Skocz do zawartości

Nietypowy Problem Z Mplayerem

tbed

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Spotakałem się z dziwnym problemem podczas próby odtworzenia filmu poprzez dwuklik/PPM i "otwórz w mplayer". A mianowicie w praktycznie każdym filmie jaki otwieram wyskakuje błąd "failed to open...". Natomiast o dziwo, gdy włącze mplayera z menu, dalej w nim wybiorę "open file" film zaczyna być odtwarzany. Ktoś ma jakiś pomysł? Poza odesłaniem do wyszukiwarki? :P Zeby nie było, to szukałem, niestety albo nie potrafię, ale nie mogłem nic znaleźć :(

Dziękuje z góry za pomoc.

Odpal gnome-control-center i poszukaj czy tam gdzieś nie ma skojarzenia typu plików z domyślną aplikacją - możesz mieć źle wpisaną ścieżkę albo niepoprawne parametry wywołania. Nie pamiętam gdzie dokładnie, bo nie lubię ani nautilusa ani konquerora - korzystam z krusadera, bo znacznie poręczniejszy.

[EDIT]Jeśli nie ma nic takiego w panelu kontrolnym to można to zrobić ręcznie. Tutaj coś znalazłem → http://forums.fedoraforum.org/archive/index.php/t-26875.html

Ogólnie błąd polega na tym że jeśli nazwa filmu ma w swojej nazwie spację to nie otworzy się przez dwuklik ponieważ znak spacji zamieniany jest na "%20" np:

screenshot2ea5.th.png

Jeszcze nie googlowałem po pomoc, ale pewnie gdzieś tam jest rozwiązanie.. jak z resztą zawsze :P

Pozdrawiam rasp..

Co Wy za problem macie? Jaka znowu poprawiona wersja? U mnie odpala się wszystko bez problemów. Pełna aktualizacja do najnowszych wersji w Fedora 7 i nie mam żadnych problemów. Repozytoria Livna + standardowe Fedory (może problem jest w "gryzących się" repo?)

Skojarzenia plików (typów MIME) dla konquerora/krusadera i/lub nautilusa załatwia w pełni temat - tylko trzeba skojarzyć z właściwymi, istniejącymi w systemie programami.

@Darknek jeśli bardzo się upierasz przy starszej wersji, to szukaj u źródła, czyli na serwerze Livna ;)http://rpm.livna.org/fedora/7/i386/ albo zainstaluj sobie wtyczkę allowdowngrade w yum (chociaż tego drugiego rozwiązania jeszcze nie miałem okazji testować, więc tylko teoretycznie piszę o takiej możliwości)

• 2 months later...