Skocz do zawartości

Problem Z Konsolą (bash-em)

glasswalker

Rekomendowane odpowiedzi

Odpalam konsole i zamiast znaku zachęty czy jakoś tak *login@komputer mam tylko mały jasny prostokącik w rogu i brak możliwości wpisania, wklejenia czegokolwiek w konsoli.

W związku z zaistniałą sytuacją mam dwa pytania:

1 Czy ustawienia bash-a jest trzymany jeszcze gdzieś indziej niż bezpośrednio w home/nazwa_użytkownika (plik z ustawieniami usunąłem i restart systemu też był niestety nie rozwiązało to problemu)

2 Czy jest możliwość reinstalacji basha bez usuwania wszystkich programów z nim powiązanych (nie muszę chyba pisać że użycie konsoli odpada).

Korzystasz z konsoli (przełączasz się Alt+Ctrl+Fx) czy chodzi Ci o emulator terminala pod desktopem graficznym? Jeśli to pierwsze, to na która konsolę się przełączasz? Jeśli to drugie, to z jakiego programu korzystasz (konsole, gnome-terminal, Terminal, xterm, inny...)?

chociaż ctrl+alt+F10 daje taki sam efekt
Nic dziwnego. Standardowo masz konsole od Ctrl+Alt+F1 (tu startuja X-y) do F7 ;) Warto poczytać o tym trochę i wiedzieć o co chodzi.

Jak spod KDE, to pewnie "konsole", więc może coś w konfiguracji KDE. Wątpię, żeby chodziło o jakiś błąd bash'a. Spróbuj wcisnąć Alt+F2 (powinno się uruchomić okno "uruchamianie poleceń") i wpisz "xterm". Albo przejdź pod konsolę tekstową (np. ta kombinacją Alt+Ctrl+F5), zaloguj się jako root i doinstaluj sobie gnome-terminal i sprawdź czy też jest źle.

A pytanie za 1000pkt - jakie czcionki masz zainstalowane w systemie?? Może przy instalacji usunąłęś czcionki odpowiedzialne za terminal?

Reinstalację to znam tylko z lini poleceń także o ile dział Ci tryb tekstowy (to o czym wspominał WalDo) to możesz spróbować wykonać:

yum reinstall bash

Nowy użytkownik - te same problemy co wcześniej.

.bash* usunąłem z home-a przed napisaniem tego postu (restart kompa też był).

Poczekam na kde nowsze jak będzie można przez yum update zassać i może wtedy się uda - na razie z xterm-a (THX WalDo) korzystam bo bash służył mi głównie do odpalenia xampa.

Bash o dziwo dzisiaj jakoś sam się "naprawił" (robiłem ostatnio yum update ale chyba nie zassałem niczego co by basha lub kde zmieniło - oprócz wywalenia plików konfiguracyjnych kde i bash-a).

Jeszcze musiałem PS1 edytnąć żeby wyglądało tak jak (chyba) wcześniej.

Jeśli ktoś miał też z tym problemy to wykonanie w bash-u "polecenia" PS1="[\u@\h \W]\$" przywraca stan taki jaki był domyślnie po instalacji fedory.

@multics yum reinstall bash robiłem przed napisaniem pierwszego posta

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...