Skocz do zawartości

Instalacja Plików Tar.gz

M320

Rekomendowane odpowiedzi

Nieźli z wasz żartownisie , odnośnie tego tematu http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=4610, ale mnie  naprawdę denerwuje instalowanie przez konsole, chodzi mi o pliki spakowane do tar.gz a nie o repozytoria.(zawsze mam jakiś kłopot z tymi plikami tar.gz dużo czasu tracę na rozwiązywanie sytuacji które z nimi mam) I dlatego szukam do tego jakiegoś alternatywnego rozwiązania. Więc uznałem ,że ciągnięcie tego tematu będzie stosowne mimo ,że w temacie napisane było „Program Pod Linuksa”. Więc z mojej strony było to jak najbardziej poważne , Kontynuowanie tego tematu.(treść jest adekwatna do poszukiwanego przez ze mnie rozwiązania)

Pozdrawiam

M320

tar xvfz nazwa_pliku.tar.gz
cd nazwa_pliku
./configure
make
su -
<haslo roota>
make install

Tak w telegraficznym skrocie.

Pozdrawiam,

Esail

tar xvfz nazwa_pliku.tar.gz
      cd nazwa_pliku
      ./configure
      make
      su -
      <haslo roota>
      make install

Tak w telegraficznym skrocie.

Pozdrawiam,

Esail

Wiem jak się instaluje, ale nie  zawsze działają te komendy ./configure czy chmod .(a wiem że pliki są rozpakowane)

Czy wszystkie pliki pakowane do tar.gz podpisane w internecie do Linux 'a będą działać w fedorze.(wiem że sposób instalacji jest taki sam we wszystkich pingwinach ale mi rozchodzi się czy są kompatybilne z każdym systemem spod znaku Linux 'a)

Czy wszystkie pliki pakowane do tar.gz podpisane w internecie do Linux 'a będą działać w fedorze.
To zdanie śmiesznie brzmi. Jeśli spełnisz wszystkie zależności to powinny działać. Zdarzają się sytuacje, że trzeba nakładać na kod jakieś łatki. Właściwie to po co kompilować, repozytorium jest przecież duże. W ogóle co to za pomysł graficznej nakładki na kompilator :) Wielu twórców oprogramowania stosuje narzędzia wspomagające automatyczną kompilację (takie jak np. cmake, scons) i to znacznie ułatwia życie zwykłym użytkownikom.

Czy wszystkie pliki pakowane do tar.gz podpisane w internecie do Linux 'a będą działać w fedorze.
Pliki jako takie - nie, bo to są tylko archiwa.

Programy rozpakowane z takich plików - tak (na ogół)

Źródła rozpakowane z takich plików i skompilowane - tak.

[...]czy są kompatybilne z każdym systemem spod znaku Linux 'a)
Nie zawsze. Zazwyczaj jednak tak, po spełnieniu określonych wymagań.

Nie każdą kompilację plików rozpakowanych z *.tar.gz należy zaczynać od ./configure. Czasem wystarczy samo "make", czasem "qmake" a czasem od razu "make install". Za to w każdym archiwum *.tar.gz powinieneś odnaleźć plik o nazwie INSTALL, README, w których zazwyczaj opisane są kroki prowadzące do poprawnej kompilacji i instalacji programu.

Warto pamiętać, że do kompilacji plików pod Fedorą potrzebne są paczki *-devel. Np. jeśli z ./configure wynika, że brak jest źródeł kernela, to należy doinstalować pakiet kernel-devel, jeśli brakuje np. qt3, to trzeba doinstalować qt3-devel itd, itp.

Jednak jak się nie wie o co chodzi to zdecydowanie najlepiej jest sprawdzić, czy jakaś dobra dusza nie wykonała paczki *.rpm (pod Fedorę!!!, bo wykonane pod SUSE czy Mandrivę nie muszą działać). paczek szukamy w Googlach albo np. tu → http://rpm.pbone.net (najlepiej w wersji zaawansowanej).

Warto poczytać → http://wiki.fedora.pl/wiki/Zarządzanie_pakietami