Skocz do zawartości

Serwer Www A Zarządzanie

zeeuss

Rekomendowane odpowiedzi

Jak najprościej zalogować się do systemu Aurox12 na Fedorze 5 na którym mam postawioną stronę www. Apache udostępnia mi tę stronę na zewnątrz, ale czasami zdarza się, że muszę pozmieniać pliki konfiguracyjne itp. w systemie ale chciałbym to robić z domu, wieczorem lub w nocy. Na systemie robię to za pomocą Webmina (lokalnie), Jak to można zrobić zdalnie i czy muszę coś pozmieniać w konfiguracji Apacha i firewola. proszę o odpowiedzi jak najprostsze- niedawno przesiadłem się na linuksa. Pozdrawiam :unsure:

Ja proponuję łączyć się z serwerem przez ssh. Musisz na serwerze uruchomić do tego sshd. Nie wiem co to webmin, ale przypuszczam, że jakiś graficzny konfigurator. Z tego co wiem to ssh umożliwia pokazywanie pulpitu, ale proponuję się przesiąść na administrowanie w bashu (a przynajmniej do dokonywania tych drobnych zmian).

hymm to ja się spytam czy można to zrobić prościej niż tak jak się męczę, gdy chcę podmienić jakiś plik:

1. loguje się przez ssh na usera (na root tak od razu nie można, czemu) i wrzucam sobie pliczek do ~/home/user

2. przechodzę na root, żeby skopiować pliczek do /var/www czy cokolwiek zmienić w tym katalogu.

Czy jest jakiś sposób żeby zdalnie wejść od razu z prawami root? Albo jedną komendą wysłać plik przez ssh do katalogu gdzie tylko root ma prawo zapisu.

borzole: umożliwienie logowania od razu na konto roota to kiepski pomysł, bo nigdy nie wiadomo kto tym rootem w końcu jest; a tak zawsze widać kto wpisuje "su" i z jakim skutkiem; jeśli mimo to - http://www.ssh.com/support/documentation/o...oot_Logins.html

a co do głównego tematu - webmin to strony internetowe w PHP, więc siłą rzeczy można z tego korzystać nie tylko siedząc przy komputerze z Auroksem; ale, jak zasugerował Karlik, do podmiany kilku plików nie ma sensu zaprzęgać takiej kobyły

openssh generalnie włącza się, ustawia uruchamianie przy starcie systemu, otwiera port w system-config-securitylevel i można się logować z całego świata; ale lepiej to trochę skonfigurować; trochę po naszemu jest na stronie http://www.turox.org/podrecznik/Serwer_SSH.html , co prawda to dla Auroksa 9.x, ale ssh ustawia się tak samo teraz jak dwa lata temu