Darknek Napisano Grudzień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2007 hej podaje mi takie make uninstall make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `uninstall'. Stop. wiem ze juz o tym jest ale temat zamkniety a tam rozwiazania do konca nie ma wiem tez ze niepotrzebnie zrobilem ze zrodla ale teraz chce sie tego pozbyc i nie wiem jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Black Dog Napisano Grudzień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2007 Yhmm... Ale może byś tak rozwinął temat? Jaki soft etc? configure make make install było? Jak było to make uninstall powinno grać. Odpalasz z tego samego katalogu w którym odpalałeś make install. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Grudzień 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2007 to juz rozwijam F7, ov51x-jpeg-1.5.3, bylo make, make install programik do kamerki w lapku ale tez nie dziala to chce go odinstalowac daje w tym samym katalogu make uninstall i nic PS wystarczzylo dac make clean i pozniej wywalic katalog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2007 wystarczzylo dac make clean i pozniej wywalic katalog No nie make clean usunęło tylko skompilowane obiekty z katalogu. Jeśli go potem skasowałeś, to mogłeś sobie darować tę komendę. Obiekty zainstalowane w systemie pozostały Rozpakuj jeszcze raz, skompiluj, zainstaluj. POtem zainstaluj sobie checkinstall zrób paczkę rpm, zainstaluj rpm a potem odinstaluj rpm Skomplikowane, ale make clean nie usunął zainstalowanych obiektów z systemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cracket Napisano Grudzień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2007 Upewnij się że robisz make uninstall w katalogu w którym jest główny plik Makefile. Zwykle instalka zawiera kilka katalogów, np src w którym jest podkatalog lib, a w obu jest Makefile, ale regułę uninstall zawiera tylko ten główny - możesz sprawdzić czy plik Makefile w środku ma linijkę z początkiem: uninstall: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Grudzień 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 A to mnie WalDo nie pocieszyles. Kupa jakas z tym roboty Ale poprobuje i zobacze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 Kupa jakas z tym roboty Tak tylko wygląda, ale tak naprawdę to tylko instalka pakietu z repo (checkinstall) i ponowne przekompilowanie paczki. A checkinstall to i tak wygodnie mieć w systemie, bo i w przyszlości może się przydać. Oczywiście lepiej i słuszniej jest nauczyć się pisać *.spec i wtedy jest jeszcze fajniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Grudzień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 A nie szybciej będzie zajrzeć co Makefile i sprawdzić co robi make install? A później zrobić na odwrót? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 A nie szybciej będzie zajrzeć co Makefile i sprawdzić co robi make install?Nie wiem czy szybciej, bo nigdy chyba tak nie próbowałem. Na pewno utworzenie paczki RPM i jej deinstalacja będzie prostsza niż wyłuskanie właściwych ścieżek i plików i ich ręczne (ew.skryptem) usunięcie. No i wykasować można zbyt wiele jak się ręka omsknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 A nie szybciej będzie zajrzeć co Makefile i sprawdzić co robi make install? A później zrobić na odwrót? To zależy. W dużym projekcie może nie być szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Grudzień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 a na przyszłość moje ulubione: ./configure --prefix=/opt/program/ i nie martwisz się jak to usunąć; ja wszystko co mam mejkuję to /opt i źle na tym nie wychodzę; nie jestem pewien czy wszystkie źródełka uznają ten parametr, ale w ./configure --help możesz sprawdzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Grudzień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 Tak tylko wygląda, ale tak naprawdę to tylko instalka pakietu z repo (checkinstall) i ponowne przekompilowanie paczki. A checkinstall to i tak wygodnie mieć w systemie, bo i w przyszlości może się przydać. Oczywiście lepiej i słuszniej jest nauczyć się pisać *.spec i wtedy jest jeszcze fajniej Właśnie przez ten *.spec jakoś nie mogłem się przekonać do robienia własnych paczek Kiedyś próbowałem ale coś marnie mi to szło więc sobie odpuściłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 nie jestem pewien czy wszystkie źródełka uznają ten parametrMuszą To standard. Właśnie przez ten *.spec jakoś nie mogłem się przekonać do robienia własnych paczek No i daltego piszę o checkinstall - to nienajgorsza i prosta w użyciu alternatywa. Oczywiście na własny użytek i ryzyko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Grudzień 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2007 a gdzie tego checkinstall dorwac yum go nie zna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2007 Dla F8 paczek faktycznie nie ma, ale paczka dla F7 działa bez problemów http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/4/idp...f.i386.rpm.html Pamiętaj zmodyfikować pod własne potrzeby plik /usr/lib/checkinstall/checkinstallrc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi