Skocz do zawartości

Program Do Edycji Nut

Bluesman

Rekomendowane odpowiedzi

Zobacz sobie repozytorium ccrma (jest tam np. fomus, cmn) W repozytoriach fedory jest np. MuseScore, LilyPond.

W repozytoriach ccrma znajdowały się specjalnie przygotowane jądra dla Fedory, teraz jakoś ich nie widzę, ale uważaj przy aktualizacjach systemu, albo wyłącz je po instalacji tego co potrzebujesz.

MuseScore jest najlepsze i w zasadzie jedyne (graficzne) tak zaawansowane. Możliwe jest też ręczne pisanie w LilyPond (ale to podobnie jak TeX już - czyli że ręcznie tekst piszesz, a potem to eksportujesz do pdfa).

MuseScore niestety wywala się przy próbie zmienienia czegokolwiek w konfiguracji, no i jego wbudowany syntezator nie działa z PulseAudio...

No to chyba jakiś dziwny błąd musi być, bo u mnie wszystko działa. Znaczenie może mieć też użyty styl Qt. Miałem częste wywrotki na różnych stylach, ale na Plastique działa. Co do Pulse - pewnie prawda - ale to bardziej jest stworzone pod JACKa.a

@thof: MuseScore nie obsługuje OSS, a padsp jest do kierowania dźwięku OSS (łatwo zapamiętać, bo OSS korzysta z /dev/dsp a w nazwie jest padsp)

Coś mi się nie chciało wierzyć, że pulseaudio blokuje dźwięk i aż zainstalowałem. Rzeczywiście na standardowych ustawieniach nie działa, ale wystarczyło w opcjach w zakładce I/O dla ALSA Audio Device: zamienić default na hw:0,0 (nie u wszystkich ten wpis może wyglądać w ten sposób ) i dźwięk się pojawił. Jak komuś bardzo przeszkadza PA to może dodatkowo próbować w ten sposób (jako zwykły user):

pulseaudio -k
pasuspender -- mscore

Ok to może z innej strony. Ja używam JACK'a. Może ktoś wie jak uruchomić dźwięk za pomoca JACK'a

Uruchamiasz JACKa, potem MuseScore, w którym konfigurujesz wyjście audio na JACKa i restartujesz program. Nie zapomnij pobrać soundfontów Fluid dla pełnych brzmień dźwięków MIDI.

Uruchamiasz JACKa, potem MuseScore, w którym konfigurujesz wyjście audio na JACKa i restartujesz program. Nie zapomnij pobrać soundfontów Fluid dla pełnych brzmień dźwięków MIDI.

Nie no jasne... Tylko że mi nie gra. Może same ustawienie w Jacku połączeń. W Jacku MuseScore pojawia mi sie w Połączeniach w zakładce Alsa. I gry włączam Muse Score to automatycznie MIDI THROUT łaczy sie z Muse Score . Próbowałem wielu innych opcji połączeń i nic....