Darknek Napisano Czerwiec 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2008 WItam Jade na F9 Od wczoraj nie laczy mie sie automatycznie z netem NEtwork menadzer nie widzi sieci, przez co firefox dziala wiecznie w trybie ofline A zeby siec podniesc musze system->administracja->siec i tam dac aktywuj Jak zmusic, aby eth0 wstawalo podczas bootowania? CZy moze to byc powodem update selinuxa, bo ostatnio mi sie updatowal - wiec pytanie drugie - jak go wylaczyc :?: EDIT Odkrylem ze to network menager sie skaszanil Jak to naprawic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2008 CZy moze to byc powodem update selinuxa, bo ostatnio mi sie updatowal - wiec pytanie drugie - jak go wylaczyc :?:Tak długo już jesteś na forum i nawet nie chce Ci się poszukać... system-config-selinux Pomiędzy NM i system-config-network jest może jakiś konflikt? Spróbuj usunąć połącznie z system-config-network. Sprawdź czy wszystkie usługi związane z NW i network masz włączone. Kliknij na ikonce NW ppm i wybierz Modyfikuj połączenia... i może coś pozmieniaj . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Czerwiec 14, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2008 Selinuxa wywalilem w cholere W NM mam wszystko poustawiane zeby automatycznie sie wlaczalo przy uruchamianiu kompa. Ale i tak musze w NM po wlaczeniu kompa wylaczyc siec i na nowo ja wlaczyc zeby sie polaczyl z netem A mozna by usunac NM lub jego jakies konfiguracyjne ustawienia i od nowa zainstalowac/ustawic :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2008 Selinuxa wywalilem w cholereZnaczy się, wyłączyłeś go? Bo jego się nie da usunąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Czerwiec 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2008 No tak wylaczylem :> Ale niestety i tak nie bootuje sie przy starcie kompa net. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajec00 Napisano Czerwiec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2008 To ja może zabiorę głos miałem bardzo podobny problem. Po którejś aktualizacji, jak włączałem system, połączenie nie wstawało (NetworkManager wskazywał że połączenie jest wyłączone) i musiałem je podnosić ręcznie. Rozwiązaniem okazało się wyłączenie (w usługach) NetworkManagera i włączenie "network". Od tej pory połączenie bez przeszkód wstaje i wszystko jest ok tyle, że ja mam desktop'a a nie laptopa więc nie mam również wi-fi przez co mogłem sobie pozwolić na wyłączenie NM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Czerwiec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2008 pokaż co masz w /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Czerwiec 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2008 /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 -bash: /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0: Brak dostępu mimo ze z roota robilem A chyba faktycznie wylacze NM bo i tak z wifi nie korzystam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Czerwiec 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2008 ls -l /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Czerwiec 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2008 ls -l /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-* -rw-r--r-- 3 root root 227 cze 14 11:51 /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 -rw-r--r-- 1 root root 254 maj 15 18:19 /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-lo od razu napisze, ze mi to kompletnie nic nie mowi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Czerwiec 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2008 Czy ty aby na pewno z roota chciałeś podejrzeć /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 ? Jaką komendą to robiłeś ? Bo z tego co widzę to robiąc coś takiego: [root@localhost ~]# /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 się pliku nie wyświetla... :| Przydało by się chociaż podstawowe podstawy (czyli w tym wypadku polecenie cat) pozać zanim się za coś zabierze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Czerwiec 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2008 wklejam te kody co mi piszesz do terminala ja nie wiem co chcialem ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Czerwiec 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2008 No to wypadałoby też czasem pomyśleć zanim się coś zrobi, my nie jesteśmy tutaj od myślenia za Ciebie. Klepanie bezmyślnie tego co ktoś gdzieś napisał najczęściej prowadzi do uszkodzenia i reinstalacji systemu, a w drastyczniejszych przypadkach do powrotu na windowsa :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Czerwiec 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2008 Był kiedyś taki głośny przypadek na forum Pewien kolega wklepał coś i usunął system. Warto wiedzieć co się wpisuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Czerwiec 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2008 Mam nadzieje, ze ani nie usune sobie systemu ani na winde nie wroce. Tak czy siak, wciaz nie wiem co wpisalem i po co? A NM i tak nie wstaje po wlaczeniu kompa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi