siwy Napisano Październik 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2009 Chciałem usunąć Fedorę i zainstalować na jej miejsce XP, oczywiście coś poszło nie tak, teraz pojawia mi się tylko linia poleceń grub-a. Nie mogę odpalić ani dosowej konsoli odzyskiwania, ani w Linuksie (albo nie wiem jak to zrobić). Próbowałem nawet podłączyć dysk z laptopa do stacjonarnego i w ten sposób go sformatować, ale niestety system nie widział tego dysku. Co mogę zrobić, żeby zaisntalować tego XP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoleKK Napisano Październik 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2009 Najprosciej zbootowac instalke xp, zdjac partycje, zalozyc na nowo ntfs i instalowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Październik 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2009 I dobrze by było zadać takie pytania na jakimś forum windowsowym np TYM albo TYM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stp Napisano Październik 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2009 Jeżeli nie startuje Ci instalka XP (miałem kiedyś taką sytuację) to trzeba wyzerować tablicę partycji (MBR). Robi się to przy pomocy darmowego programu (MBR Tool lub MBR Work), który trzeba skopiować na dyskietkę. Po wyzerowaniu partycji (kompa uruchamiasz z dyskietki) dysk będzie "czysty" i instalka XP pójdzie bez problemu. Oczywiście w takim przypadku tracisz wszelkie dane na dysku. Tworzenie partycji rozpoczynasz podczas instalacji od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Październik 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2009 A na pewno masz ustawione w BIOS żeby bootował z CD/DVD.? Coś mi się nie chce wierzyć, przecież najpierw jest bios a później mbr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2009 Grub jest nadal zainstalowany w pierwszym sektorze dysku, ale, odkąd usunąłeś Fedorę, nie ma już swoich plików konfiguracyjnych. To normalne i zawsze tak działa. Skoro nie możesz uruchomić Windows, to ściągnij Fedorę Live, albo Ubuntu, albo System Rescue CD (polecam to ostatnie). Uruchomisz klikalny pulpit i będziesz mógł wyczyścić dysk do zera za pomocą GParted (kilka zrzutek ekranu). Daj znać w razie problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2009 to trzeba wyzerować tablicę partycji (MBR).Wtedy tracisz wszystkie dane na dysku, nie wiem czy autor dysku jest przygotowany na takie poświęcenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Październik 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2009 Wtedy tracisz wszystkie dane na dysku, nie wiem czy autor dysku jest przygotowany na takie poświęcenie Zastanawiam się kto powiedział większą głupotę. MBR to nie tablica partycji tylko Master Boot Record i zerowanie go nie usuwa partycji. Można go wyczyścić dosowym fdisk /mbr Albo z konsoli odzyskiwania XP z płyty CD - fixmbr o ile dobrze pamiętam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Październik 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2009 Ale ja nadal że pierwsze jest BIOS A później MBR Jeżeli odpalasz windows z CD to nie ma mowy o zadnym grubie. BIOS przekazuje botowanie do CD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2009 MBR to nie tablica partycji tylko Master Boot Record i zerowanie go nie usuwa partycji.Przecież MBR zawiera gruba+tablicę partycji, więc wyczyszczenie MBR wiąże się z wyczyszczeniem tablicy partycji. Jasne, że samych partycji nie ruszy, ale jak potem przywróci ich układ, jeśli nie ma nawet kopii tablicy partycji. Poza tym ten windowsowy fixmbr czyści tylko pierwsze 446 bajtów, czyli miejsce, gdzie znajduje się bootloader (a cały MBR ma 512 bajtów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2009 ale jak potem przywróci ich układ,Wspomniany wyżej SystemRescueCD i uruchomienie testdisk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2009 uruchomienie testdisk?Tylko w teorii, w praktyce jakiś czas temu przekonałem się, że nie jest tak łatwo. Sam testdisk nie dał rady, dużo mnie to nerwów kosztowało, dlatego zawsze lepiej zrobić pełną kopię mbra zanim zacznie się kombinować: dd if=/dev/hda of=mbr bs=512 count=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2009 [...]dlatego zawsze lepiej zrobić pełną kopię mbra zanim zacznie się kombinować:Popieram, ale z testdiskiem jakiś czas temu odzyskiwałem układ partycji z wyzerowanego MBR (wszystkie bajty o wartości 0x00 ) i poszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi