Kuna Napisano Luty 8, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2008 Aby przypisać jakiemuś repozytorium priorytet, należy zedytować plik .repo i dodać linię priority=<numer>. [/code] No wlasnie ecik, juz mialem zamiar zapytac jak sie dobrac do tych ustawien (konsola, man yum-priorities ... ?) ale widze ze sprawa jest bardziej bezposrednia ... dzieki, kuna PS - no i zrobil sie calkiem spory temacik, czyli trafilem w czuly punkt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2008 Jeszcze mam prośbę o doprecyzowanie: wartości priorities są z zakresu 0-100 czy jakiegoś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Luty 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2008 Jeszcze mam prośbę o doprecyzowanie: wartości priorities są z zakresu 0-100 czy jakiegoś innego? Podejrzewam, że będą mogły to być dowolne wartości z zakresu liczb typu int w pythonie. Chociaż w kodzie nie ma nic o typach danych, więc kto wie czy nie można ustawić nawet liczby zmiennoprzecinkowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuna Napisano Marzec 1, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2008 Wreszcie, udalo mi sie wykonac porownanie szybkosci Piruta i Synaptica, jest tutaj: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=17513 jestem ciekaw Waszych komentarzy, Kuna ---- łączenie postów ---- Witam, Zgodnie z obietnica - choc ze wzgledu na podroze dosc pozno niestety - podaje porownanie czasu wykonania identycznej instalacji (na tyle na ile pozwala na to odmiennosc dystrybucji) przez Piruta (yum) z Fedory oraz przez Synaptic (apt-get) z Ubuntu. Wybralem pakiet, ktory nigdy nie byl instalowany na zadnej z maszyn, aby wykluczyc ew. korzystanie z wczesniej sciagnietych/skonfigurowanych pakietow lub ich pozostalosci na dysku. Tak wiec instalujemy pakiet Scribus + zaleznosci, co daje ok 37,5 MB po zainstalowaniu na HDD oraz 13,3 MB do sciagniecia (tyle pokazal yumex oraz synaptic - sprawdzilem to przed zainstalowaniem). informacje wstepne: - pirut korzystal z: laptopa Fujitsu-Siemens, Pentium M 1,4 ghz / 512 MB na ktorym chodzila Fedora 8 + Gnome (w pelni zaktualizowana) - uwaga: podczas instalacji z piruta zadna inna aplikacja poza monitorem systemowym nie byla odpalona, - synaptic korzystal z: laptopa Toshiba, Celeron 1,86 ghz / 880 MB na ktorym chodzilo Ubuntu Gutsy + Gnome (w pelni zaktualizowane) - uwaga: podczas instalacji z sinaptica byl otwarty Firefox i w nim kilka okienek (dociazylem troche mocniejsza maszyne, zeby bylo sprawiedliwie) - oba laptopy korzystaja z identycznego (tego samego) lacza obciazenie systemu podczas instalacji (mierzone w trakcie "biernej" aktywnosci menedzera plikow, tj podczas sciagania pakietu z sieci): Fedora + Pirut wykorzystywal ok 370 MB swapu Ubuntu + Synaptic potrzebowal ok 240 MB swapu Jak sobie radzil Pirut: 28,3 sek - do stanu gotowosci piruta, plus 25,3 sek - przejscie z widoku "przegladaj" na "lista" (aktualizacja info o oprogramowaniu) 16,8 sek - rozwiazywanie zaleznosci 8m 29,2 sek - sciaganie paczek uwaga: mozliwosci lacza niewykorzystane - aktywnosc sieciowa to poszarpana sinusoida, dlugie okresy bezczynnosci - kilkanascie, kilkadziesiat sekund 1m 35,6 sek - instalowanie i konfigurowanie pakietow 17,4 sek - tyle sie jeszcze namyslal po kliknieciu OK na "instalacja zakonczona powodzeniem" ----------- razem 692,6 sek (275% czasu synaptica) Jak sobie radzil Synaptic" 4 sek - gotowosc + lista (pirut 53,6 s !) 1 sek - zaleznosci (pirut prawie 17 sek !) 3m 35 sek - sciaganie paczek - przepustowosc wykorzystana non stop na maxa (pirut ponad dwa razy tak dlugo) 28,5 sek - instalowanie i konfigurowanie pakietow (pirut 3 razy dluzej) 3,4 sek - namysla sie po kliknieciu koncowego OK (pirut 5 razy dluzej) ------------------------- razem 251,9 sek Nie mylilem sie wiec mowiac o kilkuset procentowej roznicy na korzysc Synaptica. Pozdrawiam, kuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2008 Połączyłem tematy. Kuna nie rób śmietnika. Po co zakładasz nowy temat, jak to dotyczy tego wątku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuna Napisano Marzec 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2008 Połączyłem tematy. Kuna nie rób śmietnika. Po co zakładasz nowy temat, jak to dotyczy tego wątku? niby masz racje, ale jednak to nie to samo: pierwotny watek to takie sobie gdybanie i narzekanie, zreszta wrzucone na forum byle gdzie; drugi watek to juz mowa o konkretach i wydawalo mi sie, ze dzial dot innych dystrybucji bedzie wlasciwszym miejscem - bo w koncu w polowie mowa o paczkach debianowych. No ale ty tu rzadzisz kuna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2008 No ale ty tu rzadziszBez przesady Jeśli ktoś jest innego zdania, to poza mna jest tu jeszcze kilku innych moderatorów, którzy wątek mogą rozdzielić BTW Łącząc wątki i przenosząc posty zapomniałem Ci w końcu powiedzieć, że fajne porównanie. Warto by było wykonać kilka razy żeby mieć pewność, że wyniki sa powtarzalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Marzec 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2008 8m 29,2 sek - sciaganie paczek uwaga: mozliwosci lacza niewykorzystane - aktywnosc sieciowa to poszarpana sinusoida, dlugie okresy bezczynnosci - kilkanascie, kilkadziesiat sekund nie ma siły - to musiało być coś z mirrorem; często się to zdarza zaraz po aktualizacji pakietów w dystrybucji, zanim zdążą się "rozproadzić" po mnirrorach; yum potrafi stracić sporo czasu zanim znajdzie pakiet w dobrej wersji problem w tym, że yum w konsoli o tym informuje, a pirut po prostu "stoi" i nic nie wiadomo poza tym przejrzysty opis i jasne kryteria, dobra sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi