Skocz do zawartości

Suspend To Ram I Wybudzenie, A Przycisk Power

misiek1928

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Właśnie szukam idealnej dystrybucji na laptopa i jak na złość wszystkie (!) mają ten sam problem we współpracy z moim sprzętem - nie jest to jedyne miejsce w którym o to pytam - chcę uwolnić laptopa od MS i tylko ten drobiazg stoi na przeszkodzie. Co gorsza problem jest banalny i zapewne niezbyt trudny do rozwiązania dla zaawansowanego użytkownika. Ja choć nie jestem nowy w świecie linuksa, to nie jestem też wyjadaczem...

W czym rzecz:

Wszystko hula bez najmniejszych problemów poza jednym małym, irytującym szczegółem. Laptop ten nie posiada zatrzasku klapy, którego zwolnienie wybudza ze stanu uśpienia S3. Usypiam go poprzez maknięcie klapy lub Fn+F12 to jest standard. Wybudzenie zaś może odbyć się TYLKO I WYŁĄCZNIE przez wciśnięcie przycisku POWER. I tutaj zonk.

Wciskam POWER, komputer wybudza się na sekundę lub dwie, po czym gaśnie. To nic dziwnego, w końcu system dostaje info o złożeniu zamówienia na POWER-OFF Wink wywołanego wciśnięciem przycisku POWER!

Jak zatem rozwiązać tę zagwozdkę? Znalazłem pewny trop który ma już brodę LINK ale niewiele z tego rozumiem...

Może jakieś inne rozwiązanie?

P.S. Próbowałem w KPowerSave zmienić ustawienie przycisku POWER na (nic) co oznacza przywołanie menu wyboru czynności, ale nic to nie daje, to tylko akcja KDE - sygnał przycisku jest widać niezależny :(

Pozdrawiam uprzejmie,

Ja może jakieś herezje tu zaraz napiszę, bo na laptopach się nie znam, ale...

U mnie na zwykłym desktopie jest AwardBIOS a w nim opcja umożliwiająca ustawienie akcji na wciśnięcie PowerOff. Kiedy ustawione jest "Instant-Off", to krótkie naciśnięcie klawisza PowerOff (<4 sek.) powoduje "miękkie", software'owe wyłączenie komputera. Gdy uśpię kompa mam dokładnie taki objaw jak napisałeś - budzi się, żeby się wyłączyć.

Natomiast, gdy ustawię w BIOSie zamiast "Instat-Off" akcję "Suspend", to działa to mniej więcej tak jakbyś chciał - wciśnięcie PowerOff powoduje wybudzenie kompa :) Bonus: uśpienie komputera krótkim kliknięciem w PowerOff. Całkowite wyłączenie w tym przypadku oczywiście albo przez opcję systemu operacyjnego albo brutalnie "z hebla" przez przytrzymanie PowerOff > 4 sek.

Tak więc IMHO to funkcja BIOSu a nie SO chyba? :unsure:

@WalDo - jest to po części funkcja so i bios'u, bios może naciśnięcie przycisku power zgłaszać do SO lub ew. sprzętowo wyłączać kompa, ale to od systemu zależy co zrobi z informacją od biosu.

@misiek1928 a jaki to laptop ?

Wciskam POWER, komputer wybudza się na sekundę lub dwie, po czym gaśnie. To nic dziwnego, w końcu system dostaje info o złożeniu zamówienia na POWER-OFF Wink wywołanego wciśnięciem przycisku POWER!

na HP550 to wygląda tak, że po naciśnięciu POWER (albo podniesieniu klapki) system wybudza się na chwilę, po czym zasypia do RAMu ponownie, na szczęście drugie wybudzenie działa prawidłowo; w każdym razie coś jest na rzeczy, bo objawy są bardzo podobne

problem na razie jest taki, że nie wiemy jakiego masz laptopa

PS. ten zatrzask, o którym mówisz, istnieje - jest schowany w środku obudowy; inaczej skąd system by wiedział, ze zamykasz klapę? otwarcie monitora powoduje jego wciśnięcie; tyle, że u ciebie to nie działa

Chyba w każdym programie do zarządzania energią (kpowersave, guidance-power-manager, devil-power-manager, gnome-power-manager - nie pamiętam dokładnych nazw więc mogą się lekko różnić) jest opcja zmiany zachowania przycisku power i ustawienia jakiejkolwiek akcji się chce.