Skocz do zawartości

Make Uninstall Nie Dziala

Darknek

Rekomendowane odpowiedzi

wystarczzylo dac make clean

i pozniej wywalic katalog :)

:) No nie :)

make clean usunęło tylko skompilowane obiekty z katalogu. Jeśli go potem skasowałeś, to mogłeś sobie darować tę komendę. Obiekty zainstalowane w systemie pozostały :rolleyes:

Rozpakuj jeszcze raz, skompiluj, zainstaluj. POtem zainstaluj sobie checkinstall zrób paczkę rpm, zainstaluj rpm a potem odinstaluj rpm :) Skomplikowane, ale make clean nie usunął zainstalowanych obiektów z systemu :)

Upewnij się że robisz make uninstall w katalogu w którym jest główny plik Makefile.

Zwykle instalka zawiera kilka katalogów, np src w którym jest podkatalog lib, a w obu jest Makefile, ale regułę uninstall zawiera tylko ten główny - możesz sprawdzić czy plik Makefile w środku ma linijkę z początkiem:

uninstall:

Kupa jakas z tym roboty :)
Tak tylko wygląda, ale tak naprawdę to tylko instalka pakietu z repo (checkinstall) i ponowne przekompilowanie paczki. A checkinstall to i tak wygodnie mieć w systemie, bo i w przyszlości może się przydać. Oczywiście lepiej i słuszniej jest nauczyć się pisać *.spec i wtedy jest jeszcze fajniej ;)

A nie szybciej będzie zajrzeć co Makefile i sprawdzić co robi make install?
Nie wiem czy szybciej, bo nigdy chyba tak nie próbowałem. Na pewno utworzenie paczki RPM i jej deinstalacja będzie prostsza niż wyłuskanie właściwych ścieżek i plików i ich ręczne (ew.skryptem) usunięcie.

No i wykasować można zbyt wiele jak się ręka omsknie ;)

a na przyszłość moje ulubione:

./configure --prefix=/opt/program/

i nie martwisz się jak to usunąć; ja wszystko co mam mejkuję to /opt i źle na tym nie wychodzę; nie jestem pewien czy wszystkie źródełka uznają ten parametr, ale w ./configure --help możesz sprawdzać

Tak tylko wygląda, ale tak naprawdę to tylko instalka pakietu z repo (checkinstall) i ponowne przekompilowanie paczki. A checkinstall to i tak wygodnie mieć w systemie, bo i w przyszlości może się przydać. Oczywiście lepiej i słuszniej jest nauczyć się pisać *.spec i wtedy jest jeszcze fajniej ;)

Właśnie przez ten *.spec jakoś nie mogłem się przekonać do robienia własnych paczek :)

Kiedyś próbowałem ale coś marnie mi to szło więc sobie odpuściłem.

nie jestem pewien czy wszystkie źródełka uznają ten parametr
Muszą :) To standard.

Właśnie przez ten *.spec jakoś nie mogłem się przekonać do robienia własnych paczek :)
No i daltego piszę o checkinstall - to nienajgorsza i prosta w użyciu alternatywa. Oczywiście na własny użytek i ryzyko ;)