tyu38 Napisano Marzec 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2009 Witam, posiadam FC10, zaraz po zainstalowaniu systemu zrobiłem neta i postanowiłem zaktualizowac system. Pojawia sie niestety problem, nie wazne czy zaktualizuje przez to wyskakujace okienko w KDE, czy poprzez wydanie polecenia yum update, po pewnym czasie otzrymuje komunikat o błedach niezgodności i aktualizacjqa jest przrywana. Dodam ze system jest swiezutki, zaraz po instalacji Błędy testu transakcji: file /usr/lib/kde4/plugins/marble/CompassFloatItem.so conflicts between attempted installs of kdeedu-marble-4.2.0-7.fc10.i386 and kdeedu-libs-4.1.2-2.fc10.i386 file /usr/lib/kde4/plugins/marble/MapScaleFloatItem.so conflicts between attempted installs of kdeedu-marble-4.2.0-7.fc10.i386 and kdeedu-libs-4.1.2-2.fc10.i386 file /usr/lib/kde4/plugins/marble/MarbleOverviewMap.so conflicts between attempted installs of kdeedu-marble-4.2.0-7.fc10.i386 and kdeedu-libs-4.1.2-2.fc10.i386 file /usr/lib/kde4/plugins/marble/MarbleStarsPlugin.so conflicts between attempted installs of kdeedu-marble-4.2.0-7.fc10.i386 and kdeedu-libs-4.1.2-2.fc10.i386 file /usr/lib/libmarblewidget.so.4 conflicts between attempted installs of kdeedu-marble-4.2.0-7.fc10.i386 and kdeedu-libs-4.1.2-2.fc10.i386 Wygląda że jakies paczki KDE są pod 4.1 i 4.2 dltego ze soba nie graja, ale co ja mogę zrobić z tym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Marzec 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2009 yum remove kdeedu* i jeśli lubisz tego typu oprogramowanie, możesz je doinstalować po aktualizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyu38 Napisano Marzec 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2009 yum remove kdeedu* i jeśli lubisz tego typu oprogramowanie, możesz je doinstalować po aktualizacji. [root@fedora ~]# yum remove kdeedu* Wczytane wtyczki: refresh-packagekit Ustawianie procesu usuwania Brak wyników dla parametru: kdeedu* fedora | 2.8 kB 00:00 rpmfusion-free-updates | 2.7 kB 00:00 rpmfusion-nonfree-updates | 2.7 kB 00:00 rpmfusion-free | 2.7 kB 00:00 rpmfusion-nonfree | 2.7 kB 00:00 updates | 2.3 kB 00:00 Pakiety kdeedu* są dostępne, ale nie są zainstalowane. Brak pakietów oznaczonych do usunięcia Wychodzi ze nawet takiego pakietu nie mam zainstalwoanego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2009 Ja bym zrobil tak: yum clean all yum update yum* rpm* yum update --exclude=kde* yum update Moze troche przekombinowane, ale jest szansa, ze zadziala - a gdyby nadal plulo sie o kdeedu to pokaz rpm -qa | grep kde | sort Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Marzec 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2009 A nie powinno być yum remove kdeedu\* Czasem, przy użyciu yuma pojawia się komunikat w stylu: yum od wersii .. błędnie dopasowuje nazwy plików.. użycie \* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyu38 Napisano Marzec 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2009 Sposob Exbrosa okazal sie skuteczny. Wielkie dzieki Aby nie zakladac nowego tematu mam szybkie pytanie. Po wszelkich update'ach kernelu od nowa sa tworzone moduly i pojawiaja sie, kolejne pozycje w GRUB;ie. Jak je moge usunac? Mam maly dysk i musze oszczedzac miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2009 ... Po wszelkich update'ach kernelu od nowa sa tworzone moduly i pojawiaja sie, kolejne pozycje w GRUB;ie. Jak je moge usunac? Mam maly dysk i musze oszczedzac miejsce. Nie warto nic usuwac - domyslnie yum trzyma ostatnia wersje jako wyjscie awaryjne. Jesli system po update nie uruchamia sie w ogole lub jest kompletnie niestabilny na nowym kernelu masz mozliwosc uruchomienia go na poprzednim (dzialajacym) jadrze. Przy kolejnej aktualizacji kernela najstarsza wersja zostanie usunieta automatycznie a aktualna spadnie na miejsce[2] itd. Zapasowy kernel to kilkanascie MB wiec nie ma za bardzo o co walczyc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Marzec 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2009 w pliku yum.conf w katalogu /etc masz sobie taki parametr jak installonly_limit=2 wartość tego parametru określa ile kopii kernela pobranych z repozytoriów ma być przetrzymywanych w katalogu /boot... jednak tak jak napisał exbros warto mieć jakiś backup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2009 installonly_limit=2W F10 jest "3" Ale zasada oczywiście ta sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Marzec 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2009 Widać kiedyś musałem pogrzebać w yum.conf, bo istotnie na drugim kompie (także z F10) mam ten parametr ustawiony na 3 dzięki za zwrócenie uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Marzec 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2009 Ja bym zrobil tak:yum clean all yum update yum* rpm* yum update --exclude=kde* yum update Moze troche przekombinowane, ale jest szansa, ze zadziala - a gdyby nadal plulo sie o kdeedu to pokaz rpm -qa | grep kde | sort Powodzenia Miałem to i poprawiłem po swojemu: tam sie haczą 2 pakiety: kdeedu-libs-4.1.2-2.fc10.i386 z kdeedu-marble-4.2.0-7.fc10.i386 ja wyczytałem ścieżkę do pakietów update z konfiguracji yum, ściągnąłem oba pakiety (na wszelki wypadek) i zainstalowałem przy pomocy rpm bez sprawdzania zależności następnie (bez restartu!) zrobiłem yum update i działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kyniu256 Napisano Kwiecień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2009 Ja problem rozwiązałem tak : yum remove digikam-libs yum update yum install digikam i wszystko ładnie zadziałało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi