Tobiasz Dziubiński Napisano Czerwiec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2007 Witam, mam problem z Java. Mianowicie chce zainstalowac Jave (JRE). Kozystam z kilku poradnikow np. http://faq.fedora.pl/#java <- W tym poradniku punkt 9. nnie chce mi sie strona zaladowac jakis problem. Szukalem na necie ale nie znalazlem stronki zastepczej z tym pakietem.... czy mogly mi ktos podac jakas dzialajaca stronke z tym pakietem badz z wpelni dzialajacym poradnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaldoWaldow Napisano Czerwiec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2007 czy mogly mi ktos podac jakas dzialajaca stronke z tym pakietem http://java.com/en/download/index.jsp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Czerwiec 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2007 Ale to nie jest ten pakiet ktory mi jest potzebny..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2007 Ale to nie jest ten pakiet ktory mi jest potzebny.....No to ja mam takie dwa pytania: 1.Czy to znaczy, że zależy Ci naprawdę na starszym pakiecie? 2.W temacie piszesz JRE, a FAQ mówi o JDK. To jak w końcu? No i bądź może łaskaw poszukać w Googlach zanim zadasz pytanie na forum. Przeczytaj regulamin forum punkt II podpunkt 2.!! Pierwsze dwa linki prowadzą bezpośrednio do szukanych paczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Czerwiec 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2007 No i co zrobilem tak jak radza na tej stronie: http://poradnik.fedorapl.org/#java Co najciekawsze instalacja zakonczona sukcesem (to w pisalo w terminalu) A w rzeczywistosci w przgladarce nadal javy nie ma.....:/ Prosze pomozcie mi...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Czerwiec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2007 Co najciekawsze instalacja zakonczona sukcesem (to w pisalo w terminalu) A w rzeczywistosci w przgladarce nadal javy nie ma.....:/ napisales ze tylko zainstalowales ta jave.... a dowiazanie zrobiles?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Czerwiec 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2007 A czy to : ln -s /usr/java/jre1.6.0/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/mozilla/plugins Nie jest dowiazaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaldoWaldow Napisano Czerwiec 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2007 No i co zrobilem tak jak radza na tej stronie: http://poradnik.fedorapl.org/#java Co najciekawsze instalacja zakonczona sukcesem (to w pisalo w terminalu) A w rzeczywistosci w przgladarce nadal javy nie ma.....:/ Prosze pomozcie mi...... W poradniku do którego linka podales jest troche namieszane opisuje instalacje jre "Linux (self-extracting file)" choc podaje ze to do "Linux RPM (self-extracting file)" wiec napisz dokladnie co zrobiles i co oznacza (Co najciekawsze instalacja zakonczona sukcesem) Jezeli instalujesz wersje "Linux RPM (self-extracting file)" np. z linka który podalem, to po: chmod +x jre-6u1-linux-i586-rpm.bin ./jre-6u1-linux-i586-rpm.bin zainstaluj paczke rpm jaka utworzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Czerwiec 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2007 Zrobilem tak jak mowiles, ale nie dziala znowu.... instalacja : Do you agree to the above license terms? [yes or no] y Unpacking... Checksumming... Extracting... UnZipSFX 5.50 of 17 February 2002, by Info-ZIP ([email protected]). inflating: jre-6u1-linux-i586.rpm Przygotowywanie... ########################################### [100%] 1:jre ########################################### [100%] Unpacking JAR files... rt.jar... jsse.jar... charsets.jar... localedata.jar... plugin.jar... javaws.jar... deploy.jar... Done. [root@localhost Desktop]# ln -s /usr/java/jre1.6.0/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/mozilla/plugins ln: tworzenie dowiązania symbolicznego `/usr/lib/mozilla/plugins/libjavaplugin_oji.so' do `/usr/java/jre1.6.0/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so': Plik istnieje ..........................................................................................................................................................................................................// I dalej nie dziala w przegladarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaldoWaldow Napisano Czerwiec 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2007 I dalej nie dziala w przegladarce. Nie wiem jakiego systemu używasz i jakiej przeglądarki, zrób może jeszcze jeden link symboliczny do katalogu plugins swojej wersji firefoksa ln -s /usr/lib/mozilla/plugins /usr/lib/firefox-*/plugins Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Czerwiec 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2007 Samo zainstalowanie JRE i dodanie dowiazania do pluginu nie wystarczy. Trzeba jeszcze ustawic ta jave w alternatives. Poszukaj w Google poradnika Stantona-Finleya, tam jest to opisane. No i zainstaluj paczke compat-libstdc++-33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2007 http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f7.html#java łącznie z tym alternatives Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Czerwiec 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2007 O co chodzi szualem tego poradnika nic nie znalazlem, a to co napisa osoba nad tym postem to o co chodzi z tym gdzie ja to mam dac bo nie wiem. Prosze pomozcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Czerwiec 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2007 Robisz tak: su - cd /etc/profile.d touch java.sh W pliku java.sh wpisujesz dwie linijki: export J2RE_HOME=/usr/java/jre1.6.0_01 export PATH=$J2RE_HOME/bin:$PATH Zapisujesz go i następnie: source java.sh alternatives --install /usr/bin/java java /usr/java/jre1.6.0_01/bin/java 2 alternatives --config java Teraz wpisujesz 2, klepiesz enter i gotowe. Potem jeszcze yum install compat-libstdc++-33 I możesz cieszyć się javą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menth0l Napisano Czerwiec 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2007 Samo zainstalowanie JRE i dodanie dowiązania do pluginu nie wystarczy. Trzeba jeszcze ustawić tą javę w alternatives. Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym stwierdzeniem. Po zainstalowaniu jre i podlinkowaniu plugina java w FF działa bez problemu, chociaż alternatives nie ruszałem. PS. Swoją drogą nareszcie Azureus działa na domyślnej fedorowej javie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi