glasswalker Napisano Sierpień 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2009 Odpalam konsole i zamiast znaku zachęty czy jakoś tak *login@komputer mam tylko mały jasny prostokącik w rogu i brak możliwości wpisania, wklejenia czegokolwiek w konsoli. W związku z zaistniałą sytuacją mam dwa pytania: 1 Czy ustawienia bash-a jest trzymany jeszcze gdzieś indziej niż bezpośrednio w home/nazwa_użytkownika (plik z ustawieniami usunąłem i restart systemu też był niestety nie rozwiązało to problemu) 2 Czy jest możliwość reinstalacji basha bez usuwania wszystkich programów z nim powiązanych (nie muszę chyba pisać że użycie konsoli odpada). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2009 Korzystasz z konsoli (przełączasz się Alt+Ctrl+Fx) czy chodzi Ci o emulator terminala pod desktopem graficznym? Jeśli to pierwsze, to na która konsolę się przełączasz? Jeśli to drugie, to z jakiego programu korzystasz (konsole, gnome-terminal, Terminal, xterm, inny...)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
glasswalker Napisano Sierpień 4, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2009 chodzi mi o emulator pod kde chociaż ctrl+alt+F10 daje taki sam efekt (z kolei +F5 działa chyba normalnie) Standardowa instalacja kde więc wydaje mi się że Konsole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2009 chociaż ctrl+alt+F10 daje taki sam efektNic dziwnego. Standardowo masz konsole od Ctrl+Alt+F1 (tu startuja X-y) do F7 Warto poczytać o tym trochę i wiedzieć o co chodzi. Jak spod KDE, to pewnie "konsole", więc może coś w konfiguracji KDE. Wątpię, żeby chodziło o jakiś błąd bash'a. Spróbuj wcisnąć Alt+F2 (powinno się uruchomić okno "uruchamianie poleceń") i wpisz "xterm". Albo przejdź pod konsolę tekstową (np. ta kombinacją Alt+Ctrl+F5), zaloguj się jako root i doinstaluj sobie gnome-terminal i sprawdź czy też jest źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
glasswalker Napisano Sierpień 4, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2009 gnome-terminal też nie działa - to samo + komunikat że był problem z utworzeniem procesu potomnego dla tego terminala. Spróbuje ustawieniom KDE powiedzieć bye-bye i zobaczę co po restarcie się stanie - usunięcie katalogu KDE z ustawieniami +restart niestety nic nie zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2009 Spróbuj utworzyć nowego użytkownika, zaloguj się i na nim odpal terminal. Konfigi powłoki to chyba pliki .bash_profile i .bashrc, ale czy o nie chodzi to najlepiej sprawdzić na nowo utworzonym użytkowniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2009 A pytanie za 1000pkt - jakie czcionki masz zainstalowane w systemie?? Może przy instalacji usunąłęś czcionki odpowiedzialne za terminal? Reinstalację to znam tylko z lini poleceń także o ile dział Ci tryb tekstowy (to o czym wspominał WalDo) to możesz spróbować wykonać: yum reinstall bash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
glasswalker Napisano Sierpień 4, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2009 Nowy użytkownik - te same problemy co wcześniej. .bash* usunąłem z home-a przed napisaniem tego postu (restart kompa też był). Poczekam na kde nowsze jak będzie można przez yum update zassać i może wtedy się uda - na razie z xterm-a (THX WalDo) korzystam bo bash służył mi głównie do odpalenia xampa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2009 [...][na razie z xterm-a (THX WalDo) korzystam [...]Czyli problem nie z bash'em a z emulatorami terminala znakowego. Dziwne tylko, że xterm działa a gnome-terminal czy konsole - nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
glasswalker Napisano Sierpień 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2009 Bash o dziwo dzisiaj jakoś sam się "naprawił" (robiłem ostatnio yum update ale chyba nie zassałem niczego co by basha lub kde zmieniło - oprócz wywalenia plików konfiguracyjnych kde i bash-a). Jeszcze musiałem PS1 edytnąć żeby wyglądało tak jak (chyba) wcześniej. Jeśli ktoś miał też z tym problemy to wykonanie w bash-u "polecenia" PS1="[\u@\h \W]\$" przywraca stan taki jaki był domyślnie po instalacji fedory. @multics yum reinstall bash robiłem przed napisaniem pierwszego posta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Sierpień 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2009 A jeśli ktoś lubi kolorki to może zapoznać się z ukrytym artykułem na wiki. Paletę kolorów można sprawdzić za pomocą skryptu dostępnego tu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi