@WalDo Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 yum install gcc-c++ Teraz pewnie i budowa z .src.rpm by się powiodła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimas7 Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 Teraz pewnie i budowa z .src.rpm by się powiodła Z kompilatorem w systemie zawsze raźniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Sierpień 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2007 A więc tak: Po zainstalowaniu gcc-c++ dałem: qmake-qt4 -config release -after "CONFIG-=debug" a następnie: make Jednak po uruchomieniu bin/last.fm nic się nie dzieje. A co do .src.rpm to pokazuje mi się takie coś: Co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2007 A co do .src.rpm to pokazuje mi się takie coś: (...) Co zrobić? Bo pakietów SRPM się nie instaluje, tylko się je przebudowuje. Radzę najpierw: yum install rpmdevtools które powgrywa kilka ważnych paczek do budowania pakietów. Następnie: rpmdev-setuptree które przygotuje odpowiednią strukturę katalogów. A potem: rpmbuild --rebuild lastfm*src.rpm które zbuduje pakiet. Plików wynikowych należy potem szukać w ~/rpmbuild/RPMS/i386. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Sierpień 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2007 Przebudowałem pakiet SRPM i zainstalowalem. Jednak kiedy uruchamiam nic się nie dzieje. Co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2007 Co zrobić?Odpalić z linii komend terminala i wkopiować tutaj co się wyświetliło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Sierpień 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2007 [root@localhost bin]# ./last.fm [root@localhost bin]# Tylko to się pojawia. //edit: A więc w końcu udało mi się zainstlować i uruchomić aplikacje Last.fm. Dzięki wszystkim za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2007 A więc w końcu udało mi się zainstlować i uruchomić aplikacje Last.fm. Dzięki wszystkim za pomoc. Może powiedziałbyś światu co konkretnie zrobiłeś, że zaczęło działać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Sierpień 31, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2007 Może powiedziałbyś światu co konkretnie zrobiłeś, że zaczęło działać? Właściwie nic nie zrobiłem. Dałem tylko: qmake-qt4 -config release -after "CONFIG-=debug" make i to wszystko. Tylko mam jeszcze jeden problem. Jak uruchomie aplikacje to ona się uruchamia ale jak ją zamkne i chce jeszcze raz uruchomić to nic się nie dzieje. Musze ponownie uruchomić komputer aby ją uruchomić. Wie ktoś może dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Sierpień 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2007 Właściwie nic nie zrobiłem. Dałem tylko: qmake-qt4 -config release -after "CONFIG-=debug" make Małe "nic" a cieszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Sierpień 31, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2007 A wiecie może dlaczego jak uruchomie aplikacje to ona się uruchamia ale jak ją zamkne i chce jeszcze raz uruchomić to nic się nie dzieje. Musze ponownie uruchomić komputer aby ją uruchomić. Wie ktoś może dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Sierpień 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2007 Bez restartów - to nie Windows. Takie podejście utrudnia sprawę. Odpal program z terminala i zobacz błędy. albo zobacz, jakie program uruchamia procesy w systemie. "Ponownie uruchomieni komputera" jest prawie zawsze niepotrzebne w Linuksie. Pamietaj o tym a zyskasz dużo czasu podczas problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Sierpień 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2007 heh chyba wiem o co mu chodzi bo gdy dasz na "X" czyli na Zamknij to program idzie do tray'a i dlatego nie możesz go włączyć bo ma blokadę żeby nie włączyć kilka razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Sierpień 31, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2007 Bez restartów - to nie Windows. Takie podejście utrudnia sprawę. Odpal program z terminala i zobacz błędy. albo zobacz, jakie program uruchamia procesy w systemie. "Ponownie uruchomieni komputera" jest prawie zawsze niepotrzebne w Linuksie. Pamietaj o tym a zyskasz dużo czasu podczas problemów. Nawet jak wyloguje i zaloguje się ponownie to aplikacja nie chce się uruchomić. Uruchamia się jedynie jak uruchomie ponownie komputer. heh chyba wiem o co mu chodzi bo gdy dasz na "X" czyli na Zamknij to program idzie do tray'a i dlatego nie możesz go włączyć bo ma blokadę żeby nie włączyć kilka razy Ja robie prawym przyciskiem myszy na trayu i robie zamknij. I potem jak próbuje jeszcze raz włączyć to się nie włącza. Wie ktoś może dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Wrzesień 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2007 A czy jest możliwe że aplikacja nie chce się ponownie uruchomić, ponieważ blokuje ją selinux? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi