na root #cd /home/tam_gdzie go zapisałeś #chmod 777 nazwa_paczki i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazdzioch23 Napisano Maj 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2007 Nie chodzi o uprawnienia do paczki XnView-static.i386.rpm Tylko do pliku yum.conf A przez rooa nie chcą się w pliku zmienić uprawnienia za pomocą tego hasła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2007 #cd /home/tam_gdzie go zapisalesChodzi chyba o zmiany w pliku yum.conf, ale zasada ta sama. Ja niestety nie mam pojecia jak to zrobic w okienkach Zawsze robie takie rzeczy z konsoli. Zazwyczaj wychodzi szybciej [EDIT] A przez rooa nie chca sie w pliku zmienic uprawnienia za pomoca tego haslaNie rozumiem tego co napisales. co to znaczy, ze przez roota nie chca sie uprawnienia zmienic? Nie musisz zmieniac uprawnien. root ma prawo do wszystkich plików. Na wszelki wypadek wklej od poczatku to co robisz - skopiuj z konsoli wszystko od momentu kiedy wydasz komende "su -" (su spacja -) Wklejke umiesc pomiedzy znacznikami [codebox] i [/codebox] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazdzioch23 Napisano Maj 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2007 na czas tej instalacji musisz w pliku /etc/yum.conf zmienić linijkę gpgcheck=1 na gpgcheck=0. Po zainstalowaniu przywróć poprzednie ustawienie Rozbiega się o ten plik, jak wchodzę i chcem zmienić tą linijkę to nie udaje mi się zmian zapisać gpgcheck=1 na gpgcheck=0 to pokazuje mi się taki zapis Could not save the file /etc/yum.conf. You do not have the permissions necessary to save the file. Please, check that you typed the location correctly and try again. A jeżeli chodzi o twoje polecenie WalDo yum localinstall XnView-static.i386.rpm To wychodzi coś takiego [root@localhost ~]# su - Hasło: [root@localhost ~]# cd /home/tomek/pobrane [root@localhost pobrane]# yum localinstall XnView-static.i386.rpm Loading "installonlyn" plugin Setting up Local Package Process Examining XnView-static.i386.rpm: XnView - 1.70-1.i386 Marking XnView-static.i386.rpm to be installed Setting up repositories livna 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 core 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 updates 100% |=========================| 1.2 kB 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package XnView.i386 0:1.70-1 set to be updated --> Running transaction check --> Processing Dependency: libstdc++-libc6.1-1.so.2 for package: XnView --> Processing Dependency: libXp.so.6 for package: XnView --> Restarting Dependency Resolution with new changes. --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Downloading header for libXp to pack into transaction set. libXp-1.0.0-8.i386.rpm 100% |=========================| 6.8 kB 00:00 ---> Package libXp.i386 0:1.0.0-8 set to be updated --> Running transaction check --> Processing Dependency: libstdc++-libc6.1-1.so.2 for package: XnView --> Finished Dependency Resolution Error: Missing Dependency: libstdc++-libc6.1-1.so.2 is needed by package XnView [root@localhost pobrane]# cd /etc/yum.conf -bash: cd: /etc/yum.conf: Nie jest katalogiem [root@localhost pobrane]# cd /etc/yum.conf -bash: cd: /etc/yum.conf: Nie jest katalogiem [root@localhost pobrane]# cd /etc [root@localhost etc]# cd yum.conf -bash: cd: yum.conf: Nie jest katalogiem [root@localhost etc]# cd / [root@localhost /]# #chmod 777 etc [root@localhost /]# cd /etc [root@localhost etc]# #chmod 777 yum.conf [root@localhost etc]# cd /home/tomek/pobrane [root@localhost pobrane]# yum localinstall XnView-static.i386.rpm Loading "installonlyn" plugin Setting up Local Package Process Examining XnView-static.i386.rpm: XnView - 1.70-1.i386 Marking XnView-static.i386.rpm to be installed Setting up repositories livna 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 core 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 updates 100% |=========================| 1.2 kB 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package XnView.i386 0:1.70-1 set to be updated --> Running transaction check --> Processing Dependency: libstdc++-libc6.1-1.so.2 for package: XnView --> Processing Dependency: libXp.so.6 for package: XnView --> Restarting Dependency Resolution with new changes. --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package libXp.i386 0:1.0.0-8 set to be updated --> Running transaction check --> Processing Dependency: libstdc++-libc6.1-1.so.2 for package: XnView --> Finished Dependency Resolution Error: Missing Dependency: libstdc++-libc6.1-1.so.2 is needed by package XnView [root@localhost ~]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suwagem Napisano Maj 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2007 Nie zrozumieliśmy się. yum.conf powinien mieć uprawnienia 644 a nie 777 777 podałem Ci przy paczce rpm programu,nie jest to konieczne ale wygodne. Nadanie uprawnień wszystkim i na wszystko w yum.conf jest conajmniej ryzykowne. Edycji pliku yum.conf możesz dokonać za pomocą mc (jeśli go nie masz to zainstaluj przez yuma) Wyszukaj plik w /etc/yum.conf kliknij na edycja lub F4 Wyedytuj ,zapisz.Wszystko to z poziomu root. cd przenosi cię do katalogu nie do pliku Poza tym Error: Missing Dependency: libstdc++-libc6.1-1.so.2 is needed by package XnView znajdź brakującą bibliotekę. # yum provides libstdc++-libc6.1-1.so.2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2007 yum.conf powinien miec uprawnienia 644 a nie 777A wlascicielem jest "root", wiec mam nadzieje, ze edytujesz to jako "root" a nie jako zwykly user @pazdzioch23 - Co do biblioteki libstdc++-libc6.1-1.so.2: sprawdz, bo pewnie masz plik /usr/lib/libstdc++-3-libc6.2-2-2.10.0.so. Zrób link symboliczny do tego pliku (jako root) cd /usr/lib ln -s libstdc++-3-libc6.2-2-2.10.0.so libstdc++-libc6.1-1.so.2 Ja tak mam i XnView zainstalowal sie bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suwagem Napisano Czerwiec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2007 [root@localhost ~]# cd /home/tomek [root@localhost tomek]# rpm Uvh XnView-static.ppc.rpm I jeszcze jedna uwaga przed Uvh musi być myślnik: rpm -Uvh Xn.......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi