ippo Napisano Kwiecień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2009 Witam ponownie, mam pytanie dotyczące uprawnień: mam w systemie 2 użyszkodników: ja i żona. Każdy ma swój folder w /home, powiedzmy prywatny. Natomiast cała wspólnota majątkowa, czyli muzyka, zdjęcia i takie tam wrzuciłem do /home/DANE. Jako właściciel mam do niego swobodny dostęp. Jak nadać uprawnienia dla żony (ma mieć pełny dostęp) - czy nadać prawa odczytu i zapisu dla inni? Skąd wątpliwość? Bo pod archem dodałbym siebie i żonę do grupy users i nadałbym prawo zapisu i odczytu grupie, a nie reszcie świata. Tak - IMO - byłyby bezpieczniej. Który sposób jest bardziej kanoniczny/lepszy? Druga wątpliwość dot. dodawania użytkownika do grup. Pod archem robiłem to tak: useradd -m -G [groups] -s [login_shell] [username] Z tym, że w miejsce grup wpisywałem: users, storage (pendraki), lp (drukarki), camera, wheel (sudo), audio, video, optical, power/shutdown. Załatwiało to dostęp użyszkodnika do urządzeń, z kolei dzięki users można było nadawać uprawnienia na foldery. Stąd wziął się pomysł, aby dodać siebie i żonę do grupy users. Zauważyłem że fedorą user jest tylko w "swojej" grupie, a mimo to montują się dyski/pendraki/cd. Czyli nic tu nie trzeba już ulepszać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2009 Czyli nic tu nie trzeba już ulepszać?Nie, pod fedorą chyba PolicyKit się tym zajmuje. Co do praw /home/DANE to po prostu stwórz sobie grupę users, dodaj użytkowników i po sprawie. Chociaż jeśli to jest osobna partycja to można skorzystać z gnome-mount, który automatycznie rozwiąże problem odpowiednich praw dostępu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ippo Napisano Kwiecień 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2009 Dzięki, nie kombinowałem nic z partycjami, /home/DANE jest na /home Czyli lepiej jest stworzyć grupę users (ze mna i żoną) i nadać jej prawa zapisu i odczytu niż nadawać te prawa obcym innym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2009 (edytowane) Tak - IMO - byłyby bezpieczniej.Zdecydowanie grupa. Pod archem robiłem to tak: useradd -m -G [groups] -s [login_shell] [username] W ten sposób - jak sam napisałeś - dodajesz użytkowników a tych jak rozumiem już masz w systemie. Wg mnie najprostszym sposobem jest edycja pliku /etc/group i ręczne dopisanie uzytkowników do odpowiedniej grupy. Stosowna linijka po edycji powinna wyglądać mniej więcej tak users:x:100:ja,zona,babcia Czyli nic tu nie trzeba już ulepszać?Na ogół nie. [EDIT] Użytkowników do grupy można też dodać "graficznie" jak ktoś lubi. system-config-users, zakładka "użytkownicy", dwuklik na nazwie usera, zakładka "Grupy", zahaczyć, do których ma należeć. Edytowane Kwiecień 17, 2009 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Kwiecień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2009 Ja dodałbym żonę do twojej grupy i dał tej grupie pełne uprawnienia, bez tworzenia nowej grupy users. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ippo Napisano Kwiecień 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2009 tych jak rozumiem już masz w systemie. Tak, już utworzyłem. Chodziło mi o to, że tworząc użyszkodnika pod archem od razu przypisywałem go do grup. W fedorze utworzyłem żonę "graficznie" Zajrzałem z ciekawości do /etc/group i zobaczyłem, że moi użytkownicy nie są przypisani do tych grup, które nadałbym ich w archu. To mnie trochę zbiło z tropu, bo: 1) czy mam się dodać do tych grup w znany mi sposób - ale skoro wszystko (no prawie, pozostała drukarka) działa, więc chyba nie ma potrzeby; 2) skoro nie ma potrzeby, to czy ma sens z tym nadawaniem uprawnień poprzez grupę users - i tak oto - cytując klasyka - "straciłem grunt pod tak zwanymi nogami". Dodałem użytkowników do grupy users i następnie dostęp do /home/DANE z prawami odczytu i zapisu przydzieliłem grupie users. Dzięki [sOLVED] Edyta: W trakcie pisania ukazał się wpis sokar620 A dlaczego tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Kwiecień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2009 sokar620: wtedy żona otrzymuje uprawnienia grupy również do pozostałych plików, a nie o to chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ippo Napisano Kwiecień 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2009 sokar620: wtedy żona otrzymuje uprawnienia grupy również do pozostałych plików, a nie o to chodziło. o, to to!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2009 A dlaczego tak?W fedorze jest zastosowany taki trik (o którym zapomniałem), że każdy użytkownik posiada swoją grupę, której nazwa jest taka sama jak nazwa użytkownika. Dlatego często można się spotkać z zapisem chown user:user plik, w innych dystrybucjach chyba tak nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
96th Napisano Kwiecień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2009 Chyba tak jest ;P W Ubu chyba tak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ysio Napisano Kwiecień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2009 sa trzy rozwiazania (ktore mi przychodza na szybko do glowy): najprostszy - jeżeli w systemie jest tylko 2 użytkowników - Ty i Żona chmod -c 777 -R /home/Dane nie jest to zbyt bezpieczne i nie nadaje się jeżeli macie syna któremu nie chcecie pokazywać wszystkich zdjęć. Oczywiście możesz dostosować prawa dostępu np. 775 zamiast 777 jeżeli w systemie jest więcej użytkownikow wtedy najlepiej wg mnie zastosować reguły ACL hmm możesz jeszcze rozwiązać problem wspólną grupą man usermod - zainteresuj się opcją "-G" np: w /etc/group: mąż:x:500:rodzina żona:x:501:rodzina czyli "rodzina" to nazwa wspólnej grupy następnie chown -c ja.rodzina -R /home/DANE czyli ustawiasz właściciela (grupę) no i trzeba by nadać jeszcze prawa chmod -c 750 /home/DANE trzeci sposób - według mnie najlepszy man chacl man getfacl man setfacl Tak czy siak selinux może się przyczepić, więc warto logi sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ippo Napisano Kwiecień 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2009 sa trzy rozwiazania (ktore mi przychodza na szybko do glowy): [ciach] nie jest to zbyt bezpieczne i nie nadaje się jeżeli macie syna któremu nie chcecie pokazywać wszystkich zdjęć. [ciach] użytkowników jest tylko dwóch, syna jeszcze nie mamy hmm możesz jeszcze rozwiązać problem wspólną grupą [ciach] mąż:x:500:rodzina żona:x:501:rodzina rozumiem, że ten sposób jest jeszcze bezpieczniejszy od grupy users? dlaczego? trzeci sposób - według mnie najlepszy man chacl man getfacl man setfacl Tak czy siak selinux może się przyczepić, więc warto logi sprawdzić Dzięki, poczytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ysio Napisano Kwiecień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2009 rozumiem, że ten sposób jest jeszcze bezpieczniejszy od grupy users? dlaczego? dlatego ze nie zmienisz głownych grup męża i żony, tzn mąż jest w grupie mąż żona jest w gupie żona tworzysz nową grupę rodzina (addgroup rodzina) dopisujesz jako dodatkowych użytkowników do tej grupy usermod -G rodzina mążsawwwwwwww najważniejsze jest by ustawić właściwie grupę dla /home/Dane tj mąż.rodzina - dzięki czemu mąż nie ma dostępu do ~żona i odwrotnie natomiast oboje mają dostęp do /home/Dane (np. 750) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ippo Napisano Kwiecień 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2009 najważniejsze jest by ustawić właściwie grupę dla /home/Dane tj mąż.rodzina - dzięki czemu mąż nie ma dostępu do ~żona i odwrotnie natomiast oboje mają dostęp do /home/Dane (np. 750) Tak właśnie jest teraz: ja nie zajrzę do żony, żona do mnie ale do /home/DANE zaglądamy bez problemu. Każde z nas jest w swojej grupie i w users. Users ma prawa rw do /home/DANE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plomka Napisano Kwiecień 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2009 Witam ponownie, mam pytanie dotyczące uprawnień: mam w systemie 2 użyszkodników: ja i żona. Każdy ma swój folder w /home, powiedzmy prywatny. Natomiast cała wspólnota majątkowa, czyli muzyka, zdjęcia i takie tam wrzuciłem do /home/DANE. Jako właściciel mam do niego swobodny dostęp. Jak nadać uprawnienia dla żony (ma mieć pełny dostęp) - czy nadać prawa odczytu i zapisu dla inni? Skąd wątpliwość? Bo pod archem dodałbym siebie i żonę do grupy users i nadałbym prawo zapisu i odczytu grupie, a nie reszcie świata. Tak - IMO - byłyby bezpieczniej. Który sposób jest bardziej kanoniczny/lepszy? Druga wątpliwość dot. dodawania użytkownika do grup. Pod archem robiłem to tak: useradd -m -G [groups] -s [login_shell] [username] Z tym, że w miejsce grup wpisywałem: users, storage (pendraki), lp (drukarki), camera, wheel (sudo), audio, video, optical, power/shutdown. Załatwiało to dostęp użyszkodnika do urządzeń, z kolei dzięki users można było nadawać uprawnienia na foldery. Stąd wziął się pomysł, aby dodać siebie i żonę do grupy users. Zauważyłem że fedorą user jest tylko w "swojej" grupie, a mimo to montują się dyski/pendraki/cd. Czyli nic tu nie trzeba już ulepszać? Co do dodawania użytkownika do nalezy wykorzystac narzedzie usermod usermod -g nazwagrupy nazwa_uzytkownika Aby rozwiazac twoj problem, ja uzylbym mechnizmu ACL - nie wymaga on tworzenia dodatkowych grup czy dodawania uzytkownika do innych grup. Poadto pozwala na ustawienie dowolnych uprawnien do dowolnych plikow (w katalogu) dla dowolnej liczby roznych uzytkownikow. Chmod i grupy ograniczaja nas tylko do uprawnien rwxrwxrwx - czyli wlasciciel grupa lub pozostali. ACL - ustawi dla dowolnego usera wlacznie. Czyli tak: zainstaluj sobie ACL jesli nie masz, nastepnie w fstab musisz na partycji wlaczyc acl - poprzez dodanie wpisu do /dev/hda1 /home ext3 quiet,defaults 0 0 zmien na /dev/hda1 /home ext3 quiet,acl,defaults 0 0 czyli dodajesz tylko wspi acl, po zaladowaniu sie systemu jako root wydajesz polecenie: #setfacl -m u:nazwausera:rwx /home/DANE {dla pelnych uprawnien} aby odjac jakies uprawnienia wstawiasz na odpowiednim miejscu '-' np aby odjac uprawnienie do katalogu 'wx' dla dodolnego uzytkownika #setfacl -m u:nazwausera:r-- /home/DANE {zamiast wx wstawiasz -- i wtedy user podany w poleceniu bedzie mogl tylko odczytac zawartosc katalogu} polecam jeszcze polecenie #getfacl /nazwakatalogu_lub-PLiku {odczytanie uprawnien} A ponadto : man acl - podrecznik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi