Skocz do zawartości

Ustawienia Myszki - Brak Zakładki Touchpad

Krysztau

Rekomendowane odpowiedzi

Fedora 11

Ustawiłem sobie na początku w myszce przewijanie na boku touchpada, po restarcie się odstawiło a w ustawieniach myszki zniknęła zakładka "touchpad".

Ponieważ gmerałem trochę w terminalu w międzyczasie pomyślałem, że coś skopałem, więc zainstalowałem linusa od nowa, ale zakładki touchpad dalej nie ma.

Touchpad działa poprawnie, działa też klikanie na zasadzie podwójnego puknięcia w pad.

Działam trochę na oślep, instalowałem jakieś sterowniki do touchpada, ale czuję się totalnie zagubiony. Nie znalazłem też nic w necie o tym.

Nie mogę też znaleźć kodu, żeby aktywować przewijanie bokiem touchpada w terminalu, może to by pomogło.

Dzięki za pomoc, mam nadzieję, że nie powtarzam tematu ;)

w /etc/X11/xorg.conf, tam gdzie jest:

Section "InputDevice"
Identifier "Touchpad"
Driver "synaptics"

Dodaj poniżej tego

Option "HorizScrollDelta"   "100"
Option "VertScrollDelta" "100"

Ew. dodaj całą sekcję jeśli nie możesz znaleźć tego co napisałem:

Section "InputDevice"
Identifier "Touchpad"
Driver "synaptics"
Option "Device" "/dev/input/mouse0"
Option "Protocol" "auto-dev"
Option "HorizScrollDelta"   "100"
Option "VertScrollDelta" "100"
EndSection

Tylko nie wiem czy mouse0 to Twój toczpad :)

• 2 weeks later...

Niestety oba działania nie pomogły. Co ciekawe, przedwczoraj włączyłem stan wstrzymania i po wznowieniu panel touchpad się pojawił ustawiłem sobie przewijanie na boku panelu i działało dopóki nie wyłączyłem komputera. Chyba się przyzwyczaję i tyle, albo jeszcze raz wstrzymam

• 2 years later...

Witam,

Jestem szarym użytkownikiem fedorki i jestem nią zachwycona, ale brak możliwości wyłączenia touchpad mnie dobija. Oczywiście nie mam w ustawieniach myszy zakładki touchpad, nie mam rówież w /etc/X11/ pliku xconf.conf. Mam za to folder xorg.conf.d a w nim plik od ustawień klawiatury 00-system-setup-keyboard.conf. Oczywiście nie mogę go zedytować z poziomu użytkownika, a logowanie do root z poziomu graficznego jest wyłączone. Próbowałam je włączyć zgodniez zaleceniami znalezionymi na portalu fedora.pl, ale wyskakuje mi komunikat: EggSMClient-WARNING **: Failed to connect to the session manager: None of the authentication protocols specified are supported

g_dbus_connection_real_closed: Remote peer vanished with error: Underlying GIOStream returned 0 bytes on an async read (g-io-error-quark, 0). Exiting.

Próbowałam udało mi się wejść do pliku z poziomu root przez terminal poprzez polecenie vim (przez polecenie gedit się nie udało), ale nie mam zielonego pojęcia jak można te zmiany zapisać. Jak używam ctr+z to wychodzi bez zapisywania zmian. Wpisywanie jakichkolwiek komend kończy się tym, że zapisuje mi je wszystkie w pliku jako coś co chciałam do niego napisać.

Chciałam rówież skorzystać z narzędzia proponowanego przez @InIrudeBwoy. Początkowo nie miałam bibliotek do uruchomienia programu, po uruchomieniu programu i wygenerowaniu pliku z odpowiednimi ustawieniami okazało się, iż w folderze etc nie mam folderu hal. Po zainstalowniu hal i umieszczeniu w odpowiednim miejscu pliku nadal nie działa ta funkcja.

Ostatecznie udało mi się na stałe wyłączyć touchpad według tego sposobu http://www.howtoforge.com/how-to-auto-disable-the-touchpad-when-the-mouse-is-plugged-in-fedora-13.

Nie rozwiązuje jednak to problemu braku zakładki od touchpad w ustawieniach systemowych. Może jednak udało się to komuś jakoś wywołać.

Zaloguj się w konsoli :

su - #myślnik bardzo ważny

Teraz wpisz nazwę edytora którego chcesz użyć.

a oto co uzyskałam:

[Joanna@localhost ~]$ su -gedit

su: błędna opcja -- 'g'

Spróbuj `su --help' dla uzyskania informacji.

[Joanna@localhost ~]$ su - gedit

su: użytkownik gedit nie istnieje

[Joanna@localhost ~]$

Wcześniej powinnam zaznaczyć, iż jestem użytkownikiem Fedory 15 z gnome3 i mam zainstalowanego gedit'a.

Mam ten sam problem z gedit na f-15. Polecenie gedit po su - nie dziala, natomiast sudo gedit bez problemu. Polecam Beesu.

Dotyczy równiez nautilus-a.

Edytowane przez takori

Nie rozwiazuje jednak to problemu braku zakladki od touchpad w ustawieniach systemowych. Moze jednak udalo sie to komus jakos wywolac.

Sa rózne touchpady, chociaz faktycznie wiekszosc to typu Synaptics lub ALPS, które sa obslugiwane przez sterownik Synaptics. Sa tez np. touchpady elantech montowane w laptopach, które nie sa obslugiwane. Zobacz np. https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=728607 W logu /var/log/Xorg.0.log powinnas znalezc informacje. Jesli touchpad nie jest prawidlowo wykrywany to wlasnie nie ma zakladki w ustawieniach systemowych.

Btw. co do braku mozliwosci uruchamiania graficznych narzedzi z konta roota to jest to celowy zabieg. Mozna obejsc, ale po co.

Nie znalazłam w pliku przez Ciebie wskazanym odniesień do touchpad, ale jeszcze go raz przekopię.

No właśnie, jeśli nie znalazłaś to znaczy, że jest wykrywany wyłącznie jako mysz i na tej zasadzie działa. Chcesz uzyskać jakieś konkretne efekty? W tej zakładce touchpad jest niewiele ustawień. Podaj model laptopa. Możesz też wkleić zawartość Xorg.0.log.