Jusko Napisano Listopad 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2009 Witam. Zastanawia mnie jedna rzecz. Potrzebowałem podlinkować program Tlen. Ten wymagał libssl. O Tlenie czytałem na forum i dałem radę. Problem w tym, że libssl dostarcza paczka OpenSSL (bodajże). Jest jednak możliwość, bym zainstalował tylko bibliotekę, samo libssl, bez paczki? Jak wspominałem - migruję z Debiana, a tak wystarczył Aptitude czy Synaptic (wiem, jest niby w repo) i dociągało się same libsy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2009 Możesz próbować, ale pewnie sam plik libssl.so nie wystarczy. Jeśli instalujesz pakiet, to muszą zostać spełnione jego zależności o ile istnieją. W wersji hardcore - mocno odradzanej - możesz ściągnąć pakiet RPM z sieci albo jak masz instalacyjny DVD, to z płyty i zainstalować poleceniem rpm z opcja "--nodeps". Ale to może prowadzić do niezłego syfu w systemie. Możesz również próbować wyciągnąć sam plik libssl.so (czy jak tam dokładnie się nazywa) z paczki RPM i po prostu wkopiować go w odpowiednie miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Listopad 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2009 Czyli jednym zdaniem - chcesz mieć konkretnego libsa, instaluj paczkę z nim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Listopad 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2009 Czyli jednym zdaniem - chcesz mieć konkretnego libsa, instaluj paczkę z nim? Na pewno paczki nie są po to, żeby utrudniać życie - nikt by ich nie używał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Listopad 21, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2009 Czyli muszę zapomnieć o manewrze z Debiana, że jak potrzebuję przykładowo libstdc++5, to mogę dociągnąć z repo samego libsa? Chcesz mieć libstdc++5, to instaluj całą paczkę z nim (yum provides) - tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2009 tak?Tak. EDIT: Nawet jak mu podasz yum install <nazwa biblioteki> to zaproponuje instalację pakietu. Ale większość libsów potrzebnych do np. kompilacji znajduje się w osobnych pakietach z końcówką -devel, dzięki temu są one małe i zawierają właśnie to czego potrzebujesz. Jest to bardzo dobre rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Listopad 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2009 Nawet jak mu podasz yum install <nazwa biblioteki> to zaproponuje instalację pakietu. Ale większość libsów potrzebnych do np. kompilacji znajduje się w osobnych pakietach z końcówką -devel, dzięki temu są one małe i zawierają właśnie to czego potrzebujesz. Jest to bardzo dobre rozwiązanie. A czy jest w takim razie narzędzie jak odpowiednik aptitude build-dep nazwa_aplikacji? Funkcja ta sprawdzała zależności potrzebne do kompilacji danego programu (jeśli był on w repo) i ściągała je na dysk. Później bez problemu można było od razu odpalać ./configure i make, bo build-dep sprawdził w repo zależności kompilacji i je ściągnął. Pytam, bo na bieżąco muszę być z Inkscape i GIMP (po troszku przez zawód jak i hobbystycznie), więc często najnowsze wersje muszę kompilować przez brak paczek. Poszczególnie pobierać plik XYZ, później 100 innych do kompilacji, to można się zajechać. A tak jedno narzędzi sprawdzi w repo co potrzebne, i ściąga na dysk, instalując. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2009 Nigdy nie słyszałem o takim rozwiązaniu pod fedorą, a szkoda bo z tego co opisałeś to całkiem fajna rzecz. Inna sprawa jeśli to tylko kilka pakietów to można łatwo ogarnąć zależności. Polecam zainteresować się budowaniem pakietów (pliki spec), bo IMO kompilowanie czegokolwiek na dystrybucjach opartych na pakietach mija się trochę z celem. Dodatkowo tworzenie pakietów nie jest trudne, w jakimś stopniu rozwija i właściwie przy kolejnych wersjach wykorzystujesz pewien utworzony wzorzec, ewentualnie lekko modyfikując. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Listopad 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2009 Trochę szkoda w takim razie. By przykładowo kompilować Inkscape, build-dep wyszukał i pobierał zwykle ~72MB aktualizacji - ponad 30 plików, jak nie więcej. A teraz ręcznie trzeba będzie wszystko sprawdzać i doinstalowywać :-/ Ale jak wspomniałem - przenoszę się na Fedorę dlatego, by nie musieć czekać kto wie ile czasu, aż np. najnowsza wersja Firefox zostanie dołączona do repo. Komponenty systemu nie muszą działać na wersjach beta pakietów. Chcę jednak na bieżąco być z aktualizacjami programów i to bez przymusu "chcesz najnowszy soft, to instaluj najnowszą wersję distra - bez wyjątków Chcesz zostać na starszej wersji, bo właśnie wyszła nowa, to używaj starego softu, nowy jest tylko w wersji najnowszej". A pobieranie libsów bez paczek...ok, da się przeżyć :-) Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi