leymann Napisano Listopad 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2009 Witam. Chciałem sobie zainstalować jakiś monitor temperatur i szukałem po googlach no i znalazłem, taki jak w temacie. Znalazłem strone skąd pobrać program, ale nie wiem jak go zainstalować. Korzystałem więc z tej strony http://computertemp.berlios.de/help.php i wykonując te polecenia: $ tar xzvf computertemp-0.9.0-tar.gz $ cd computertemp-0.9.0/ $ ./configure --prefix /usr (this is for most distros) $ make $ sudo make install (or su -c "make install") mój terminal wygląda tak: [leymann@ASUS ~]$ cd computertemp-0.9.6.1/ [leymann@ASUS computertemp-0.9.6.1]$ ./configure --prefix /usr checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c checking whether build environment is sane... yes checking for gawk... gawk checking whether make sets $(MAKE)... yes checking whether to enable maintainer-specific portions of Makefiles... no checking for python... /usr/bin/python checking for python version... 2.6 checking for python platform... linux2 checking for python script directory... ${prefix}/lib/python2.6/site-packages checking for python extension module directory... ${exec_prefix}/lib64/python2.6/site-packages checking for pkg-config... /usr/bin/pkg-config checking pkg-config is at least version 0.9.0... yes checking for PYGTK... configure: error: Package requirements (pygtk-2.0) were not met: No package 'pygtk-2.0' found Consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if you installed software in a non-standard prefix. Alternatively, you may set the environment variables PYGTK_CFLAGS and PYGTK_LIBS to avoid the need to call pkg-config. See the pkg-config man page for more details. [leymann@ASUS computertemp-0.9.6.1]$ make make: *** Nie podano obiektów i nie znaleziono makefile. Stop. [leymann@ASUS computertemp-0.9.6.1]$ sudo make install [sudo] password for leymann: leymann is not in the sudoers file. This incident will be reported. [leymann@ASUS computertemp-0.9.6.1]$ su -c "make install" Hasło: make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `install'. Stop. [leymann@ASUS computertemp-0.9.6.1]$ su Hasło: [root@ASUS computertemp-0.9.6.1]# make make: *** Nie podano obiektów i nie znaleziono makefile. Stop. [root@ASUS computertemp-0.9.6.1]# sudo make install make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `install'. Stop. [root@ASUS computertemp-0.9.6.1]# su -c "make install" make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `install'. Stop. [root@ASUS computertemp-0.9.6.1]# (_na prawde_ → naprawdę) ORT nie wiem o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloan Napisano Listopad 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2009 ... No package 'pygtk-2.0' found ... (_na prawde_ → naprawdę) ORT nie wiem o co chodzi A to Ci nic nie mówi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2009 Korzystałem więc z tej strony http://computertemp.berlios.de/help.php i wykonując te polecenia: [...] $ ./configure --prefix /usr (this is for most distros) Dodam, że samodzielne kompilacje, spoza dystrybucji jeśli nie są pakowane do RPM, to zwyczajowo umieszcza się w /usr/local, więc ./configure --prefix /usr/local Oczywiście z /usr też będzie działać (jak już się skompiluje ), ale po co śmietnik w systemie. To nie Windows, porządek może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2009 Witam. Chciałem sobie zainstalować jakiś monitor temperatur...A co lm_sensors nie wystarcza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leymann Napisano Listopad 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2009 A co lm_sensors nie wystarcza? chodzi mi o to, żeby mieć podstawowe temperatury (proc,dysk, grafa) w pasku zadań, a jeśli chodzi o lm_sensors to (_wogole_ ? w ogóle) ORT nie wim o co chodzi z tym programem, niby jakiś pakiet narzędzi omiarowych, a jak to w ogole włączyć? podejrzewam, że jest to standarwowo w 11 zreszta czytałem to gdzieś, ale jak to uruchomić ? przeczytałem całą strone http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?t=5055 i wnoskuje, że uruchamia sie to poleceniem sensor w terminalu, ale jak sie myle to poprawcie mnie, bo wpisuje to polecenie do terminala i nic jeszcze jedno pytanie jak mam zainstalować pygtk-2.0? krórą paczkę mam pobrać stąd http://ftp.gnome.org/pub/GNOME/sources/pygtk/2.14/ i jak to uruchomić w terminalu? bo daje : [root@ASUS leymann]# yum install pygtk-2.0 Wczytane wtyczki: refresh-packagekit Ustawianie procesu instalacji Nie ma pakietu pygtk-2.0. Nie ma niczego do zrobienia aaa i gdzie powinien sie znajdować ten folder na komputerze, zeby terminal go widział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2009 Procesor i sensory na płycie głównej: sensors (oczywiście po wcześniejszym odpaleniu sensors-detect) Dysk twardy: hddtemp /dev/sda (lub smartctl) Grafika to zależy od karty, ale dla nvidii: nvidia-settings -q gpucoretemp | grep '):' | awk '{print $4}' | cut -c -2 To wszystko możesz wrzucić do konfiguracji conky, albo dodać gotowe aplety do panelu gnome. Inne rozwiązania to np. gkrellm. Nie widzę sensu kompilowania czegoś skoro są dobre aplikacje w repozytoriach. EDIT: Teraz zobaczyłem link z Twojego pierwszego posta i aplety ze screenów można znaleźć w repozytorium tylko nie wiem jak dokładnie się nazywają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Listopad 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2009 epozytoriach. EDIT: Teraz zobaczyłem link z Twojego pierwszego posta i aplety ze screenów można znaleźć w repozytorium tylko nie wiem jak dokładnie się nazywają. gnome-applet-sensors Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloan Napisano Listopad 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2009 @ leymann Czeka Cię jeszcze długa droga. Proponuję zacząć od nauki posługiwania się yumem i zarządzania pakietami (zapraszam na wiki). Poczytaj też o kompilacji programów ze źródeł. A odnośnie pygtk to: yum search pygtk pygtk2.i686 : Python bindings for GTK+ pygtk2-codegen.i686 : The code generation program for PyGTK pygtk2-devel.i686 : Development files for building add-on libraries pygtk2-doc.noarch : Documentation files for pygtk2 pygtk2-libglade.i686 : A wrapper for the libglade library for use with PyGTK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leymann Napisano Grudzień 2, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2009 sorka panowie, że nie pisałem, ale nie miałem czasu. Ponownie odswieżam temat i wkurzylem sie troche i poszukalem innego programu mianowicie gkrellm i muszę powiedizec, że bardzo mi sie podoba tylko mam mały problem, nie widze w nim temperatury twardgo dysku co mnie matrwi, jak to zmienic? program instalowalem wg tej strony: http://fedorasolved.org/Members/realz/hard...ng-with-gkrellm a następnie znalazlem taki temat: http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=182821 zmieniłem te wartości tak jak tam i po wpisaniu w terminalu: hddtemp /dev/sda ładie mi sie wyświetla temperaturka i nazwa dysku, tylko jak mam teraz zrobić, żeby gkrellm wyswietlal mi tą temperature? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi