jaguar Napisano Listopad 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2009 Witam Mam problem z wczytywaniem stron www. Przy ładowaniu stron predkość pobierania waha siłę w granicach 500-1000 bajtow (sprawdzalem na roznych przegladarkach i to samo) gdy pobieram pliki czy to za pomocą yuma, czy ff to predkość po ok10s jest normalna ... mam liveboxa (podłączony kablem ethernet)) i sprawdzałem już min. ten temat: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=21480 - próbowałem tej metody z forum ubuntu, ale nie moge wykonać juz czwartego kroku i wpisać "dhcpserver" (podejrzewam, że bardzo prawdopodobny jest problem z serverem DNS) Jestem mało obeznany w tych tematach, a internet już nieźle przekopałem, więc proszę o pomoc : dodam jeszcze, że ostatnio miałem SLEDa (gnome) i był ten sam problem, ale nie próbowałem tego naprawić, bo system miałem tylko chwilowo kiedyś miałem Fedore 11 (KDE) i wszystko ładnie śmigało, teraz zaistalowałem Fedore 12 x64 (problem był od początku na czystym systemie i nawet po wyłączeniu dodatków) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2009 ale nie moge wykonać juz czwartego kroku i wpisać "dhcpserver"Dlaczego nie możesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaguar Napisano Listopad 23, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2009 Dlaczego nie możesz? wyskakuje: [root @ home]$ dhcpserver Bad command Returned 1 [root @ home]$ do teg teraz pojawił się problem z ff, który wiesza mi cały system co jakiś czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2009 Dziwne, możesz masz wgrane jakieś nowsze firmware w tym liveboksie. Ta konsola podpowiada składnię spróbuj wpisać dh i wcisnąć klawisz TAB zobaczysz w ten sposób propozycje. Może coś to pomoże. Poza tym w tym wątku ktoś ustawiał dns na sztywno w networkmanagerze w połączeniu. Próbowałeś? Co do wieszającego i zmulonego ff to zacznij używać opery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2009 Ludzie opanujcie się Link prowadzi do strony Ubuntu. I do Ubuntu jest dostosowana porada. Na Fedorze trzeba to na pewno zmodyfikować. Niestety nie mam pojęcia jaki jest odpowiednik ubuntowej komendy dhcpserver, ale na pewno [root@F11 ~]# yum search dhcpserver [...] Ostrzeżenie: nie znaleziono wyników dla: dhcpserver Brak wyników Pamiętajcie, że Ubuntu to na Debianie się opiera, którego logika i architektura różni się (miejscami znacznie) od Fedory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2009 Ale WalDo przecież to jest połączenie przez telnet z liveboksem i te operacje są wykonywane na jego firmware, a nie systemie ubuntu czy fedorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2009 Aaaaa, sorki, to ja nie doczytałem :lammer: Już się nie wtrącam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Listopad 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2009 Kliknij prawym przyciskiem na ikonce NetworkManagera na pasku zadań, potem zmodyfikuj połączenia -> system eth0 -> zmodyfikuj -> ustawienia ipv4 -> automatycznie (DHCP), tylko adresy Polecam wpisać adresy opendns, czyli http://pl.wikipedia.org/wiki/OpenDNS . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaguar Napisano Listopad 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2009 Kliknij prawym przyciskiem na ikonce NetworkManagera na pasku zadań, potem zmodyfikuj połączenia -> system eth0 -> zmodyfikuj -> ustawienia ipv4 -> automatycznie (DHCP), tylko adresy Polecam wpisać adresy opendns, czyli http://pl.wikipedia.org/wiki/OpenDNS . dzieki wielkie, już wszystko ok faktycznie mam nowe oprogramowanie na liveboxie, bo był ostatnio wymieniany ... co do ustawień dhcp, to przez telnet u mnie nie ma takiej opcji w menu głównym (pewnie będzie w jakimś podmenu, lub pod inną nazwą) ide się dokształcać co do servera DNS wątek uważam za zamknięty pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi