Skocz do zawartości

Jak Zainstalowac Kde 4.1 Beta 2 Na Fedorze 9

minolone

Rekomendowane odpowiedzi

tak dokladnie ma byc plik rawhide zamiast development, zostalo to zmienione w fc9 czytalem o tym na jakiejs stronie, mam ten plik ale to nic nie daje moze mam jakos ten plik edytowac i cos dopisac? Ps. czy przy instalacji KDE 4.1 beta 2 trzeba miec zainstalowane KDE 4?

udalo mi sie uruchomic instalacje poprzez

yum groupinstall "KDE" --enablerepo=rawhide

i otrzymuje taki komunikat i instalacja sie przerywa

Podsumowanie transakcji
=============================================================================
Instalowanie      13 pakietów     
Aktualizowanie    39 pakietów     
Usuwanie           0 pakietów     

Całkowity rozmiar: 285 M
Całkowity rozmiar pobierania: 284 M
W porządku? [t/N]: t
Pobieranie pakietów:
http://ftp.ps.pl/pub/Linux/fedora-linux/development/i386/os/Packages/phonon-4.2-0.4.beta2.fc10.i386.rpm: [Errno 14] HTTP Error 404: Not Found
Próbowanie innego serwera lustrzanego.
(1/43): phonon-4.2-0.4.beta2.fc10.i386.rpm               |    0 B     00:00     
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/bin/yum", line 29, in <module>
    yummain.user_main(sys.argv[1:], exit_code=True)
  File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 241, in user_main
    errcode = main(args)
  File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 193, in main
    base.doTransaction()
  File "/usr/share/yum-cli/cli.py", line 354, in doTransaction
    problems = self.downloadPkgs(downloadpkgs) 
  File "/usr/lib/python2.5/site-packages/yum/__init__.py", line 1106, in downloadPkgs
    cache=po.repo.http_caching != 'none',
  File "/usr/lib/python2.5/site-packages/yum/yumRepo.py", line 678, in getPackage
    cache=cache
  File "/usr/lib/python2.5/site-packages/yum/yumRepo.py", line 656, in _getFile
    http_headers=headers,
  File "/usr/lib/python2.5/site-packages/urlgrabber/mirror.py", line 412, in urlgrab
    return self._mirror_try(func, url, kw)
  File "/usr/lib/python2.5/site-packages/urlgrabber/mirror.py", line 398, in _mirror_try
    return func_ref( *(fullurl,), **kwargs )
  File "/usr/lib/python2.5/site-packages/urlgrabber/grabber.py", line 933, in urlgrab
    return self._retry(opts, retryfunc, url, filename)
  File "/usr/lib/python2.5/site-packages/urlgrabber/grabber.py", line 868, in _retry
    cb_func(obj, *cb_args, **cb_kwargs)
  File "/usr/share/yum-cli/output.py", line 238, in failureReport
    self.logger.error('%s: %s', errobj.url, str(errobj.exception))
UnicodeEncodeError: 'ascii' codec can't encode character u'\u0119' in position 31: ordinal not in range(128)

co to moze byc moze ktos bedzie z was wiedzial z gory dzieki

no i zrobilem to ci mi powiedziales pobralo 50/50 pakietow ale nie chce ich zainstalowac oto komunikat

Wykonywanie rpm_check_debug
Wykonywanie testu transakcji
Zakończono test transakcji

Błąd podczas sprawdzania transakcji:
  file /usr/share/icons/hicolor/16x16/apps/kipi.png from install of kdegraphics-4.0.98-1.fc10.i386 conflicts with file from package libkipi-0.1.5-4.fc9.i386
  file /usr/share/icons/hicolor/22x22/apps/kipi.png from install of kdegraphics-4.0.98-1.fc10.i386 conflicts with file from package libkipi-0.1.5-4.fc9.i386
  file /usr/share/icons/hicolor/32x32/apps/kipi.png from install of kdegraphics-4.0.98-1.fc10.i386 conflicts with file from package libkipi-0.1.5-4.fc9.i386
  file /usr/share/icons/hicolor/48x48/apps/kipi.png from install of kdegraphics-4.0.98-1.fc10.i386 conflicts with file from package libkipi-0.1.5-4.fc9.i386

Podsumowanie błędów

EDIT:

udalo mi sie zainstalowac KDE, usunalem pakiet "libkipi' i dziala, dzieki za wasza pomoc

mam do was pytanie jak zainstalowac to KDE 4.1 rc1? ja mialem jednak to zainstalowane a nie beta2, tyle ze z paczkami fc10, a jak zainstalowac to fc9? uzytkownik "Adi1981" napisal zebym zainstalowal z repo kdeforge ale jak z tamtad chce instalowac to z tego co widze to nstaluje sie zwykla 4 a nie 4.1 pozdrawiam

@minolone: po pierwsze: jest przysick [EDYTUJ]

po drugie: instalacja jakich kolwiek programów z repozytorium development może spowodować upgrade systemu do tej wersji. Dlaczego? Bo pakiet A.fc10 będzie wymagać B.fc10 i C.fc10 te będą wymagać K.fc10 I.fc10 J.fc10, itd. koło się zapętla... Ale dlaczego będą sie wymagać skoro już są? Bo tam są nowsze wersje.

Ogólnie z takiego założenia wychodzę, dlatego ja robię (próbuję) sobię paczkę RPM pod moją wersję Fedory, albo szukam repozytorium w którym by była aplikacja która mnie interesuje.

ostatnio pobieralem kde z repo rawhide, dzis chce pobrac a tutaj zonk (_niema_ ? nie ma) ORT werscji 4,1 dlaczego? jak mam ja dokladnie pobrac, jestem zielony w linuksie z gory dzieki za pomoc pozdrawiam

EDIT:

juz wiem dlaczego nie chcialo mi zainstalowac z rawhide, zle sformulowalem polecenie brak "--" przy enable repo