azyl40 Napisano Kwiecień 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2008 Witam chciałem sobie postawić łindołsa na VB wszysto ok gdy zaczynam instalację wyskokuje coś takiego VirtualBox kernel driver not installed. The vboxdrv kernel module was either not loaded or /dev/vboxdrv was not created for some reason. Re-setup the kernel module by executing '/etc/init.d/vboxdrv setup' as root. VBox status code: -1908 (VERR_VM_DRIVER_NOT_INSTALLED). Result Code: 0x80004005 Component: Console Interface: IConsole {1dea5c4b-0753-4193-b909-22330f64ec45} za pomoc z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2008 Nie wiem jak z Twoim angielskim, ale w komunikacie jest napisane, że musisz odpalić /etc/init.d/vboxdrv setup z roota. Przy każdej zmianie kernela musisz to zrobić. I warto też włączyć demona vboxdrv, aby temu zapobiec w przyszłości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Kwiecień 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2008 Demon vboxdrv nie odpowiada za automatyczne kompilowanie modułu, on tylko "pozwala" na uruchomienie wirtualnego komputera. Przy każdej aktualizacji jądra należy kompilowac ten moduł. [EDIT] Włączenie tego demona nie spowoduje automagicznej kompilacji modułu jądra. Nie ten ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2008 zapewne nie ma pakietu kernel-devel oraz kompilatora gcc - wystarczy poszukać przy pomocy yum i doinstalować jeśli jest stwierdzona alergia na konsolę, to można użyć piruta, bo te pakiety są w sekcjach "narzędzia programistyczne" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azyl40 Napisano Kwiecień 27, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2008 zapewne nie ma pakietu kernel-devel oraz kompilatora gcc - wystarczy poszukać przy pomocy yum i doinstalować jeśli jest stwierdzona alergia na konsolę, to można użyć piruta, bo te pakiety są w sekcjach "narzędzia programistyczne" Witam no to sobie yum-nołem gcc - ale wyskoczuło coś takiego [root@dhcppc0 ~]# yum install gcc - livna 100% |=========================| 2.1 kB 00:00 fedora 100% |=========================| 2.1 kB 00:00 updates 100% |=========================| 2.3 kB 00:00 Setting up Install Process Parsing package install arguments Package gcc - 4.1.2-33.i386 is already installed. No package - available. Nothing to do [root@dhcppc0 ~]# i znalazłem taką stronę http://rpmfind.net/linux/rpm2html/search.php?query=gcc ktury z tych RMP-ów jest dobry ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2008 i znalazłem taką stronę http://rpmfind.net/linux/rpm2html/search.php?query=gcc ktuóry z tych RMP-ów jest dobry ?Żaden. Korzystaj ze standardowych repozytoriów i nie ściągaj "ręcznie" z sieci tak długo, jak długo nie jest to niezbędnie konieczne. Co do problemu z VirtualBox: gcc jak widać już masz, więc yum install kernel-devel gcc-c++ /etc/init.d/vboxdrv setup Żeby uniknąć różnych problemów (niekoniecznie związanych z VirtualBox) proponuję, żebyś uzupełnił system również o paczki compat-gcc oraz compat-gcc-34 - zapewniają wsteczną kompatybilność ze starszymi wersjami C/C++. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azyl40 Napisano Kwiecień 27, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2008 yum install kernel-devel gcc-c++Wszystko ok ale końcówka: Transaction Check Error: package kernel-devel-2.6.24.4-64.fc8.i686 (which is newer than kernel-devel-2.6.23.1-42.fc8.i686) is already installed Error Summary ------------- [root@dhcppc0 ~]# a w /etc/init.d/vboxdrv setup [root@dhcppc0 ~]# /etc/init.d/vboxdrv setup Stopping VirtualBox kernel module [ OK ] Recompiling VirtualBox kernel module [ZAWIÓDŁ] (Look at /var/log/vbox-install.log to find out what went wrong) [root@dhcppc0 ~]# pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2008 No to sprawa jest jasna. Masz nieaktualny system. Zacznij od zwykłego, pełnego update'u systemu yum update Jeśli z jakichś powodów nie chcesz tego robić, to paczka kernel-devel do tak starego (dostarczanego z pierwotną wersją instalacyjną) jądra będzie na płycie instalacyjnej (o ile instalowałeś z DVD). Jeśli nie masz instalacyjnego DVD, to gdzieś w sieci musisz odszukać paczkę odpowiednią dla działającego u Ciebie jądra 2.6.23.1-42.fc8.i686 [EDIT] Odpowiedni dla Ciebie kernel-devel → http://rpm.pbone.net/index.php3?stat=26&am...42.fc8.i686.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azyl40 Napisano Kwiecień 27, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2008 No to sprawa jest jasna. Masz nieaktualny system. Zacznij od zwykłego, pełnego update'u systemuyum update Jeśli z jakichś powodów nie chcesz tego robić, to paczka kernel-devel do tak starego (dostarczanego z pierwotną wersją instalacyjną) jądra będzie na płycie instalacyjnej (o ile instalowałeś z DVD). Jeśli nie masz instalacyjnego DVD, to gdzieś w sieci musisz odszukać paczkę odpowiednią dla działającego u Ciebie jądra 2.6.23.1-42.fc8.i686 [EDIT] Odpowiedni dla Ciebie kernel-devel ? http://rpm.pbone.net/index.php3?stat=26&am...42.fc8.i686.rpm POdczas instalacji RPM-a wyskakujke mi coś takiego A newer version than /tmp/kernel-devel-2.6.23.1-42.fc8.i686.rpm is already installed a potem gdy klikne ok Nie podano pakietów do instalacji. Dodam ,że ja robiłem już update i chyba mam dwa jaja 42 i 68 tak mi się zadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Kwiecień 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2008 Najpierw: yum remove kernel-devel yum install kernel-devel jesli yum zainstaluje ci zly devel to bedziesz musial usunac stare jajko ktore ci zostalo po aktualizacji, bo to do tego jaja yum instaluje ci devel'a, u mnie wlasnie wystapil taki problem potem: yum install gcc /etc/init.d/vboxdrv setup i powinno smigac cheers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Kwiecień 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2008 weź wpisz i pokaż co wyskoczy rpm -qa | grep kernel i jeśli masz dwa jaja to korzystaj z 2.6.24.4-64, drugim się nieprzejmuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2008 Dodam ,że ja robiłem już update i chyba mam dwa jaja 42 i 68 tak mi się zadaje.To zrób to co napisał FC4B - pracuj na tym nowszym jądrze i nie będziesz miał takich problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azyl40 Napisano Kwiecień 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 weź wpisz i pokaż co wyskoczy rpm -qa | grep kernel i jeśli masz dwa jaja to korzystaj z 2.6.24.4-64, drugim się nieprzejmuj to wyskoczyło [root@dhcppc0 ~]# rpm -qa | grep kernel kernel-2.6.24.4-64.fc8 kernel-headers-2.6.24.4-64.fc8 kernel-devel-2.6.24.4-64.fc8 kernel-2.6.23.1-42.fc8 [root@dhcppc0 ~]# A zapytam się to nie usuwać tego starego :?: pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 A zapytam się to nie usuwać tego starego :?: azyl40 poczytaj trochę chłopie. Tyle razy było na forum Nie usuwaj. Przy kolejnej aktualizacji kernela najstarsze jądro zostanie automatycznie usunięte. yum zachowa to 2.6.24.4-64.fc8, zainstaluje najnowsze jajko i usunie 2.6.23.1-42.fc8. Możesz to zmienić. Jak chcesz wiedzieć co i jak to "man yum.conf" w konsoli napisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azyl40 Napisano Kwiecień 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 Zainstalowałem kernel-devel ale nadal wywala to [root@dhcppc0 ~]# /etc/init.d/vboxdrv setup Stopping VirtualBox kernel module [ OK ] Recompiling VirtualBox kernel module [ZAWIÓDŁ] (Look at /var/log/vbox-install.log to find out what went wrong) [root@dhcppc0 ~]# więc co zawodzi :?: Dzięki WalDo myślałem ,że po aktualizacji zostają 2 kernele a mam pytanko a dlaczego mam je 2 w bootladerze :?: pozdrawiam EDIT: mam pytanko czy to coś związane z kernel module bo pisze Recompiling VirtualBox kernel module [ZAWIÓDŁ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi