Skocz do zawartości

[kde] Jak Przywrocic Ustawienia Xservera (xorg.conf)

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Zasadnicze pytanie:

Jak przywrocic plik (z zawartoscia) xorg.conf taką jaka byla zaraz po instalacji fedory 12?

Dluzszy opis:

Zainstalowalem Fedore 12 x86_64. KDE ruszylo elegancko. Nastepnie zainstalowalem sobie nie taka paczke jak powinienem i po restarcie srodowisko graficzne KDE nie wstalo. Paczke odinstalowalem. Problem niestety pozostal.

Niestety podejzewam iz nie tylko zawartosc pliku xorg.conf ulegla zmianie...

Czy reinstalacja paczek xorg-* by pomogla?

Ktore paczki przeinstalowac?

Pozdrawiam

Zainstalowalem kmod-nvidia. Oczywiscie byl to moj blad, bo nie mam karty nVidia - skleroza nie boli ;)

Poniewaz juz kilka razy spotkalem sie z problemem iz po instalacji DX cos nie dziala, lub po zmianie rozdzielczosci cos wysiada lub po update itp, wiec bardzo przydalaby mi sie znajomosc takiej komendy (lub wielu) co wygeneruje xorg.conf od nowa z zawartoscia taką jak po instalacji. Taki reset ustawien wyswietlania.

Wielkie dzieki!!!

Plik xorg.conf udalo sie wygenerowac :) Teraz wyglada on znacznie lepiej niz poprzedni i niz backup (ktory wygladal na uszkodzony)

KDE dalej mi nie wstaje, ale to juz zapewne inny problem. Nie chce sie rozwodzic ani zadawac pytan "w ciemno" poki sprawy nie obadam i sam nie sprobuje roziwazac.

Paczke i paczki zalezne usunalem od razu na poczatku jak tylko sie zorietowalem co sie stalo (yum rollback...) (wspomniane w 1 poscie)

Jeszcze raz wielkie dzieki!!

Dla potomnych:

Jak przywrocic plik (z zawartoscia) xorg.conf taką jaka byla zaraz po instalacji fedory 12?

Nalezy uzyc komendy

[root@komp$] X -configure

komenda ta stworzy plik /xorg.conf.new w korzeniu "/". Nalezy go przeniesc do /etc/X11 i zmienic nazwe na xorg.conf tak aby otrzymac /etc/X11/xorg.conf

• 9 months later...

Apropo calego tego x.org, zainstalowalem Enemy Territory ale przy uruchomieniu wyskakuje czarny ekran i nic co bym nie naciskal nie wraca mi nawet do pulpitu, w konsoli wpisalem et i wyskoczylo mi tam takie cos jakby nie bylo opengl no ale direct rendering czy jakos tak pokazuje yes, widocznie zainstalowane stery od grafiki sa jakies marne ;/ chcialem znalesc calego tego x.org conf ale go nie ma i nawet nie wiem jak sprawdzic co i jak z grafika.

Polecenie X configure wyswietla :

Fatal server error:

Server is already active for display 0

If this server is no longer running, remove /tmp/.X0-lock

and start again.

Please consult the Fedora Project support

at http://wiki.x.org

for help.

To tak jakby w ogóle nie bylo cos wlaczone ? Jakby ktos cos na ten temat wiedzial to bede wdzieczny :)

chcialem znalesc calego tego x.org conf ale go nie ma.
Po pierwsze nie "x.org conf" tylko "xorg.conf", a po drugie wcale go byc nie musi. O ile sam go nie utworzyles i nie instalowales zamknietych sterowników.

Polecenie X configure wyswietla :

Fatal server error:

Server is already active for display 0

I znowu nie "X configure" tylko "X -configure" - pisz i wyrazaj sie precyzyjnie. W Linuksie nawet tak drobne znaki jak myslnik, kropka, przecinek, spacja czy apostrof maja ogromne znaczenie (zreszta nie tylko w Linuksie). Korzystaj ze znaczników "code" - post jest wtedy czytelniejszy, bo wyraznie oddzielone sa polecenia od opisu "slowno-muzycznego".

Co do samego bledu: wylacz X-y. Przelacz sie na konsole tekstowa (Alt-Ctrl-F2), zaloguj jako root:

init 3
X -configure

Jesli tak sie nie da, to przy starcie systemu trzymaj wcisniety lewy shift. Kiedy pokaze sie menu GRUB wcisnij "a", spacje, "3", [Enter]. Wejdziesz w tryb tekstowy i wtedy spróbuj skonfiugrowac.

Stwórz nowego usera i zobacz czy na nowym KDE wstanie czy nie, jak wstanie to znaczy że w plikach konfiguracyjnych masz coś nie tak. Zwykle pomaga usunięcie katalogu .kde (ta kropka jest ważna), ale tracisz przy tym wszystkie ustawienia KDE.

Es.

Bede sie staral precyzyjniej wyrazac :) wiec nic nie instalowalem jak na razie i nie utworzylem xorg.conf, blad pojawil sie dajac X -configure ale napisalem tak na szybko bez myslnika.

init 3
X -configure

nie udalo mi sie tego wykonac gdy wpisalem init 3 to cos sie pojawilo i zniknelo po czym znów mialem opcje ligin& haslo wiec musialem restart jak sie wychodzi z tej konsoli tekstowej o ile sie da?

A przy starcie shift, a, spacja, 3, enter - normalnie sie mi system zaladowal .

Dziwne ale czy na pewno brak opengl trzeba szukac w xorg ? szkoda ze nie ma tego pliku xorg.conf, czytalem iz w nowych systemach go nie ma, znaczy nie musi byc, wiec czy ja w ogóle mam te cale X-y. Trochu juz zaczynam glupiec :)

Wiec sa dwie opcje wymiana na nvidie lub wypad na win bo zaczyna mnie to wk bez kitu, co to za syf co nawet tych x-ów nie ma nic co by mozna bylo ustawic czy cokolwiek,wsciekne sie zaraz