tbed Napisano Październik 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2007 Witam! Spotakałem się z dziwnym problemem podczas próby odtworzenia filmu poprzez dwuklik/PPM i "otwórz w mplayer". A mianowicie w praktycznie każdym filmie jaki otwieram wyskakuje błąd "failed to open...". Natomiast o dziwo, gdy włącze mplayera z menu, dalej w nim wybiorę "open file" film zaczyna być odtwarzany. Ktoś ma jakiś pomysł? Poza odesłaniem do wyszukiwarki? Zeby nie było, to szukałem, niestety albo nie potrafię, ale nie mogłem nic znaleźć Dziękuje z góry za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2007 [...]poprzez dwuklik/PPM i "otwórz w mplayer"[...]A ten dwuklik albo pop-up menu to w czym? Gnome czy KDE? Nautilus czy konqueror? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tbed Napisano Październik 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2007 Oczywiście GNOME, co za tym idzie Nautilus. Jak śmiałbym coś innego Pisząc "nietypowy" patrzę przez pryzmat innych dystrybucji, tam mnie coś takiego nie spotkało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2007 Odpal gnome-control-center i poszukaj czy tam gdzieś nie ma skojarzenia typu plików z domyślną aplikacją - możesz mieć źle wpisaną ścieżkę albo niepoprawne parametry wywołania. Nie pamiętam gdzie dokładnie, bo nie lubię ani nautilusa ani konquerora - korzystam z krusadera, bo znacznie poręczniejszy. [EDIT]Jeśli nie ma nic takiego w panelu kontrolnym to można to zrobić ręcznie. Tutaj coś znalazłem → http://forums.fedoraforum.org/archive/index.php/t-26875.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Październik 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2007 Ja tez tak mam odkad aktualizowalem mplayera yum'em ta nowa wersja jakas skaszaniona jest wczesniej bylo ladnie a teraz mam tak samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2007 Mam ten sam problem. Najłatwiejszym rozwiązaniem jest chyba usunięcie mplayera,mplayer-gui oznaczonych numerkiem 1.0-0.81* i i nstalacja paczek w wersji 1.0-0.80* . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Październik 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2007 poczekamy az updatuja wlasciwie i sie sciagnie nowsza wersje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasp Napisano Październik 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2007 Ogólnie błąd polega na tym że jeśli nazwa filmu ma w swojej nazwie spację to nie otworzy się przez dwuklik ponieważ znak spacji zamieniany jest na "%20" np: Jeszcze nie googlowałem po pomoc, ale pewnie gdzieś tam jest rozwiązanie.. jak z resztą zawsze Pozdrawiam rasp.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Październik 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2007 Pod KDE i Konqueror/Krusader nie ma takich problemów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Październik 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2007 Jak probuje z konguerora odpalac to w ogole sie mplayer nie wlacza. Amos moze ty masz ta wczesniejsza wersje mplayera, ktora jeszcze dzialala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2007 Co Wy za problem macie? Jaka znowu poprawiona wersja? U mnie odpala się wszystko bez problemów. Pełna aktualizacja do najnowszych wersji w Fedora 7 i nie mam żadnych problemów. Repozytoria Livna + standardowe Fedory (może problem jest w "gryzących się" repo?) Skojarzenia plików (typów MIME) dla konquerora/krusadera i/lub nautilusa załatwia w pełni temat - tylko trzeba skojarzyć z właściwymi, istniejącymi w systemie programami. @Darknek jeśli bardzo się upierasz przy starszej wersji, to szukaj u źródła, czyli na serwerze Livna http://rpm.livna.org/fedora/7/i386/ albo zainstaluj sobie wtyczkę allowdowngrade w yum (chociaż tego drugiego rozwiązania jeszcze nie miałem okazji testować, więc tylko teoretycznie piszę o takiej możliwości) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Październik 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2007 Jak probuje z konguerora odpalac to w ogole sie mplayer nie wlacza. Amos moze ty masz ta wczesniejsza wersje mplayera, ktora jeszcze dzialala Mam MPlayera 1.0 RC2, czyli najnowszego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
texblues Napisano Styczeń 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2008 Oto rozwiązanie: sudo vim /usr/share/applications/mplayer.desktop Exec=gmplayer %U zamien na: Exec=gmplayer %F szud łork Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Styczeń 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2008 a jak mam to zmienic w /usr/share/applications/mplayer.desktop skoro takiego pliku nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2008 [...]skoro takiego pliku nie mam locate mplayer.desktop Prawdopodobnie wyskoczy Ci m.in. /home/<użytkownik>/.kde/share/applnk/.hidden/gmplayer.desktop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi