Jump to content

Problem Z Aktualizacja

tyu38
 Share

Recommended Posts

Witam, posiadam FC10, zaraz po zainstalowaniu systemu zrobiłem neta i postanowiłem zaktualizowac system.

Pojawia sie niestety problem, nie wazne czy zaktualizuje przez to wyskakujace okienko w KDE, czy poprzez wydanie polecenia yum update, po pewnym czasie otzrymuje komunikat o błedach niezgodności i aktualizacjqa jest przrywana. Dodam ze system jest swiezutki, zaraz po instalacji

Błędy testu transakcji:   file /usr/lib/kde4/plugins/marble/CompassFloatItem.so conflicts between attempted installs of kdeedu-marble-4.2.0-7.fc10.i386 and kdeedu-libs-4.1.2-2.fc10.i386
  file /usr/lib/kde4/plugins/marble/MapScaleFloatItem.so conflicts between attempted installs of kdeedu-marble-4.2.0-7.fc10.i386 and kdeedu-libs-4.1.2-2.fc10.i386
    file /usr/lib/kde4/plugins/marble/MarbleOverviewMap.so conflicts between attempted installs of kdeedu-marble-4.2.0-7.fc10.i386 and kdeedu-libs-4.1.2-2.fc10.i386
      file /usr/lib/kde4/plugins/marble/MarbleStarsPlugin.so conflicts between attempted installs of kdeedu-marble-4.2.0-7.fc10.i386 and kdeedu-libs-4.1.2-2.fc10.i386
        file /usr/lib/libmarblewidget.so.4 conflicts between attempted installs of kdeedu-marble-4.2.0-7.fc10.i386 and kdeedu-libs-4.1.2-2.fc10.i386

Wygląda że jakies paczki KDE są pod 4.1 i 4.2 dltego ze soba nie graja, ale co ja mogę zrobić z tym ?

yum remove kdeedu*

i jeśli lubisz tego typu oprogramowanie, możesz je doinstalować po aktualizacji.

[root@fedora ~]# yum remove kdeedu*                                          
Wczytane wtyczki: refresh-packagekit                                         
Ustawianie procesu usuwania                                                  
Brak wyników dla parametru: kdeedu*                                          
fedora                                                          | 2.8 kB     00:00     
rpmfusion-free-updates                                          | 2.7 kB     00:00     
rpmfusion-nonfree-updates                                       | 2.7 kB     00:00     
rpmfusion-free                                                  | 2.7 kB     00:00     
rpmfusion-nonfree                                               | 2.7 kB     00:00     
updates                                                         | 2.3 kB     00:00     
Pakiety kdeedu* są dostępne, ale nie są zainstalowane.                                 
Brak pakietów oznaczonych do usunięcia

Wychodzi ze nawet takiego pakietu nie mam zainstalwoanego...

Ja bym zrobil tak:

yum clean all
yum update yum* rpm*
yum update --exclude=kde*
yum update

Moze troche przekombinowane, ale jest szansa, ze zadziala - a gdyby nadal plulo sie o kdeedu to pokaz

rpm -qa | grep kde | sort

Powodzenia

Sposob Exbrosa okazal sie skuteczny. Wielkie dzieki :)

Aby nie zakladac nowego tematu mam szybkie pytanie. Po wszelkich update'ach kernelu od nowa sa tworzone moduly i pojawiaja sie, kolejne pozycje w GRUB;ie. Jak je moge usunac?

Mam maly dysk i musze oszczedzac miejsce.

... Po wszelkich update'ach kernelu od nowa sa tworzone moduly i pojawiaja sie, kolejne pozycje w GRUB;ie. Jak je moge usunac?

Mam maly dysk i musze oszczedzac miejsce.

Nie warto nic usuwac - domyslnie yum trzyma ostatnia wersje jako wyjscie awaryjne. Jesli system po update nie uruchamia sie w ogole lub jest kompletnie niestabilny na nowym kernelu masz mozliwosc uruchomienia go na poprzednim (dzialajacym) jadrze. Przy kolejnej aktualizacji kernela najstarsza wersja zostanie usunieta automatycznie a aktualna spadnie na miejsce[2] itd.

Zapasowy kernel to kilkanascie MB wiec nie ma za bardzo o co walczyc...

w pliku yum.conf w katalogu /etc masz sobie taki parametr jak installonly_limit=2 wartość tego parametru określa ile kopii kernela pobranych z repozytoriów ma być przetrzymywanych w katalogu /boot... jednak tak jak napisał exbros warto mieć jakiś backup ;)

Ja bym zrobil tak:
yum clean all
yum update yum* rpm*
yum update --exclude=kde*
yum update

Moze troche przekombinowane, ale jest szansa, ze zadziala - a gdyby nadal plulo sie o kdeedu to pokaz

rpm -qa | grep kde | sort

Powodzenia

Miałem to i poprawiłem po swojemu:

tam sie haczą 2 pakiety:

kdeedu-libs-4.1.2-2.fc10.i386 z kdeedu-marble-4.2.0-7.fc10.i386

ja wyczytałem ścieżkę do pakietów update z konfiguracji yum, ściągnąłem oba pakiety (na wszelki wypadek) i zainstalowałem przy pomocy rpm bez sprawdzania zależności

następnie (bez restartu!) zrobiłem yum update

i działa

• 1 month later...