Skocz do zawartości

Monodevelop

Rekomendowane odpowiedzi

[root@localhost Pobrane]# ./mono-1.9.1_2-installer.bin

Naruszenie ochrony pamięci

Nie pisałem "na początku strony" tylko "bliżej końca artykułu". I nie mówiłem, że należy monodevelop instalować tak, jak tam napisano. To co napisałem dotyczyło Twojego stwierdzenia, że "nie widzi wielu rzeczy np xsp2 web servera". A na tamtej stronie napisano:
To run your page, get a command line up and connect to your project's directory. Then run the embedded server xsp2 (bundled in the Mono installer), to start your application in its own web server:

xsp2 --port 9192

Nie wiem czy o to chodzi, ale Google pewnie wiedzą.

no nie o to chodzi ;)

Monodevelop to jest rzekomo odpowiednik Visual Studio pod Linuksem. Ja potrzebuje czegos co by odpalalo pliki C#. Samo instalowanie z repozytoriow monodevelop nic nie pomaga.

Podobno trzeba zainstalowac jakies dodatki - tylko ktore i w jaki sposob? Przetrzasalem juz fora, bez powodzenia.

Pzdr

no nie o to chodzi ;)

Monodevelop to jest rzekomo odpowiednik Visual Studio pod Linuksem. Ja potrzebuje czegos co by odpalalo pliki C#. Samo instalowanie z repozytoriow monodevelop nic nie pomaga.

Podobno trzeba zainstalowac jakies dodatki - tylko ktore i w jaki sposob? Przetrzasalem juz fora, bez powodzenia.

Pzdr

Co rozumiesz przez "odpalanie" plików C#, monodevelop nie ma tego samego sposobu budowania gui za pomocą WYSWYG jak Visual Studio. Ma co prawda obsługę GTK ale to nie znaczy że potrafi tłumaczyć wszystkie odwołania z jednego systemu okienkowego na drugi.

Nie ma czegoś takiego. Do tego celu aspiruje Anjuta + Glade3, pierwszy to edytor, drugi buduje okienka. Oba programy są zintegrowane i wygląda to niegłupio, ale do Visual Studio jeszcze... no, nie lata lata świetlne, ale trochę drogi jest.

http://projects.gnome.org/anjuta/screensho...uta-2.1.2-9.png

http://projects.gnome.org/anjuta/screensho...uta-2.1.2-1.png

TAm jest C, C++, Java - C# nie widać ;)

W monodevelop masz C# tak więc tu nie trzeba :) , jeśli chodzi o alternatywy to jednak zdecydowałem się na combo glade + python. Pythona nauczysz się kilka dni, a programowanie w nim to czysta przyjemność.

Jako edytor polecam eclipse, zjada resztę edytorów na kolację po czym sobie bezczelnie beka :)

U mnie problem jest tego typu, że mam napisany program w C# i nawet nie tyle, co chcę go modyfikować, tylko po prostu skompilować i uruchomić, żeby nie przełączać się na Windowsa :P

Mówisz, że bardziej cenisz Eclipse niż np Netbeansa ? Dla początkujących Netbeans prostszy. Podpowiada kod i ma wbudowany serwer np. Glashfish ;-)

A tutaj znalazłem takie coś :

http://forum.fedora.pl/lofiversion/index.php/t8523.html

http://www.piotrosz.aspnet.pl/post/Mono-i-Monodevelop.aspx

Czyżby Ubuntu lepiej wspierało Monodevelop?

U mnie problem jest tego typu, że mam napisany program w C# i nawet nie tyle, co chcę go modyfikować, tylko po prostu skompilować i uruchomić, żeby nie przełączać się na Windowsa :P

No to otwórz kod albo wklej do monodevelop i zobacz na czym Ci wywala, popraw, skompiluj , ale weź pod uwagę że okienka będziesz musiał robić od nowa, jak pisałem wcześniej nic nie przetłumaczy Windowsowych formsów na GTK++

Ubuntu nie wspieral lepiej monodevelop o ile w ogóle można tak powiedzieć, po prostu nie masz wszystkiego co potrzeba zainstalowanego, ustawionych ścieżek itp.

Poza tym jak to prosty program to powinien działać pod wine, poza przenoszenie aplikacji z jednego OS na drugi to nie "skompilować i uruchomić" niestety.

No tak tylko Wine nie wspiera Visuala, a odpalać program na innych narzedziach, po to tylko zeby przez Wine go zobaczyc to niezbyt. Do tego dochodza te okienka. Wniosek? Nie da sie zastapic Visual Studio w sposob prosty i efektywny.

W jakim sensie nie wspiera ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...