Skocz do zawartości

Reczne Montowanie Napedow.

rafikos21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Problem polega na tym ze chcialbym poznac sposob na reczne zamontowanie napedow , xp mi padl (dokladnie plik explorer.exe) , podmiana z poziomu konsoli odzyskiwania niestety nic nie daje ;/ do tej pory napedy montowaly sie automatycznie, niestety po blednym zamknieciu xp juz tego nie robia :) musze jakos dostac sie na windowsowa partycje bo mam wazne pliki na pulpicie i musze je gdzies skopiowac , dopiero wtedy bede mogl przeinstalowac system ;/

o ile pamietam (przynajmniej tak było w F7, teraz nie mam windowsa=nie mam problemów) ntfs3g wypisuje przy bootowaniu systemu jak postępować zeby zamontować napęd mimo nieprawidłowości

nie krzyczy Ci tam gdzieś (moze w logach, zaglądałeś przed pisaniem na forum prawda?) o force? nie?

man ntfs-3g

pozdro

jesli montuje to nic sie nie dzieje, nie wyskakuje komunikat czyli niby dziala ale nie montuje sie . moglby ktos powiedziec jak krok po kroku to zrobic? sorry ale ja jakis ulomny jestem ;]

w fstab mam :

LABEL=/ / ext3 defaults 1 1

tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0

devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0

sysfs /sys sysfs defaults 0 0

proc /proc proc defaults 0 0

blad natomiast wyglada w ten sposob :

screen:

http://www.voila.pl/452/gjjii/index.php?get=1&f=1

ale co mam przepisac i gdzie? co do czego?
Włącz Google i wpisz "podstawy linuksa", potem poszukaj jakiegoś przewodnika i przeczytaj go uważnie, bo inaczej to nic nie zrobimy. Forum to nie szkółka. Musisz się sam pouczyć trochę. Na początek odszukaj w menu miejsce, z którego możesz odpalić terminal. Potem wpisz "man mount" i czytaj...

[EDIT] Tak jeszcze spojrzałem na ten Twój błąd...

Ostatnie zamknięcie Windows nie było zapewne poprawne? Jakieś nagłe wyłączenie, błąd na dysku lub coś podobnego pewnie? Jeśli tak, to żeby zamontować partycję windowsową pod linuksem musisz najpierw doprowadzić ją do porządku. Nie wiem czy jest pod linuksem jakiś program do naprawiania partycji NTFS, bo nie mam Windowsa. Być może wystarczy uruchomić Windows w trybie awaryjnym i zamknąć poprawnie system.

dzieki wszystkim za zainteresowanie .... czlowiek uczy sie na bledach ;p udalo mi sie odpalic windowsa na chwile , z konsoli odzyskiwanie udalo sie (probowalem kilka razy) odzyskac explorer.exe , na chwile xp sie uruchomil, zamknalem go poprawnie i dyski sie zamontowaly :)