96th Napisano Maj 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2009 Witam. Mam Fedore 10 i przy aktualizacji systemu aktualizator wypluwa mi to: Brakująca zależność: perl = 4:5.10.0-49.fc10 jest wymagane przez pakiet 1:perl-Module-Pluggable-3.60-49.fc10.i386 Brakująca zależność: perl = 4:5.10.0-49.fc10 jest wymagane przez pakiet 1:perl-Pod-Escapes-1.04-49.fc10.i386 Brakująca zależność: dbus = 1.2.4-1.fc10 jest wymagane przez pakiet dbus-libs-1.2.4-1.fc10.i386 : Powodzenie - pusta transakcja Jak to naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Maj 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2009 spróbuj yum clean all a jak nie pomoże to mozliwe, że trzeba poczekać aż repo się zaktualizuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
96th Napisano Maj 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2009 Niestety nie. Ja już tak mam od około 2 tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2009 A jak ustawiasz serwer w /etc/yum.repos.d/ ? W sensie, że pobiera z mirrorlist, czy sam ustawiłeś baseurl? Zawsze też można excludem, żeby puścić resztę aktualizacji, a później się męczyć z aktualizacją tych zignorowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
96th Napisano Maj 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2009 Że co? xD Nic nie zrozumiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2009 Skąd brałeś te moduły perla? Normalnie yumem instalowaleś czy paczki skądś sobie ściągnąłeś? Spróbuj usunąć yum remove perl-Module-Pluggable i zobacz czy na liscie będzie tylko ten pakiet czy jakieś inne, potem to samo z drugim. i potem od nowa pojedynczymi poleceniami yum update perl yum install perl-Module-Pluggable yum install perl-Pod-Escapes Jak zadziała to zobaczymy co z tym dbus i dbus-libs @thof - to chyba nie jest kwestia mirrorów skoro sytuacja powtarza się od ok.2 tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2009 to chyba nie jest kwestia mirrorów skoro sytuacja powtarza się od ok.2 tygodni.Może ma baseurl na jakiś mirror nie synchronizowany ustawiony i stąd ten problem. Chociaż w standardzie to chyba opcja mirrorlist jest ustawiona i jak nic nie było zmieniane to powinno być ok. Najlepiej pousuwać wszystko co zbędne, ewentualnie opcją exclude to co blokuje i zaktualizować system. Po updacie znów spróbować pełnej aktualizacji. W sumie ten wcześniejszy post mógł być trochę niezrozumiały, z tym też może być podobnie, ale wtajemniczeni wiedzą o co chodzi . Poczytaj sobie man yum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2009 Ech, sprawdziłem i próba usunięcia perl-Module-Pluggable yumem pociąga za sobą odinstalowanie sporego kawałka systemu Czyli nie tędy droga. Może usunięcie przy pomocy rpm z opcją --nodeps i (koniecznie bez restart systemu) instalacja na nowo za pomocą yuma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Maj 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2009 A może rpm --force i wymusić instalację tych brakujących pakietów? Zdażało mi się tak robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Maj 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2009 Bezpieczniej będzie zrobić jak radzi InIrudeBwoy, a jeżeli to nie pomoże to trzeba skorzystać z rady WalDo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
96th Napisano Maj 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2009 Post 6: Już to próbowałem WalDo. Wywali pół systemu. Ja żadnego perla nie instalowałem, prawie czysty system mam. Post 7: Już usunąłem wszystkie śmieci na starcie. Post 8: No wpisałem rpm --nodeps i nic się nie stało. Co mam dokładniej zrobić? Post 9: Jakich brakujących pakietów? Chyba chodzi o to że jeden pakiet przeszkadza drugiemu i tak dzieje się z 6 innymi pakietami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Maj 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2009 yum install yum-utils man package-cleanup dobra diagnostyka może tylko pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Maj 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2009 Post 8: No wpisałem rpm --nodeps i nic się nie stało. Co mam dokładniej zrobić? Spytam głupio nie obraź się wpisałeś rpm --nodeps nazwa_pakietu_do_usunięcia i nic się nie stało? (W tym przypadku to by było rpm --nodeps perl-Module-Pluggable) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
96th Napisano Maj 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2009 Post 12: Po package-cleanup perl-Module-Pluggable dostałem sposób użycia. Post 13: /oh. Wpisałem bez nazwy pakietu. Ale teraz mi pokazało sposób użycia jak wpisałem to co mi kazałeś wpisać to pokazało mi sposób użycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2009 @96th - od jakiegoś czasu masz już Fedorę i sporo postów na swoim koncie - myślałem, że zdążyłeś przeczytać "man rpm" i że nie muszę pisać rpm -e --nodeps <nazwa_pakietu> Co do opcji --force, to będę bronił swojego zdania. Lepiej usunąć i ponownie zainstalować - większe prawdopodobieństwo, że pozbyliśmy się śmieci. Ponadto jeśli już --force to z opcją instalacji -U a nie -i, bo to może doprowadzić do duplikatów w systemie. A tak w ogóle to i z jedną i z drugą opcją trzeba uważać i najlepiej nie używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi