Polikarp Napisano Kwiecień 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 Witam ! Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu z instalacją Fedora Core 6. Nie mogłem nigdzie znaleźć identycznego problemu dlatego zdecydowałem się stworzyć ten temat. Fedorę chciałem zainstalować na moim komputerze przenośnym PIII 1,1 GHz , 256 kB ram. Włączam płytę , wybieram odpowiednią konfigurację i zaczyna się instalować. Jednak po pewnym czasie (gdzieś w połowie paska postępu) program wyłącza się, komputer sam się restartuje i wszystko zaczyna się od początku. I tak w kółko. Dodam,że z konfoguracją systemu, wyborem partycji powinno być wszystko w porządku, gdyż wcześniej zaintalowałem ten system na komputerze stacjonarnym i takie samo rozwiązanie stosowałem tutaj. Pomyślalem jeszcze że może płyta się porysowała (miałem to na DVD), więc pożyczyłem od kolegi to samo tylko na 4 płytach CD. Niestety problem jest ten sam. Na tym komputerze mam też windowsa i po tej niby częściowej instalacji(tzn.przerwanej) gdy bootowanie ustawione jest z HDD Grub się nie uruchamia, tylko od razu windows. Dziwne jest też to, że potem sprawdzam na partition magic jak partycje wyglądają to tam gdzie próbowało mi zainstalować Linuksa pokazuje mi że nie ma wolnego miejsca (partycja 10 GB). Proszę o pomoc bo już dwa tygodnie się z tym męczę i nie mam pomysłu co dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Kwiecień 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 1. PIII 1,1 GHz , 256 kB ram. Rozumiem, że 256MB? 2. Jaki rodzaj instalacji? Selekcjonowałeś pakiety? 3. Jeśli instalujesz system od zera, instaluj jego najnowszą wersję (FC 8). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polikarp Napisano Kwiecień 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 1. Oczywiście 256 MB- 2. Włączyłem instalację standart (ta 1 od góry) polecana do laptopów, ale wybierałem pakiety które chciałem instalować, z tym że za każdym razem zmniejszałem ilość pakietów(i tak w największej ilości miałem okolo 3,2 GB. 3.Niestety nie mam dostępu do innej wersji, a internet mam bardzo wolny i jak próbuję ściągnąć większe pliki to mi nawet rozłącza. Aha i przepraszam , ale pomyłka się też wkradła do wersji - mam fedorę 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Kwiecień 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 Nie wiem czy znajdzie się ktoś na tyle odważny, aby robić za support do FC4. Na Allegro znajdziesz płytki za kilka złotych - tak będzie dla Ciebie lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polikarp Napisano Kwiecień 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 Liczyłem na to,że być może ktoś już miał podobny problem albo nasuwa się komuś jakieś rozwiązanie lub chociaż przypuszczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Kwiecień 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 Witam ! Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu z instalacją Fedora Core 6. Nie mogłem nigdzie znaleźć identycznego problemu dlatego zdecydowałem się stworzyć ten temat. Fedorę chciałem zainstalować na moim komputerze przenośnym PIII 1,1 GHz , 256 kB ram. Włączam płytę , wybieram odpowiednią konfigurację i zaczyna się instalować. Jednak po pewnym czasie (gdzieś w połowie paska postępu) program wyłącza się, komputer sam się restartuje i wszystko zaczyna się od początku. I tak w kółko. Dodam,że z konfoguracją systemu, wyborem partycji powinno być wszystko w porządku, gdyż wcześniej zaintalowałem ten system na komputerze stacjonarnym i takie samo rozwiązanie stosowałem tutaj. Pomyślalem jeszcze że może płyta się porysowała (miałem to na DVD), więc pożyczyłem od kolegi to samo tylko na 4 płytach CD. Niestety problem jest ten sam. Na tym komputerze mam też windowsa i po tej niby częściowej instalacji(tzn.przerwanej) gdy bootowanie ustawione jest z HDD Grub się nie uruchamia, tylko od razu windows. Dziwne jest też to, że potem sprawdzam na partition magic jak partycje wyglądają to tam gdzie próbowało mi zainstalować Linuksa pokazuje mi że nie ma wolnego miejsca (partycja 10 GB). Proszę o pomoc bo już dwa tygodnie się z tym męczę i nie mam pomysłu co dalej. Jak masz podłączony dysk i napęd? Jeżeli są podłączone jedną taśma to dysk podłącz do portu IDE1 a napęd DVD do portu IDE2. Przy takiej konfiguracji nie zapomnij zmienić ustawienia zworek w dysku i DVD. Jeżeli instalujesz FC4 na laptopie to rozwiązanie niestety odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Kwiecień 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 na forum musisz poszukać bo pamiętam że ludzie mieli podobne problemy, o ile się nie mylę ktoś kiedyś pisal nawet o pastach termoprzewodzących które nie tylko mu pomogły (?) ale nie wiem jak to w laptopie będzie wyglądało i jeszcze dla pewności mógłbyś z memtest skorzystać. a na upartego to proponuję Ci zrobić instalację z minimalną liczbą pakietów, potem sobie doistalujesz, ale co chwile płyty będziesz musiał wymieniac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polikarp Napisano Kwiecień 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 No właśnie instaluję na laptopie, tak że twoje rozwiązanie odpada arni. Spróbuję jeszcze z tą minimalną instalacją jak mi FC4B polecił. Mem test oczywiście robiłem i było ok. A tak z ciekawości wie ktoś dlaczego po tej próbie instalacji pokazuje potem że partycja jest pełna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 A tak z ciekawości wie ktoś dlaczego po tej próbie instalacji pokazuje potem że partycja jest pełna?Moze masz uszkodzona tablica dysku. U mnie bylo podobnie bo wysypaniu sie instalki systemu, na dysku pojawily sie bledy, przy probie naprawy sytuacja sie jeszcze pogorszyla, dlatego usunalem biezaca tablice i stworzylem nowa. Tobie tez to polecam zrobic, zwlaszcza jezeli dlugo nie robiles kompletnej czystki, tylko musisz sie liczyc z tym, ze wszystko co miales na dysku zniknie. W sumie to fc4 chyba nie jest warta takiego zamieszania. Cos mi literki pl siadly ps. wlasciwie to poprawnie to sie nazywa tablica partycji , a jeszcze dobrym programem naprawy dysku (w tym tablicy partycji) jest testdisk , ale ty chyba nie masz zadnego livecd to i tak to sie nie przyda. Na windowsa na pewno tez sa jakies programy tego typu, ale ja niestety nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Kwiecień 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 a podczas instalacji formatujesz partycje czy zachowujesz dane? Może faktycznie nie masz miejsca na dysku Partition magic 8 nie pokazuje ile jest miejsca zajętego na uniksowych systemach plików, więc nie wiem jak tym programem to sprawdzileś. p.s. i wlaśnie tak jak mowią inni, też pofatygowałbym się ze znalezieniem nowszej wersji, od FC4 baardzo dużo się zmieniło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polikarp Napisano Kwiecień 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2008 a podczas instalacji formatujesz partycje czy zachowujesz dane? Może faktycznie nie masz miejsca na dysku Partition magic 8 nie pokazuje ile jest miejsca zajętego na uniksowych systemach plików, więc nie wiem jak tym programem to sprawdzileś. p.s. i wlaśnie tak jak mowią inni, też pofatygowałbym się ze znalezieniem nowszej wersji, od FC4 baardzo dużo się zmieniło Hehe , oczywiście że formatuję i od nowa próbuję. Co do magica to pokazuje mi zajętość. Zrobię format to tam troszeczkę zajęte (no jak po formacie), natomiast po operacji a raczej próbie wgrania fedory pokazuje że zajęte jest na full. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2008 natomiast po operacji a raczej próbie wgrania fedory pokazuje że zajęte jest na full.Może głupie pytanie: a jakiej wielkości masz partycję (partycje) pod Fedorę? Może po prostu brak placu do instalacji? Pamiętaj, że pakiety są dość znacznie skompresowane, więc każdy gigabajt pakietów RPM przekłada się na znacznie większą objętość zainstalowanych programów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polikarp Napisano Maj 1, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2008 Może głupie pytanie: a jakiej wielkości masz partycję (partycje) pod Fedorę? Może po prostu brak placu do instalacji? Pamiętaj, że pakiety są dość znacznie skompresowane, więc każdy gigabajt pakietów RPM przekłada się na znacznie większą objętość zainstalowanych programów. Pisałem już że 10 GB na calego Linuksa przeznaczyłem. Nawet przy wyborze wszystkich pakietów instalator informuje o potrzebie posiadania chyba coś koło 6,5 GB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi