Piotrek23 Napisano Marzec 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2008 Jestem laikiem w (_linuxie_ → Linuksie) ORT, dlatego prosze o wyrozumiałość, nurtują mnie następujące problemy: - [Firefox] Denerwuje mnie czcionka, która zastosowana jest w Firefoxie, kompletnie nie wiem jak to zmienić: - [Firefox] Problem mam także z polskimi znakami w Mozilla Firefox, choć zainstalowałem polski słownik: - [KDE] Jak zmienić środowisko graficzne z Gnome na KDE? - [Compiz Fusion] Jak aktywować Compiz Fusion Z góry dziękuje za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2008 Polecam lekturę http://poradnik.fedorapl.org/ na początek. Co prawda jest to F7 ale nadal aktualne. Compiz: su -c 'yum install compiz' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2008 Czconki zapewne w ustawieniach firefoksa. Natomiast żeby zmienić na kde, wpisz w konsoli switchdesk KDE i najlepiej dopisz do pliku /etc/sysconfig/desktop DISPLAYMANAGER="KDM" DESKTOP="KDE" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek23 Napisano Marzec 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2008 Polecam lekturę http://poradnik.fedorapl.org/ na początek. Co prawda jest to F7 ale nadal aktualne. Compiz: su -c 'yum install compiz' Z tym Compizem to dałeś mi chyba polecenie do pobrania Compiza a nie do jego aktywowania, po wpisaniu polecenia w terminalu wyskakuje mi taki komuniakt: Setting up Install Process Parsing package install arguments Package compiz - 0.6.2-3.fc8.i386 is already installed. Nothing to do Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2008 W takim razie, zerknij czy masz fusion-icon. Jeśli nie, to doinstaluj bo przydatne ustrojstwo. Jak to uruchomisz to będziesz mógł łatwo odpalić compiz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek23 Napisano Marzec 24, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2008 W takim razie, zerknij czy masz fusion-icon. Jeśli nie, to doinstaluj bo przydatne ustrojstwo. Jak to uruchomisz to będziesz mógł łatwo odpalić compiz. Jak wcześniej napisałem jestem laikiem choć szybko sie ucze lecz aktywowania Compiza nie rozumiem, nie mam także zainstalowanego wsparcia 3D dla GeForce 8500 GT, co do funkcjonowanie Compiza wydaje sie niezbędne jeśli ktoś wie skąd je pobrać i jak zainstalować prosze o dopowiedź, a także prosze o dokładniejsze informacje co do Compiza lub chociaż link do jakiegoś artykułu. Z pewnością wkurza was moja mała wiedza na ten temat no ale każdy kiedyś sie uczył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Marzec 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2008 - [Firefox] Denerwuje mnie czcionka, która zastosowana jest w Firefoxie, kompletnie nie wiem jak to zmienić: możesz zainstalować Firefoksa 3, jest znacznie lepiej albo jeśli używane przez ciebie dodatki nie są jeszcze kompatybilne, albo nie chcesz trójki, to wejdź na stronę about:config i popraw wartość layout.css.dpi z -1 na 80, albo 120; musisz trochę pokombinować żeby wielkość liter ci odpowiadała; niestety niektóre strony będą się rozjeżdżać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek23 Napisano Marzec 24, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2008 możesz zainstalować Firefoksa 3, jest znacznie lepiej albo jeśli używane przez ciebie dodatki nie są jeszcze kompatybilne, albo nie chcesz trójki, to wejdź na stronę about:config i popraw wartość layout.css.dpi z -1 na 80, albo 120; musisz trochę pokombinować żeby wielkość liter ci odpowiadała; niestety niektóre strony będą się rozjeżdżać SeeM tylko widzisz tu nie tyle chodzi mi o rozmiar czcionki, tylko o jej rodzaj, chodzi mi tu o Ariala z WinShita a nie Sans. Chyba ten problem jest od tego iż w Linuksie nie ma zainstalowanego Ariala dlatego przeglądarka wybiera standardową czcionke do dokmentu HTML. Jeśli moglibyście mi pomóc w tych 3 problemach tzn; - Aktywowanie Compiza - Znalezienie sterowników do GeForce 8500GT - Zainstalowanie pakietu czcionek z WinShita byłbym wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Marzec 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2008 Ale to już było, i nie wróci więcej... Tematy były wielokrotnie poruszane na forum. Używajże wyszukiwarki, co? Przykład: http://poradnik.fedora.pl/#graficzne wyszukiwarka, oraz - za udzieloną już przez kolegów radą - poradnik.fedora.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2008 W sprawie sprawdzania poprawności polskiej pisowni: preferencje → zaawansowane → zakladka "ogólne" → Języki. Polski ma być na samej górze albo najlepiej wywalić pozostałe. Powinno pomóc. Poza przywołanym wcześniej poradnikiem → http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f8.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek23 Napisano Marzec 24, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2008 Rzeczywiście zajrzałem tak jak mówiłeś WaLdo język polski jest na samej górze ponad to wywaliłem jeszcze dwa angielskie ale dalej jest ten sam bug, a co do karty graficznej zajrzałem na liste z 3 gałęzi lecz nigdzie nie było mojej, jeśli moglibyście powiedzieć z której gałęzi jest moja karta czyli GeForce 8500 GT byłbym ogromnie wdzięczny. No i jak w końcu znajde odpowiednią grupe kart to mam pobrać pakiet Livny i zainstalować czy moge zainstalować jakimś poleceniem bo już sie pogubiłem ---- łączenie postów ----- Ok. Panowie włączyłem akceleracje 3D dla mojej karty i wszystko jest w jak najlepszym porządeczku ale dostępne są tylko dwa efekty, a mytślałem że Compiz zaoferuje mi coś takiego: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Marzec 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2008 Zainstaluj Fusion-Icon i nim zarządzaj efektami. Aplet "Efekty pulpitu" jest zbyt ubogi na takie zabawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek23 Napisano Marzec 24, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2008 Jeśli mógłbym dostać link do tego pakietu, ponieważ zarówno szukajka na forum jak i Google zwracają same nie zadowalające wyniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2008 Rzeczywiście zajrzałem tak jak mówiłeś WaLdo język polski jest na samej górze ponad to wywaliłem jeszcze dwa angielskie ale dalej jest ten sam bugJeszcze jedno dla ustalenia uwagi: czy masz zainstalowany odpowiedni dodatek do FF, konkretnie słownik? → https://addons.mozilla.org/pl/firefox/browse/type:3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek23 Napisano Marzec 24, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2008 Jeszcze jedno dla ustalenia uwagi: czy masz zainstalowany odpowiedni dodatek do FF, konkretnie słownik? → https://addons.mozilla.org/pl/firefox/browse/type:3 O tym pomyślałem już wcześniej, tak mam zainstalowany słownik, lecz to nic nie daje, prościej będzie jak pójde na forum Mozilli i tam sie zapytam bo może ktoś miał taki problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi