irzykus Napisano Luty 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2009 mam pytanie czy wszystkie gry z windowsa mozna uruchomic za pomoca wine konkretnie chodzi mi o gre Knights & Merchants TPR uwielbiam ta gre tyle ze nie moge jej odpalic odpalam za pomoca wine i niby leci melodyjka ze gra dziala ale mam czarny ekran i nie moge zagrac :/ wiecie w czym moze byc problem mam fedore 9 i jestem jak widac nowym uzytkownikiem Linuksa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2009 Dlaczego wine, skoro istnieje wersja na linuksa: http://www.jbox.ca/performance/knights-and...-for-linux.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Luty 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2009 P.S. Cedega jest pochodną wine dla gier... Fakt - jest płatna - ale jeśli komuś zależy na grach to raz zapłacić i mieć święty spokój IMO warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irzykus Napisano Luty 4, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2009 niby tak raz zaplacic ale fajnie ze ja wydam prawie 45 $ chwilowo jestem za biedny bo jak narazie studiuje dziennie wiec szukalem razwiazania darmowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2009 http://www.playonlinux.com/pl/ to powinno załatwić sprawę poprawnej instalacji. Też mam gdzieś płytkę z tą gierką EDIT: lepiej zaśmiecać forum niż moją skrzynkę PW. Postępujesz wg instrukcji, czyli wykonujesz rpm --import http://mulx.free.fr/rpm/rpm.gpg , potem ściągasz pakiet http://mulx.free.fr/rpm/fedora i instalujesz yum localinstall <nazwa>.rpm. Z obsługą już chyba sobie poradzisz, bo program ma bardzo fajne gui i wszystko można wyklikać. Jeśli nadal będziesz miał problemy pisz tu na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irzykus Napisano Luty 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2009 wszytsko super tylko wyskakuje mi cos takiego [irzyk@irzyk ~]$ rpm --import http://mulx.free.fr/rpm/rpm.gpg błąd: nie można otrzymać blokady wyłącznej na /var/lib/rpm/Packages błąd: nie można otworzyć indeksu Packages używając bazy danych3 - Operacja niedozwolona (1) błąd: nie można otworzyć bazy Packages w /var/lib/rpm błąd: http://mulx.free.fr/rpm/rpm.gpg: zaimportowanie nie powiodło się. i nie wime jak to obejsc :/ probowalem sciagnac ten plik i zrobic trak z dysku i to samo wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Luty 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2009 Wiesz, wypadałoby instalować oprogramowanie jako root... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irzykus Napisano Luty 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2009 jak robie to samo przez rott'a : [root@irzyk irzyk]# rpm --import http://mulx.free.fr/rpm/rpm.gpg [root@irzyk irzyk]# to wciskam enter i wyskakuje nastepna linijka i to tak ma byc bo jak cos sie instalowalo to powinno chyba cos wyskoczyc przynjamniej tak mis ie wydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Luty 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2009 Nie - to był import klucza to repozytorium pakietów. Za wiele do gadania tu nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irzykus Napisano Luty 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2009 aha no dobra to teraz wyskakuje mi cos przy instalowaniu samego POL root@irzyk Pobrane]# yum localinstall playonlinux-3.3.1-fedora0.noarch.rpm Wczytane wtyczki: refresh-packagekit Ustawianie procesu lokalnego pakietu Sprawdzanie playonlinux-3.3.1-fedora0.noarch.rpm: playonlinux-3.3.1-fedora0.noarch Oznaczanie playonlinux-3.3.1-fedora0.noarch.rpm do zainstalowania Rozwiązywanie zależności Pozostały niezakończone transakcje. Rozważ wykonanie yum-complete-transaction, aby najpierw je zakończyć. --> Wykonywanie sprawdzania transakcji ---> Pakiet playonlinux.noarch 0:3.3.1-fedora0 zostanie zaktualizowany --> Zakończono rozwiązywanie zależności Rozwiązano zależności ================================================================================ Pakiet Architektura Wersja Repozytorium Rozmiar ================================================================================ Instalowanie: playonlinux noarch 3.3.1-fedora0 playonlinux-3.3.1-fedora0.noarch.rpm 2.1 M Podsumowanie transakcji ================================================================================ Instalowanie 1 pakietów Aktualizowanie 0 pakietów Usuwanie 0 pakietów Całkowity rozmiar pobierania: 2.1 M W porządku? [t/N]: T Pobieranie pakietów: ostrzeżenie: rpmts_HdrFromFdno: Nagłówek V3 Podpis DSA: NOKEY, key ID 42b19207 Klucz publiczny dla playonlinux-3.3.1-fedora0.noarch.rpm nie jest zainstalowany nie wiem jak zakonczyc te"transakcje" Pozostały niezakończone transakcje. Rozważ wykonanie yum-complete-transaction, aby najpierw je zakończyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2009 Przecież masz napisane co zrobić: yum-complete-transaction A problem z brakiem klucza mozesz w ostateczności obejść opcją "--nogpgcheck" dodaną na końcu "yum install...." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irzykus Napisano Luty 9, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2009 pytalem sie jak zakonczyc te transakcje bo mi wyskakuje blad kedy wpisuje : [root@irzyk irzyk]# yum -complete-transaction CRITICAL:yum.cli:Błąd konfiguracji: Error accessing file for config file:///home/irzyk/omplete-transaction [root@irzyk irzyk]# zainstalowalem w ten sposob jak napisal WalDo yum localinstall playonlinux-3.3.1-fedora0.noarch.rpm --nogpgcheck pisze ze zakonczone i zainstalowane ale nie moge uruchomic. wiecie jak przez konsole to uruchomic bo ja to robie za pomoca alt+F2 i wpisuje Playonlinux i wyskakuje Przynajmniej jeden program zostal zagubiony prosze go zainstalowac i uruchomic skrypt ponownie program lzma package lzma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2009 yum -complete-transaction yum-complete-transaction to nie to samo co "yum", spacja, "-complete-transaction" yum czyta to jako uruchomienie z opcją "-c" i szuka jak widać pliku konfiguracyjnego "/home/irzyk/omplete-transaction" - to omplete-transaction to właśnie skutek przeczytania -complete-transaction. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irzykus Napisano Luty 9, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2009 dobra mam wysztkos ie udalo zainstalowac i programik dziala tylko jeszcze musze posiedziec jak uruchomic gre kiedy zostanie jzu zainstalowana narazie dzieki wielkie za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi