Skocz do zawartości

Sterowniki Do Karty Nvidia - Nie Da Rady Zabić Gdm

mekosx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem świeżo po instalacji fedorki (wcześniej miałem ubuntu) i chciałem wbić sobie sterowniki do mojej karty Nvidia 8800GT, pobrałem instalkę ze sterownikami, wylogowałem się, wcisnąłem Ctrl+Alt+F1, zalogowałem się na roota i próbowałem zbić gdm'a przed instalacją, a więc wpisałem

killall gdm

, jednak wyskakuje że nie zabito żadnego procesu, a instalator sterowników po odpaleniu wyje o wyłączenie Xów.

Jak wyłączyć Xy?

A tak:

su -
init 3

Bo nie lubię, nvidia dała swoje narzędzie do instalacji więc wolę z niego korzystać niż z jakiś nieznanych repo

Rpmfusion to spadkobierca livny, więc nie jest to nieznane repo, ale ja też wolę sterowniki ze strony nvidii - to jest nas już dwóch tutaj na forum :).

Powrót do X - ów odbywa się za pomocą

init 5

- ale po instalacji to lepiej jednak jest wykonać restart.

Bo nie lubię, nvidia dała swoje narzędzie do instalacji więc wolę z niego korzystać niż z jakiś nieznanych repo. Nie pytam się o inne sposoby instalacji tylko o sposób na wyłączenie GDMa

mimo wszystko - ściągnij SRPM z rpmfusion, zajrzyj do speca i powywalaj co ci się nie podoba; w Fedorce pakiet RPM to podstawa

Popieram kolegę, jestem nowy w Linuksie i stery nvidii zawsze instaluję z reki.

Mam komputer podpiety do LCD 32'' i ... takie postępowanie chroni mie przed czrnym ekranem po updacie yumem.

A ja jestem długo w linuksie i zawsze instaluję je yumem. I żadnego czarnego ekranu nigdy nie uświadczyłem, a poza tym nie rozwaliłem sobie systemu nadpisując sterami nvidii niektórych ważnych bibliotek. Nie wspominając że po każdym update kernela nie muszę się martwić o przekompilowanie sterowników pod dany kernel, czy też o ustawienia selinuksa.

Przeprasza, że ja trochę nie na temat, ale...

(...) zawsze instaluję je yumem. I żadnego czarnego ekranu nigdy nie uświadczyłem
Pewnie właśnie dlatego, że zawsze yumem a nie z binarek nvdia ;)

(...)nie muszę się martwić (...) o ustawienia selinuksa.
Głowy nie dam, ale mogę się założyć o sporą sumę, że fani instalacji binariów ze stron nvidia mają ten zupełnie zbędny soft wyłączony ;)

• 1 month later...

@Xeon, nie wiem czy poradziles sobie ale zostanie to dla potomnych ;) ja to rozwiazalem w nastepujacy sposob, uruchomilem system w trybie single nastepnie przeszedlem do init 3 (telinit 3) nastepnie zainstalowalem drivery nvidii (te ze strony) i dziala elegancko.

tylko jest jedno ale, w xorg.conf (/etc/X11/xorg.conf) w sekcji "Monitor" wywalic odswierzanie (HorizSync oraz VertRefresh) w sekcji: Screen (Display) usunac: Mode, Viewport ma pozostac tylko Depth, zapisac i uruchomic X'y lub ponownie komputer.