ciebanna Napisano Marzec 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2008 Witam Ponownie zwracam się z prośbą o pomoc - tym razem z konfiguracją karty bezprzewodowej Edimax EW 7318USG. Znalazłam informacje, że ta karta współpracujaca z linuksem. Producent dostarcza instrukcję ale... po wpisaniu pierwszego polecenia - oczywiście jako su - otrzymiję informację - nie znane polecenie. I tu się zacinam na samym poczatku. Oczywiście przjerzałam foum i jeszcze google ale nie udało mi się znależć pomocy. Polecenie którego "nie zna " to: go to 'STA/Module' directory otrzymuję: bash : go: command not found Będę bardzo wdzięczna za pomoc Pozdrawiam Anna Mój system to Fedora 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2008 emmmm "go to STA/Module" to nie "komenda", tylko informacja żeby przejść do katalogu STA/Module ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j-23 Napisano Marzec 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2008 Tutaj masz sterownik: http://www.edimax.com/images/Image/Driver_..._Drv1_0_4_0.zip Rozpakuj, wejdz do katalogu, przeczytaj pliki README i zrób tak jak tam jest to opisane. Wszystko masz wywalone krok po kroku. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciebanna Napisano Marzec 19, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2008 Tutaj masz sterownik: http://www.edimax.com/images/Image/Driver_..._Drv1_0_4_0.zip Rozpakuj, wejdz do katalogu, przeczytaj pliki README i zrób tak jak tam jest to opisane. Wszystko masz wywalone krok po kroku. Pozdrawiam. Strasznie dziękuję. Pozdrawiam serdecznie ---- łączenie postów ---- No cóż, postąpiłam zgodnie z sugestią. Niestety nadal nie potrafię dotrzeć do STA/Module i uruchomić "cp Makefile.6 Makefile' Polecenia są następujące: For 2.6 series kernel: a. go to 'STA/Module' directory. run 'cp Makefile.6 Makefile' b. $make all c. cp rt73.bin /etc/Wireless/RT73STA/ # copy firmware d. run '/sbin/insmod rt73.ko' (as root) '/sbin/ifconfig rausb0 inet YOUR_IP up' Być może brzmi to naiwnie, ale w końcu jestem blondynką więc pytam jak to zrobić. Poza tym nie mogę odnależć pliku STA/Module... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j-23 Napisano Marzec 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2008 Taaaaaaaaaaaakkkkkkkkkk. Widzę, że bedzie problem Rozpakowałaś sterownik ? Trzeba zrobić to dwa razy. Po pierwszym rozpakowaniu ZIPa otrzymasz plik ...tar.gz który jeszcze raz rozpakowujesz. Utworzony zostanie katalog: ../RT73_Linux_STA_Drv1.0.4.0/ Zawiera katalogi: Module i WPA_Supplicant. Wchodzisz do katalogu Module. Tam znajdziesz plik README który otwierasz czytasz uważnie i wykonujesz krok po kroku to co dotyczy Twojego systemu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciebanna Napisano Marzec 19, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2008 Bardzo dziekuję za wyrozumiałość. Dotarłam i znalazłam nastepujace polecenia: WFLAGS := -Wall -Wstrict-prototypes -Wno-trigraphs ## Comment/uncomment the following line to enable/disable debugging #CFLAGS += -DDBG CFLAGS += $(WFLAGS) obj-m := rt73.o rt73-objs := rtmp_main.o mlme.o connect.o rtusb_bulk.o rtusb_io.o sync.o assoc.o auth.o auth_rsp.o rtusb_data.o rtmp_init.o sanity.o rtmp_wep.o rtmp_info.o rtmp_tkip.o wpa.o md5.o ## Configuration files on SuSE #NDDIR=/etc/sysconfig/network #MOD_CONF=/etc/modprobe.d/module-renames ## NDDIR/ifcfg-rausb0 ND_CONF=/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-rausb0 ifdef NDDIR NDDIR := $(NDDIR) else NDDIR := /etc/sysconfig/network-scripts endif ifdef MOD_CONF MOD_CONF := $(MOD_CONF) else MOD_CONF := /etc/modprobe.conf endif all: make -C /lib/modules/$(shell uname -r)/build SUBDIRS=$(shell pwd) modules clean: rm -rf *.o *~ .*.cmd *.ko *.mod.c .tmp_versions built-in.o install: make -C /lib/modules/$(shell uname -r)/build \ INSTALL_MOD_DIR=extra SUBDIRS=$(shell pwd) \ modules_install @echo "Network device directory $(NDDIR)"; @echo "Module configuration file $(MOD_CONF)"; @if [ -d "$(NDDIR)" ] ; then \ if [ ! -f "$(ND_CONF)" ]; then \ echo "Create 'ifcfg-rausb0' in $(NDDIR)/"; \ cp ifcfg-rausb0 $(NDDIR)/ ; \ fi; \ fi @if ! grep -q 'rausb0' $(MOD_CONF) ; then \ echo "append 'alias rausb0 rt73' to $(MOD_CONF)"; \ echo "alias rausb0 rt73" >> $(MOD_CONF) ; \ fi /sbin/depmod -a Czy mam je wklepać w terminalu? Domyślam sie, że właśnie ten plik jest kluczowy więc jeszcze raz proszę o wyrozumiałość i pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Marzec 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2008 Gdzie znalazłaś te polecenia? Przecież to jest część makefile... Wykonuj po kolei polecenia z pliku RT73_Linux_STA_Drv1.0.4.0/Module/README Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2008 Z ciekawości przy porannej kawie ściągnąłem ten pakiet i przyznam, że dla kogoś niedoświadczonego plik README jest napisany zupełnie niezrozumiale Pozwolę sobie więc wkleić kolejne polecenia niezbędne do skompilowania. Zakładam, że znajdujesz się w konsoli tekstowej, umiesz się zalogować na konto użytkownika "root" w trybie tekstowym (polecenie su - (su, spacja, minus)) oraz przejść do właściwego katalogu (polecenie cd <katalog>/<podkatalog>). Zakladam również, że masz zainstalowane odpowiednie kompilatory (gcc, g++) oraz narzędzia (głównie make) oraz że pracujesz na systemie Fedora (a więc na jądrze 2.6.x). Zaloguj się jako root i wykonaj poniższe: cd <katalog w którym jest plik> unzip RT73_Linux_STA_Drv1_0_4_0.zip tar -xvzf RT73_Linux_STA_Drv1.0.4.0.tar.gz cd ./RT73_Linux_STA_Drv1.0.4.0/Module cp Makefile.6 ./Makefile make all Jeśli poszło OK, to nadal jako root. mkdir -p /etc/Wireless/RT73STA/ cp rt73.bin /etc/Wireless/RT73STA/ dos2unix rt73sta.dat cp rt73sta.dat /etc/Wireless/RT73STA/rt73sta.dat /sbin/insmod rt73.ko /sbin/ifconfig rausb0 inet TWOJ_IP up #TWOJ_IP - mam nadzieję, że wiesz o co chodzi. Dalej nie pomogę, bo to już tematy wymagające doświadczenia z urządzeniami bezprzewodowymi, których jak na razie nie posiadam. Dalej w pliku README jest coś o korzystaniu z edytora vi w trybie binarnym (vi -b rt73sta.dat) - jeśli to konieczne, to może to być niezłe wyzwanie, bo edytor należy do moich ulubionych i jest naprawdę potężny, ale przyjazny użtkownikowi to raczej nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciebanna Napisano Marzec 20, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2008 Witam Bardzo dziekuję za życzliwość. Oczywiście siedzę już odjakiegoś czasu przy liuksie ale niestety po wpisaniu cd<root>otrzymuję informacje: bash: syntax error near unexpected token 'newline' a jesli wpisuję cd root - nie ma takiego katalagu ani pliku. Cały spakowany sterownik mam w Folderze Domowym na root - czyli w folderze root i to tyle. Znów ani kroku do przodu Pozdrawiam serdecznie Anna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Marzec 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2008 Witam Bardzo dziekuję za życzliwość. Oczywiście siedzę już odjakiegoś czasu przy liuksie ale niestety po wpisaniu cd<root>otrzymuję informacje: bash: syntax error near unexpected token 'newline' a jesli wpisuję cd root - nie ma takiego katalagu ani pliku Brzmi jak magia? Nie cd<root> ani cd root, tylko cd /root (o ile plik leży w tej właśnie kartotece). Symbol <...> w instrukcji może oznaczać zmienna, czyli mówić ,,zastąp moją nazwę treścią'', Np. cd <nazwa katalogu roota> znaczy cd /root Symbole < i > wpisane dosłownie do konsoli znaczą zupełnie coś innego... Oj, uważaj przy tej instrukcji od WalDo, żeby nic nie namieszać.... ale dalszą jej część możesz już potraktować dosłownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2008 @ciebanna - no niestety, nie ma lekko. Google i hasło "podstawy linuksa" albo coś w tym stylu. Ew. jak Cię stać, to księgarnia i jakaś prosta książka na ten temat. cd (change directory, zmień katalog) to podstawowa komenda w każdym linuksie (oczywiście przy poruszaniu się między katalogami w konsoli, terminalu znakowym). Podobnie jak cp, mv, ls i jeszcze kilka innych "dwuliterówek". Od biedy może wystarczyć polecenie "man bash" i poszukaj sekcji "WBUDOWANE POLECENIA POWŁOKI" (u mnie linia 3478 w tym podręczniku ). Pozostałe działy przeglądaj w miarę potrzeb i nie próbuj ogarnąć całości naraz, bo się załamiesz BTW. "cd <root>" może oznaczać zarówno przejście do katalogu domowego użytkownika "root" (cd /root) jak i przejście do głównego katalogu (root directory) czyli "cd /" - nie wiem gdzie wyczytałaś to "cd<root>". Wróżki mają już święta, więc musisz bardzo dokładnie pisać co i skąd się wzięło. Inaczej jakakolwiek sensowna pomoc będzie niemożliwa lub co najmniej nadzwyczaj trudna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciebanna Napisano Marzec 20, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2008 Dzięki, to się nazywa pomoc. Oczywiscie już sobie sudiuję podręcznik. ale niestety niektóre rzeczy muszę zrobic zanim stanę się świadoma swoich działań w Linuksie. Dlatego pomownie pytam: Doszłam do : make all Bardzo ładnie szło i komunikat: make: cc: polecenie nie znalezione make: ***[rtmp_main.o] Bląd 127 czy to oznacza że brak mi wspomnianych gcc? Jesli tak to czy mogę to zainstalowac (yum install gcc?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2008 czy to oznacza że brak mi wspomnianych gcc? Jesli tak to czy mogę to zainstalowac (yum install gcc?)Prawdopodobnie tak. Na wszelki wypadek zainstaluj też kompilator C++ yum install gcc gcc-c++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciebanna Napisano Marzec 21, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2008 No cóż ciąg dalszy walki z wiatrkami. na razie wiatraki:ja 1:0. Po wpisaniu polecenia make all zaczyna się jakś akcja po czy pojawia komunikat make:*** Błąd 2. Czyżbym nie miała jakiegos kolejnego kompilatora? Pozdrawiam Don-Kichot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2008 make:*** Błąd 2.To raczej niewiele mówi, a wróżki mają święta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi