Arbuz Napisano Wrzesień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2008 Witam po pierwszych ochach i achach stało się. Przekombinowałem. Ale od początku. Po wstępnych ustawieniach Fedory 9 chciałem sprawdzić oprawę wizualną nowej fedory i chciałem sprawdzić efekty desktopu wybrałem jakiś efekt, potwierdziłem no i teraz mam tylko niebieskie tło i kursor. Pomyślałem sobie trochę i tak mi się wydaje że w Fedorze 9 na moim kompie(Pegasos G4/1GHZ PPC) także nie ma zaimplementowanej obsługi 3D jak i obsługi karty radeon (chyba działa na jakichś sterach "fabycznych" tak jak to było w poprzednich wersjach Fedory. Niestety twardy reset i dalej to samo. Wczytuje się ładnie potem logowanie i to samo. Pytanie co mam zrobić w tym momencie aby przywrócić standardowe ustawienia w tym momencie. Gnome pomimo że jest zainstalowane nie mogę go wybrać przy starcie bo nie ma takiej opcji jak w F8. Nie ma na mój komp czegoś takiego jak LiveCD. A przypomnę instalacja F9 była dosyć uciążliwa i długa. Najpierw instal F8 potem update, następnie upgrade do F9 i kolejny update ponad doba roboty. Co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2008 Usuń lub zmień nazwę folderu .kde znajdującego się w katalogu domowym Twoje użytkownika. Przy logowaniu po wybraniu użytkownika, podczas wpisywania hasła na dole pojawia się panel i możesz zmienić sesję na gnome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbuz Napisano Wrzesień 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2008 Dzięki wielki gnome już jest ale czy jak go usunę to fedora przy następnym uruchomieniu stworzy go od nowa?(sprawdziłem tworzy się samo sorki) I jeszcze jedna sprawa dotycząca karty graficznej i 3d. Jeśli 3D jest nie obsługiwane (tak mi się wydaje) bo wpisanie: yum -y install kmod-fglrx daje: Nie ma pakietu kmod-fglrx. Nie ma niczego do zrobienia to oznacza że na 100% nie ma sterów? Jeśli tak to po co podczas instalacji instaluje się MESA (która jest chyba od obsługi 3d?) I jeszcze jedno MPlayer na F9 wywala sie po próbie zmiany ustawień Video. Niedopracowane czy znowu winny mój sprzęt? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2008 to oznacza że na 100% nie ma sterów?To oznacza na 200%, że nie ma i nie będzie, przynajmniej tak długo jak długo X-y w Fedorze będą w wersji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbuz Napisano Wrzesień 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2008 To oznacza na 200%, że nie ma i nie będzie, przynajmniej tak długo jak długo X-y w Fedorze będą w wersji Dzięki. Swoją drogą to trochę dziwne bo na Ubuntu i Gentoo są stery 3D. A tak przy okazji zapytam jak zrobić żeby fedora miała wszystko spolszczone? Bo jakoś część jest po polsku część po angielsku. Wydaje mi się że to co było w starej Fedorze 8 po polsku to jest ok ale co nowego z F9 to już nie jest po naszemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Wrzesień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2008 To oznacza na 200%, że nie ma i nie będzie, przynajmniej tak długo jak długo X-y w Fedorze będą w wersji W jakiej wersji ? [adi@localhost ~]$ rpm -q xorg-x11-server-Xorg xorg-x11-server-Xorg-1.5.0-1.fc9.i386 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbuz Napisano Wrzesień 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2008 Mi wywala tak: [root@localhost ~]# rpm -q xorg-x11-server-Xorg xorg-x11-server-Xorg-1.4.99.905-2.20080702.fc9.ppc A tą polską lokalizację to jak uaktualnić że tak się podpytam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2008 W jakiej wersji ?A coś mi się obcięło Oczywiście dalej miało być "beta". Miłe co piszesz, to dobrze wróży dla F10. Nie wiedziałem o tym, bo wciąż siedzę na - moim zdaniem - lepiej dopracowanej/dopieszczonej przeze mnie F8 (F9 czasem oglądam sobie i aktualizuję na maszynie wirtualnej). Krótko mówiąc jest szansa na sterowniki, tylko Livna się musi pozbierać. Coś tam się musi dziać, bo w ich folderach widocznych w sieci ostatnie "dotknięcia" katalogów i plików są z 10. września. [EDIT]Już się ucieszyłem, ale widzę, że Ty masz chyba xserver z repo "development"? No to jeszcze dość długa droga do repozytorium "updates", ale może do F10 się wyrobią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Wrzesień 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2008 WalDo: przypatrz się uważnie, przecież on ma w release wyraźnie fc9 a nie fc10, więc to nie jest repo development Xorgi 1.5 są w repo stable, może jeszcze się mirrory wszystkie nie zsynchronizowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2008 WalDo: przypatrz się uważnie, przecież on ma w release wyraźnie fc9 a nie fc10Wiem, że nie ma F10 - pisałem, że to dobrze wróży wersji F10 jeśli już w development F9 pojawiła się wersja xorg-x11-server-Xorg-1.5.0-1 Szczerze mówiąc szukałem na download.fedora.redhat.com. Może coś przeoczyłem, bo wersję podaną przez Adi1981 znalazlem tylko w "development" F9 - w "testing" ani tym bardziej w stabilnych nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Wrzesień 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2008 Ummm paczka jest wyraźnie otagowana fc9 [adi@localhost ~]$ rpm -q xorg-x11-server-Xorg xorg-x11-server-Xorg-1.5.0-1.fc9.i386 Od kilku dni leży na mirrorach: → http://ultra.linux.cz/MIRRORS/fedora.redha...-1.fc9.i386.rpm → http://koji.fedoraproject.org/koji/buildinfo?buildID=63479 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2008 Hmmm... faktycznie. Tak jak powiedziałem musiałem coś przeoczyć. Tak czy inaczej dobrze, że w końcu jest coś stabilnego. Może jak Livna upora się ze swoimi kłopotami (post MC' → http://forum.fedora.pl/index.php?s=&sh...t&p=112770), to pojawią się też sterowniki kmod-fglrx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi