Skocz do zawartości

Fedorka 10 Vs 11

Dyzajash

Rekomendowane odpowiedzi

Witam all. Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich :) !

Ale wracając do sprawy :

Z linuxem jestem od dawien dawna za pan brat więc nie mam problemów nawet z Gentoo. Aczkolwiek wczoraj naszła mnie piękna myśl! Znalazłem swój stary komp (1giga RAMu , Ati radeon 9600 pr0 i Intel Pentium 4 2,4ghz) i pomyślałem : ZAINSTALUJE SOBIE FEDORKĘ ! Dawno jej nie używałem (skończyłem na ver 7 potem był już Arch i inne) i nie jestem zorientowany co i jak ze sprzętem ,stabilnością i prędkością. Więc mam pytanko do użytkowników tego jakże nowoczesnego systemu : jaką wersje lepiej zainstalować ? Czy 11 betę czy stabilną 10 , oto jest pytanie... (jakbyście jeszcze podali wady ,zalety itd.)

Za sensowne odpowiedzi Bóg Zapłać !

Znalazłem swój stary komp (1giga RAMu , Ati radeon 9600 pr0 i Intel Pentium 4 2,4ghz)

Niech no mi ktoś przyniesie słownik, bo chyba nie wiem co to stary komp ;)

To przecież jest SUPER MASZYNA, co ty chcesz od niej? Jedynie to uczepiłbym sie karty graficzniej bo ATI, a z tym to same problemy.

Ja uruchamiałem Ubuntu 6.06-7.02 na 266Mhz i 192MB RAM na dysku o pojemności 2,2G, a Fedorę 6-8 na Pentium 3 850Mhz i 256M RAM.

Jeszcze jakieś pytania? ;)

"o przecież jest SUPER MASZYNA, co ty chcesz od niej?" <- jakbyś miał server wowa na kompie to też byś uważał że to złom ;)

"daj boże żebym i ja znalazł

musisz mieć duże mieszkanie" <- kompa w piwnicy trzymałem ....Więc niecałe 10min go szukałem xD

W maju powiadacie :/ ? Hymm to może ja dziś 10 sobie zainstaluje a jak będzie 11 to sobie "zapgrejduje" . A mam pytanko : na 10 podczas instalacji mam wybór ext4 ?? ;P

Niech no mi ktoś przyniesie słownik, bo chyba nie wiem co to stary komp ;)

To przecież jest SUPER MASZYNA, co ty chcesz od niej? Jedynie to uczepiłbym sie karty graficzniej bo ATI, a z tym to same problemy.

Ja uruchamiałem Ubuntu 6.06-7.02 na 266Mhz i 192MB RAM na dysku o pojemności 2,2G, a Fedorę 6-8 na Pentium 3 850Mhz i 256M RAM.

Jeszcze jakieś pytania? ;)

Nic dodać, nic ująć. Taki "stary komp" to mój daily driver :D Wszystko chodzi jak trzeba. Nawet wirtualizacja (oczywiście bez szaleństw).

FC5, FC6, F7, F8, F9, F10, F11 i całe stado innych ;)

• 1 month later...

Ja z ciekawości zainstalowałem Fedore 11 wcześniej, bo to beta - na wirtualnej maszynie oczywiście, łał! powiem tyle - z niecierpliwością czekam, łubuntu 9.04 się schowa jak wyjdzie 11, wszyscy ubunciarze przejdą na fedorę, po pierwsze zmieniono wygląd, i ogólnie jakoś tak system wygląda profesjonalnie i cieszy oko, chyba jak tylko wyjdzie pożegnam się z fedorą 10 i instalują 11.