bushi11 Napisano Sierpień 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2009 Ściągnąłem Fedora Live, próbuję ją zainstalować z pulpitu. Jestem przy tworzniu partycji. I tu jest problem. Mam już na dysku jeden system, więc wybrałem opcje Creat custom layout. Następnie dziele sobie wolną partycje na dwie (jedna pod / z 9 gb, druga /home 50 gb), obydwie jako ext4. Gdy biorę next pisze: Bootable partitions cannot be on an ext4 file system. Zmieniłem, więc na ext3 i wtedy pisze: Your / partitions does not match the live image you are installing from. It must be formatted as ext4. Proszę o szybką odpowiedź, z góry dzięki Ps. Ściągnąłem Fedora Live z KDE ze strony: http://fedoraproject.org. Jak mam ustawić Polski język zarówno instalacji jak i systemu live?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2009 http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Podzia.C5.82_dysku Język można wybrać przy logowaniu po wybraniu loginu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bushi11 Napisano Sierpień 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2009 Już wcześniej to czytałem i za bardzo nie wiem jak mi to może pomóc:P Istnieje wersja 64 pod KDE, bo jakoś nie mogę znaleźć?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Sierpień 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2009 Jeśli instalujesz z livecd KDE to po instalacji odpal system-config-language (w wyszukiwarce menu wpisz lang - powinno znaleźć) i daj polski - program ściągnie potrzebne pakiety i ustawi system. Czy też ściągnie pakiet językowy dla Kde nie pamiętam, na wszelki wypadek - można go doinstalować: yum install kde-l10n-Polish Co do partycji, niedawno był podobny temat, musisz wydzielić / i dać ext4, /boot i dać ext3, jeśli tworzysz /home też musi być ext4. /Edycja. Livecd Kde x86_64 jest normalnie do pobrania tu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bushi11 Napisano Sierpień 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2009 Dzięki, udało się zainstalować. Tylko, że mam teraz kolejny problem Teraz włącza mi się tylko Fedora (mam jeszcze Ubuntu). Jak podmieniłem na GRUB od Ubuntu to się włącza samo Ubuntu. Jak mam zrobić, żeby przy starcie systemu można było wybierać co się chce włączyć?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2009 Dodać odpowiedni wpis do pliku /boot/grub/grub.conf z informacją o drugim systemie i jego położeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bushi11 Napisano Sierpień 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2009 Tak to napisalem, co źle? : title Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-14-generic uuid abc9de5f-a046-4ae9-b34f-865d97c9ab60 kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-14-generic root=UUID=abc9de5f-a046-4ae9-b34f-865d97c9ab60 ro quiet splash initrd /boot/initrd.img-2.6.28-14-generic quiet title Fedora 11, sda6 root (hd0,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-14-generic root=/dev/sda6 ro quiet splash initrd /boot/initrd.img-2.6.28-14-generic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2009 Jeśli Fedora jest naprawdę na sda6, to na pewno nie root (hd0,0) tylko (hd0,5). Również na pewno jądra na Ubuntu i Fedorze nie mają takich samych oznaczeń wersji (2.6.28-14-generic). Najprościej jest otworzyć do edycji grub.conf np. na Fedorze, podmontować odpowiednia partycję z Ubuntu i przekopiować wpis z Ubuntu. Albo na odwrót. Istotny jest element kopiuj-wklej, który pozwala uniknąć "radosnej twórczości". Myśleć a nie kombinować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bushi11 Napisano Sierpień 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2009 Tylko, że teraz jak za pomocą Ubuntu patrzę na partycje od Fedora i na ten folder to tam nic nie ma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2009 Nic nie ma a Fedora startuje? Pokaż fdisk -l # małe L jak lista df pierwsze polecenie wyświetli listę partycji - napisz na których powinna być Fedora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bushi11 Napisano Sierpień 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2009 Już mi się udał Wszystkim dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi