jpc Napisano Listopad 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2008 kurcze już myślałem że na dobre przesiąde sie na Fedore z Ubuntu, aż tu nagle dostrzegłem jeden duży minus - gpk-application jest strasznie niestabilny, w ciągu pierwszego dnia uzytkowania fedory zdążył mi sie zawiesić ze dwa razy, zainstalowałem więc yumex, i przez kilka dni zawiesił mi sie dobre 10 razy . sprawdzałem też smart, ale on jest jakiś dziwny i podobno może narobić niezłego zamieszania w systemie. w porównaniu z synapticiem (który przez prawie rok nie zawiesił mi sie ani razu) nakładki na yum wypadają tragicznie :( czy da sie coś z tym zrobić? czy pozostaje instalacja programów z konsoli? jeśli tak to systemy z rpm nie mają sensu, mamy 21 wiek i przez konsole instaluję tylko programy zaraz po świezej instalacji systemu zeby hurtowo poinstalować wszystko co potrzebuje, potem chcę instalować wszystko w jakiejś graficznej nakładce. co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Listopad 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2008 Aż tyle będziesz instalował, że wklepanie paru wyrazów w konsolę to problem? Ostatnio próbowałem Synaptica w Xandrosie. Nie zachwycił mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpc Napisano Listopad 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2008 Aż tyle będziesz instalował, że wklepanie paru wyrazów w konsolę to problem? Ostatnio próbowałem Synaptica w Xandrosie. Nie zachwycił mnie. po prostu uważam że mamy 21 wiek i instalacja z konsoli to zacofanie (oczywiście nie zawsze, bo nieraz z konsoli jest wygodniej i szybciej). w graficznej nakładce mam od razu opis programu, wersje, itp, itd. kto co woli. ja chce używać systemu którego będę mógł każdemu polecić, ja sobie poradzę z konsolą, ale ktoś kto sie dopiero przesiada z windowsa niekoniecznie i instalacja programow z konsoli na pewno mu sie nie spodoba, wieszający sie yumex też... jeśli każdemu sie tak wiesza i nic sie na to nie da poradzić to musze poszukać jakiegoś systemu z deb.. szkoda bo fedora mi maksymalnie przypadła do gustu i jest stabilniejsza od ubuntu (oprócz nakładek na yuma oczywiście). może ktoś ma jakąś metode?.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Listopad 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2008 Jesli napiszesz jakie błedy dostałeś podczas tych zawieszeń to Ci pomożemy. W taki sposób to nic się nie da zrobic/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2008 Ja mogę dać Standardową Odpowiedź Serwisową nr 1 (SOS 1): u mnie yumex działa, aczkolwiek wykorzystuję go głównie jako wygodną wyszukiwarkę pakietów a nie narzędzie instalacyjne. Spróbuj sprawdzić co jest przyczyną wieszania się programu. Uruchom z konsoli, to wtedy po zawieszeniu systemu może będzie widać błedy na konsoli. Sprawdź teź dostępność zasobów: miejsce na partycji z katalogiem /var, zajętość pamięci w momencie zawieszenia programu. A może jakieś uszkodzenie bazy RPM lub plików yuma? Nie masz jakichś wpisów w logach systemu lub yuma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2008 gpk-application zazwyczaj się nie zawiesza tylko tak długo "myśli" , zwłaszcza nie polecam usuwania nim programów, bo albo zawiesi się na szukaniu zależności, albo będzie chciał wywalić pół systemu. Jeśli instalujemy jakiś większy program to lepiej użyć yuma. Graficzne nakładki nadają się tylko do instalowania małych aplikacji. W F10 PackageKit pracuje zauważalnie szybciej i chyba jest stabilniejszy. Póki co instalowałem może z 10 programów i szybkość była porównywalna z tą jaką daje yum z konsoli, także ani razu się nie zawiesił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2008 Wg mnie, to zanim ogłosimy niestabilność jakiegoś programu warto najpierw sprawdzić czy nasz system jest stabilny i upewnić się, że wiemy jak działa dany program @jpc - tak się zastanawiam się dlaczego uważasz, że praca z konsoli to zacofanie? Dlatego, że trzeba tam uważnie i bezbłędnie pisać? że nie można sobie poklikać? że trzeba zapamiętać kilka podstawowych opcji polecenia? Jeśli to jest objaw nowoczesności, to ja jednak pozostanę zacofany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpc Napisano Listopad 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2008 ok, będę teraz uruchamiać yumexa przez konsole, żeby w razie kolejnej zawiechy sprawdzić o co chodzi (zawsze zapominam o tym sposobie..). miejsca na dysku / mam 4,5GB wiec to nie tutaj jest problem. WalDo: spoko, wg mnie konsola wcale nie jest zła (zacofana też nie, źle napisałem), lubie robić wiele rzeczy w konsoli, ale chce też mieć graficzną stabilną nakładke na yuma. po prostu chce mieć wybór (w ubuntu miałem), a tu sie okazuje że w fedorze jedynym słusznym wyborem jest instalacja programów przez konsole. nie po to sie przesiadałem na linuksa żeby dalej nie móc decydować jak w jakimś windowsie, gdzie wszystko trzeba robić tak jak bill sobie wymyślił... chyba sie rozumiemy:) a z tego co wyczytałem w necie to sporo ludzi narzeka na stabilność yumexa i gpk-application. w każdym bądź razie fedora na długo zagości na moim komputerze, system mam już postawiony, wszystko co chciałem to już zainstalowałem. ale będę czekał na stabilniejszego yumexa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpc Napisano Listopad 14, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2008 to jest bardzo dziwne, bo jak włączam yumexa przez terminal to działa jak marzenie, nic nie przymarza, a jak włącze z menu to ciągle przymarza i co jakiś czas sie zawiesza... nie wiem czy to przypadek, nie testowałem za dużo bo jak yumex sie zawiesi to musze restartowac komputer bo po zabiciu yumexa drugi raz go nie moge uruchomić . chyba bedę musiał uruchamiać go przez terminal i pozycje w menu sobie zmienie na coś w stylu gnome-terminal yumex (musze poszukac co tam wpisać bo to nie działa). jeśli mam racje to nie mam pytań, taki bug... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2008 bo jak yumex sie zawiesi to musze restartowac komputer bo po zabiciu yumexa drugi raz go nie moge uruchomićJak zabijasz? Czy tak?: killall yumex -s KILL Jeśli nie możesz go uruchomić, to zapewne dlaczego że yum w tle pracuje. Musisz go zabijać o tak: killall yum yumex -s KILL yum tworzy wątki, przez co zabicie tego widocznego yuma, nie zabija wszystkich jego podprocesów, przez co one wszystkie dalej działają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Listopad 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2008 pozycje w menu sobie zmienie na coś w stylu gnome-terminal yumex (musze poszukac co tam wpisać bo to nie działa). gnome-terminal -x yumex ale lepiej będzie xterm -e yumex szybciej się włączy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpc Napisano Listopad 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2008 morsik: zabijałem po prostu klikając na x w okienku. teraz w razie zwisu będę zabijał jak napisałeś. dzieki SeeM: dzięki, działa. jeśli mi sie znowu yumex zawiesi to przyjde tu zdementować mój sposób z właczaniem z terminala , ale mam nadzieje że juz będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buszmenek Napisano Grudzień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2008 Witam mam problem cały czas mi wyskakuje bąd PackageKit A security policy in place prevents this sender from sending this message to this recipient, see message bus configuration file (rejected message had interface "org.freedesktop.PackageKit.Transaction" member "Cancel" error name "(unset)" destination "org.freedesktop.PackageKit") nie działa mi (_wogóle_ → w ogóle) ORT dodawanie paczek w trybie graficznym nie wiem co jest mam FC9 pomóżcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajec00 Napisano Grudzień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2008 rozwiązanie problemu odnośnie PackageKit... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi