minolone Napisano Lipiec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2008 Witam. pytanie takie jak w temacie jak zainstalowac kde 4.1 beta 2 na fedorze 9, z gory dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2008 Kde 4.1 Beta jest w repozytorium development yum groupinstall "KDE" --enablerepo=development Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
minolone Napisano Lipiec 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2008 dlaczego jak wpisze yum groupinstall "KDE" --enablerepo=development to wyskakuje mi taki komunikat Error getting repository data for development, repository not found Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2008 Muisz mieć odpowiedni plik repo w /etc/yum.repos.d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalashnikov Napisano Lipiec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2008 A zamiast "development" nie powinno być "rawhide"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
minolone Napisano Lipiec 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2008 tak dokladnie ma byc plik rawhide zamiast development, zostalo to zmienione w fc9 czytalem o tym na jakiejs stronie, mam ten plik ale to nic nie daje moze mam jakos ten plik edytowac i cos dopisac? Ps. czy przy instalacji KDE 4.1 beta 2 trzeba miec zainstalowane KDE 4? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
minolone Napisano Lipiec 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2008 udalo mi sie uruchomic instalacje poprzez yum groupinstall "KDE" --enablerepo=rawhide i otrzymuje taki komunikat i instalacja sie przerywa Podsumowanie transakcji ============================================================================= Instalowanie 13 pakietów Aktualizowanie 39 pakietów Usuwanie 0 pakietów Całkowity rozmiar: 285 M Całkowity rozmiar pobierania: 284 M W porządku? [t/N]: t Pobieranie pakietów: http://ftp.ps.pl/pub/Linux/fedora-linux/development/i386/os/Packages/phonon-4.2-0.4.beta2.fc10.i386.rpm: [Errno 14] HTTP Error 404: Not Found Próbowanie innego serwera lustrzanego. (1/43): phonon-4.2-0.4.beta2.fc10.i386.rpm | 0 B 00:00 Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/yum", line 29, in <module> yummain.user_main(sys.argv[1:], exit_code=True) File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 241, in user_main errcode = main(args) File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 193, in main base.doTransaction() File "/usr/share/yum-cli/cli.py", line 354, in doTransaction problems = self.downloadPkgs(downloadpkgs) File "/usr/lib/python2.5/site-packages/yum/__init__.py", line 1106, in downloadPkgs cache=po.repo.http_caching != 'none', File "/usr/lib/python2.5/site-packages/yum/yumRepo.py", line 678, in getPackage cache=cache File "/usr/lib/python2.5/site-packages/yum/yumRepo.py", line 656, in _getFile http_headers=headers, File "/usr/lib/python2.5/site-packages/urlgrabber/mirror.py", line 412, in urlgrab return self._mirror_try(func, url, kw) File "/usr/lib/python2.5/site-packages/urlgrabber/mirror.py", line 398, in _mirror_try return func_ref( *(fullurl,), **kwargs ) File "/usr/lib/python2.5/site-packages/urlgrabber/grabber.py", line 933, in urlgrab return self._retry(opts, retryfunc, url, filename) File "/usr/lib/python2.5/site-packages/urlgrabber/grabber.py", line 868, in _retry cb_func(obj, *cb_args, **cb_kwargs) File "/usr/share/yum-cli/output.py", line 238, in failureReport self.logger.error('%s: %s', errobj.url, str(errobj.exception)) UnicodeEncodeError: 'ascii' codec can't encode character u'\u0119' in position 31: ordinal not in range(128) co to moze byc moze ktos bedzie z was wiedzial z gory dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2008 co to moze byc moze ktos bedzie z was wiedzial z gory dzieki Pewnie to samo co zwykle yum clean all a potem jeszcze raz instalacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
minolone Napisano Lipiec 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2008 no i zrobilem to ci mi powiedziales pobralo 50/50 pakietow ale nie chce ich zainstalowac oto komunikat Wykonywanie rpm_check_debug Wykonywanie testu transakcji Zakończono test transakcji Błąd podczas sprawdzania transakcji: file /usr/share/icons/hicolor/16x16/apps/kipi.png from install of kdegraphics-4.0.98-1.fc10.i386 conflicts with file from package libkipi-0.1.5-4.fc9.i386 file /usr/share/icons/hicolor/22x22/apps/kipi.png from install of kdegraphics-4.0.98-1.fc10.i386 conflicts with file from package libkipi-0.1.5-4.fc9.i386 file /usr/share/icons/hicolor/32x32/apps/kipi.png from install of kdegraphics-4.0.98-1.fc10.i386 conflicts with file from package libkipi-0.1.5-4.fc9.i386 file /usr/share/icons/hicolor/48x48/apps/kipi.png from install of kdegraphics-4.0.98-1.fc10.i386 conflicts with file from package libkipi-0.1.5-4.fc9.i386 Podsumowanie błędów EDIT: udalo mi sie zainstalowac KDE, usunalem pakiet "libkipi' i dziala, dzieki za wasza pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Lipiec 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2008 Zamiast instalować paczki dla F10 trzeba było skorzystać z repozytorium kdeforge, gdzie leżą gotowe paczki dla F9, również robione przez rdietera.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
minolone Napisano Lipiec 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2008 a czy paczki FC10 duzo roznia sie od FC9, moga powodowac jakies problemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
minolone Napisano Lipiec 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2008 mam do was pytanie jak zainstalowac to KDE 4.1 rc1? ja mialem jednak to zainstalowane a nie beta2, tyle ze z paczkami fc10, a jak zainstalowac to fc9? uzytkownik "Adi1981" napisal zebym zainstalowal z repo kdeforge ale jak z tamtad chce instalowac to z tego co widze to nstaluje sie zwykla 4 a nie 4.1 pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2008 @minolone: po pierwsze: jest przysick [EDYTUJ] po drugie: instalacja jakich kolwiek programów z repozytorium development może spowodować upgrade systemu do tej wersji. Dlaczego? Bo pakiet A.fc10 będzie wymagać B.fc10 i C.fc10 te będą wymagać K.fc10 I.fc10 J.fc10, itd. koło się zapętla... Ale dlaczego będą sie wymagać skoro już są? Bo tam są nowsze wersje. Ogólnie z takiego założenia wychodzę, dlatego ja robię (próbuję) sobię paczkę RPM pod moją wersję Fedory, albo szukam repozytorium w którym by była aplikacja która mnie interesuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
minolone Napisano Lipiec 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2008 ostatnio pobieralem kde z repo rawhide, dzis chce pobrac a tutaj zonk (_niema_ ? nie ma) ORT werscji 4,1 dlaczego? jak mam ja dokladnie pobrac, jestem zielony w linuksie z gory dzieki za pomoc pozdrawiam EDIT: juz wiem dlaczego nie chcialo mi zainstalowac z rawhide, zle sformulowalem polecenie brak "--" przy enable repo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2008 Skoro jesteś "zielony w linuksie" nie korzystaj z jakichkolwiek paczek dev, w tym KDE i innych z rawhide. One nie są dla początkujących użytkowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi