@WalDo Napisano Październik 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2008 Raczej małe prawdopodobieństwo, by fedora 9 miała problemy z dyskami sata II i trzebaby było wgrywać inne sterowniki. Mam rację?Raczej tak. Przynajmniej u mnie nie było takiej potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2008 Raczej małe prawdopodobieństwo, by fedora 9 miała problemy z dyskami sata II i trzebaby było wgrywać inne sterowniki. Mam rację? W biosie nie umiem niczego takiego znaleźć. Jedynie spróbowałem z włączonym i wyłączonym protokołem AHCI, ale efekt był taki sam. :/ Nie masz racji. Sam jak instalowałem Fedorę 9 w lapku musiałem przestawić dysk SATA w tryb zgodności, gdyż inaczej ni huhu instalator ruszyć nie chciał. Właśnie z tym ahci chyba jest jakiś problem, później sprawdzę dokładnie jeszcze jak to u mnie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2008 w lapku musiałem przestawić dysk SATA w tryb zgodnościNo, tak, ale ustaliliśmy już wcześniej, że nie chodzi o laptopa. Ja szczerze mówiąc w swoim "desktopowym" BIOSie też nic takiego jak tryb zgodności SATA nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2008 Możesz spróbować jeszcze kilku innych rzeczy 1. Przełożyć dysk SATA z portu 1/2 na port 5/6 2. Jeśli masz wlączony w biosie RAID - wyłącz 3. Spróbuj dodać do opcji bootowania "irqpoll all-generic-ide" 4. Pobawić się kabelkami i zmianą kolejności dysków master/slave Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nifir Napisano Październik 27, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2008 Raida mam wyłączonego. Kabelkami i portami już się bawiłem i nic to nie dało. A co do bootowania, to jak to zrobić? W biosie nie mam takiej opcji. Zresztą, nie wydaje mi się by to miało jakieś znaczenie, bo dysk jest wykrywany. Bootuje się, ale występuje zawsze problem gdy próbuję formatować... Pierwszy raz spotkałem się z takim przypadkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2008 Dziwne, sporo osób raportowało że właśnie po przełożeniu dysku do portu 5/6 problemy z SATA na tej płycie zniknęły. Masz po prostu kaszaniasty kontroler SATA jmicron-a najpewniej. Spróbuj jeszcze z tym sterownikiem → ftp://driver.jmicron.com.tw/jmb36x/fedora/ Co prawda jest dla FC6, ale spróbować nie zaszkodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nifir Napisano Październik 27, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2008 Może masz rację, tylko ja źle skumałem. Co dokładnie masz na myśli mówiąc port 5/6? Sprawdziłem wszystkie porty, tylko nie wiem czy znów nie powinienem zmienić jakiejś zworki... Jutro przetestuję dysk na innym kompie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2008 Powinieneś mieć 6 wejść SATA na płycie, z tego co widzę w specyfikacji (http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/socket775/P5W%20DH%20Deluxe/e2557_p5w_dh_dlx.pdf), pomarańczowe porty powinny być portami nr 5 i 6 (strona 2-33 dokumentacji). Porty te jak widzę są wykorzystywane do EZ-backup (RAID 1/0), więc nie wiem czy nie będzie trzeba wyłączyć również RAID, będziesz musiał niestety pokombinować z tym (albo zworkami, albo w BIOSie). Z tego co widać w dokumentacji, w BIOS-ie masz również to o czym wcześniej wspomniałem -> Tryb rozszerzony (Enhanced Mode strona 4-15, punkt 4.3.6). Przed kombinowaniem z portami SATA, tymi opcjami BIOSu bym się pobawił na początek, jak również opcjami SATA kontrolera JMicron -> strona 4-28. W dokumentacji całkiem ładnie jest wszystko opisane. W punkcie 5.4 masz również więcej odnośnie samego RAID. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2008 Tak jak napisał Adi1981 chodzi tu raczej o ustawienia w biosie, miałem kiedyś podobną płytę główną (chyba trochę starszą P5B), zobacz te tematy http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=13092 i http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=13256 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi