linux_amator Napisano Maj 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2009 Witam, Jakie zaleznosci trzeba zainstalowac aby monodevelop chodzilo ? Dalem yum install monodevelop i nie widzi wielu rzeczy np xsp2 web servera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 http://www.google.com/search?q=monodevelop+xsp2 Pierwszy link od góry, bliżej końca artykułu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linux_amator Napisano Maj 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 [root@localhost Pobrane]# ./mono-1.9.1_2-installer.bin Naruszenie ochrony pamięci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 [root@localhost Pobrane]# ./mono-1.9.1_2-installer.bin Naruszenie ochrony pamięci Nie pisałem "na początku strony" tylko "bliżej końca artykułu". I nie mówiłem, że należy monodevelop instalować tak, jak tam napisano. To co napisałem dotyczyło Twojego stwierdzenia, że "nie widzi wielu rzeczy np xsp2 web servera". A na tamtej stronie napisano:To run your page, get a command line up and connect to your project's directory. Then run the embedded server xsp2 (bundled in the Mono installer), to start your application in its own web server: xsp2 --port 9192 Nie wiem czy o to chodzi, ale Google pewnie wiedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linux_amator Napisano Maj 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 no nie o to chodzi Monodevelop to jest rzekomo odpowiednik Visual Studio pod Linuksem. Ja potrzebuje czegos co by odpalalo pliki C#. Samo instalowanie z repozytoriow monodevelop nic nie pomaga. Podobno trzeba zainstalowac jakies dodatki - tylko ktore i w jaki sposob? Przetrzasalem juz fora, bez powodzenia. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Maj 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 no nie o to chodzi Monodevelop to jest rzekomo odpowiednik Visual Studio pod Linuksem. Ja potrzebuje czegos co by odpalalo pliki C#. Samo instalowanie z repozytoriow monodevelop nic nie pomaga. Podobno trzeba zainstalowac jakies dodatki - tylko ktore i w jaki sposob? Przetrzasalem juz fora, bez powodzenia. Pzdr Co rozumiesz przez "odpalanie" plików C#, monodevelop nie ma tego samego sposobu budowania gui za pomocą WYSWYG jak Visual Studio. Ma co prawda obsługę GTK ale to nie znaczy że potrafi tłumaczyć wszystkie odwołania z jednego systemu okienkowego na drugi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linux_amator Napisano Maj 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2009 Wiem, ze sam szukałeś coś podobnego do Visual Studio pod Linuksem - jest coś takiego co umożliwia kompilację i uruchomienie plików pisanych w ASP.C# ? Czy istnieje jakas alternatywa (dobra) dla programu Microsoftu? Dzieki za odpowiedzi ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2009 Nie ma czegoś takiego. Do tego celu aspiruje Anjuta + Glade3, pierwszy to edytor, drugi buduje okienka. Oba programy są zintegrowane i wygląda to niegłupio, ale do Visual Studio jeszcze... no, nie lata lata świetlne, ale trochę drogi jest. http://projects.gnome.org/anjuta/screensho...uta-2.1.2-9.png http://projects.gnome.org/anjuta/screensho...uta-2.1.2-1.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linux_amator Napisano Maj 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2009 TAm jest C, C++, Java - C# nie widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Maj 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2009 TAm jest C, C++, Java - C# nie widać W monodevelop masz C# tak więc tu nie trzeba , jeśli chodzi o alternatywy to jednak zdecydowałem się na combo glade + python. Pythona nauczysz się kilka dni, a programowanie w nim to czysta przyjemność. Jako edytor polecam eclipse, zjada resztę edytorów na kolację po czym sobie bezczelnie beka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linux_amator Napisano Maj 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2009 U mnie problem jest tego typu, że mam napisany program w C# i nawet nie tyle, co chcę go modyfikować, tylko po prostu skompilować i uruchomić, żeby nie przełączać się na Windowsa Mówisz, że bardziej cenisz Eclipse niż np Netbeansa ? Dla początkujących Netbeans prostszy. Podpowiada kod i ma wbudowany serwer np. Glashfish ;-) A tutaj znalazłem takie coś : http://forum.fedora.pl/lofiversion/index.php/t8523.html http://www.piotrosz.aspnet.pl/post/Mono-i-Monodevelop.aspx Czyżby Ubuntu lepiej wspierało Monodevelop? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2009 Dla początkujących Netbeans prostszy. Podpowiada kod...Ecplise też podpowiada i bije na głowę Netbeansa jeśli chodzi o responsywność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Maj 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2009 U mnie problem jest tego typu, że mam napisany program w C# i nawet nie tyle, co chcę go modyfikować, tylko po prostu skompilować i uruchomić, żeby nie przełączać się na Windowsa No to otwórz kod albo wklej do monodevelop i zobacz na czym Ci wywala, popraw, skompiluj , ale weź pod uwagę że okienka będziesz musiał robić od nowa, jak pisałem wcześniej nic nie przetłumaczy Windowsowych formsów na GTK++ Ubuntu nie wspieral lepiej monodevelop o ile w ogóle można tak powiedzieć, po prostu nie masz wszystkiego co potrzeba zainstalowanego, ustawionych ścieżek itp. Poza tym jak to prosty program to powinien działać pod wine, poza przenoszenie aplikacji z jednego OS na drugi to nie "skompilować i uruchomić" niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linux_amator Napisano Maj 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2009 No tak tylko Wine nie wspiera Visuala, a odpalać program na innych narzedziach, po to tylko zeby przez Wine go zobaczyc to niezbyt. Do tego dochodza te okienka. Wniosek? Nie da sie zastapic Visual Studio w sposob prosty i efektywny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Maj 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2009 No tak tylko Wine nie wspiera Visuala, a odpalać program na innych narzedziach, po to tylko zeby przez Wine go zobaczyc to niezbyt. Do tego dochodza te okienka. Wniosek? Nie da sie zastapic Visual Studio w sposob prosty i efektywny. W jakim sensie nie wspiera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi