michaelx001 Napisano Luty 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2010 Witam, Jestem Laik przyznaje smile.gif próbowałem wszystkiego, żeby odtworzyć film w Totemie, ale cały czas pokazuje że mu brakuje Dekoder XVID MPEG-4, przedtem brakowało jeszcze dekodera do dzwięku, ale to mi się jakoś udało zrobić smile.gif. Filmy mi odtwarza mplayer jak odpalam z termianala. Co muszę zrobić, żeby film poleciał mi w totemie? Any Help Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Luty 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2010 Zaglądałeś do poradnika ? Zacznij od punktu 2.10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaelx001 Napisano Luty 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2010 Zaglądałeś do poradnika ? Zacznij od punktu 2.10. Zaglądałem, mam zainstalowane repozytorium RPMFusion? To też instalowałem su -c "yum install gstreamer-{ffmpeg,plugins-{bad,good,ugly}} \ xine-lib-extras{,-freeworld} libtunepimp-extras-freeworld" Czytałem poradnik, szukałem na froum, na google, robiłem różne rzeczy i dalej nic :lammer: Help Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2010 su -c "yum install gstreamer-{ffmpeg,plugins-{bad,good,ugly}} \ xine-lib-extras{,-freeworld} libtunepimp-extras-freeworld" Powinno działać. Wklej tu co Ci wyrzuca w konsoli to polecenie, które zacytowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaelx001 Napisano Luty 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2010 Powinno działać. Wklej tu co Ci wyrzuca w konsoli to polecenie, które zacytowałem. yum install gstreamer-{ffmpeg,plugins-{bad,good,ugly}} \ > xine-lib-extras{,-freeworld} libtunepimp-extras-freeworld Wczytane wtyczki: fastestmirror, presto, refresh-packagekit Loading mirror speeds from cached hostfile * fedora: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-free: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-free-updates: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-nonfree: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-nonfree-updates: ftp.icm.edu.pl * updates: ftp.icm.edu.pl Ustawianie procesu instalacji Pakiet gstreamer-ffmpeg-0.10.9-1.fc12.i686 jest już zainstalowany w najnowszej wersji Pakiet gstreamer-plugins-bad-0.10.17-2.fc12.i686 jest już zainstalowany w najnowszej wersji Pakiet gstreamer-plugins-good-0.10.17-4.fc12.i686 jest już zainstalowany w najnowszej wersji Pakiet gstreamer-plugins-ugly-0.10.13-1.fc12.i686 jest już zainstalowany w najnowszej wersji Pakiet xine-lib-extras-1.1.16.3-5.fc12.i686 jest już zainstalowany w najnowszej wersji Pakiet xine-lib-extras-freeworld-1.1.16.3-2.fc12.i686 jest już zainstalowany w najnowszej wersji Pakiet libtunepimp-extras-freeworld-0.5.3-7.fc11.i586 jest już zainstalowany w najnowszej wersji Nie ma niczego do zrobienia Jeżeli chodzi o mplayer to jak z terminala puszczam film to leci, może musze kodeki gdzies wskazać, zalinkować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2010 Aha, wcześniej nie doczytałem. Zainstaluj sobie nakładkę na mplayera o nazwie SMPlayer. Jest to najlepszy odtwarzacz. Poza tym zobacz jeszcze VLC. Totem jest domyślnym odtwarzaczem w Gnome, ale nie dorównuje on możliwościami wspomnianym smplayerowi czy vlc i tak naprawdę mało kto go używa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaelx001 Napisano Luty 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2010 Aha, wcześniej nie doczytałem. Zainstaluj sobie nakładkę na mplayera o nazwie SMPlayer. Jest to najlepszy odtwarzacz. Poza tym zobacz jeszcze VLC. Totem jest domyślnym odtwarzaczem w Gnome, ale nie dorównuje on możliwościami wspomnianym smplayerowi czy vlc i tak naprawdę mało kto go używa. Zainstalowałem SMPlayer i filmy śmigają, będę sprawdzał jego możliwości, a problem z Totemem wie ktoś na czym polega? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Luty 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2010 Jest możliwośc używania w gstreamerze (z którego korzysta Totem) z kodeków które daje ffmpeg (czyli tych z /usr/lib/codecs). Trzeba zainstalować paczkę gstreamer-plugins-ffmpeg (ale zdaje się że nie ma jej w żadnym repo dla Fedory. Trzeba by ściągnąć jakieś źródła tego "wrappera" czy co to jest i skompilowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Luty 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2010 totem jest nakładką programu XINE o ile mogę tak to nazwać. Próbuj zainstalować XINE. Jeśli XINE będzie odtwarzał filmy tzn, że Totem też musi bo wykorzystują te same sterowniki, silnik, pliki itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Luty 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2010 Totem już od kilku wersji nie ma backendu Xine, tylko sam GStreamer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bur Napisano Luty 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2010 witam, ja również jestem laikiem i przy wklejaniu su -c "yum install gstreamer-{ffmpeg,plugins-{bad,good,ugly}} \ xine-lib-extras{,-freeworld} libtunepimp-extras-freeworld" wyskakuje mi że Nie ma pakietu gstreamer-ffmpeg. Nie ma pakietu gstreamer-plugins-bad. Pakiet gstreamer-plugins-good-0.10.16-4.fc11.i586 jest już zainstalowany w najnowszej wersji Nie ma pakietu gstreamer-plugins-ugly. Pakiet xine-lib-extras-1.1.16.3-2.fc11.i586 jest już zainstalowany w najnowszej wersji Nie ma pakietu xine-lib-extras-freeworld. Nie ma pakietu libtunepimp-extras-freeworld. dlaczego nie odnajduje pakietów? edit: dobra, sorry, jestem noobem, po zainstalowaniu RPMFusion wszystko trybi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pegi Napisano Styczeń 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2011 Witam, mam podobny problem tzn. mimo ze mam repo RPMfusion to przy próbie odtworzenia filmu .avi czy .rmvb totem pyta czy wyszukac dodatkowe wtyczki a potem informacja ze nie mozna ich znalezc w zadnym ze skonfigurowanych repozytoriów - i teraz najdziwniejsze, instaluje F14 na moim kompie drugi raz w ciagu tygodnia i przy poprzedniej instalce wszystko bylo ok postepuje identycznie jak wtedy - o co chodzi ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2011 O to chodzi, że nie masz zainstalowanego repozytorium RPMFusion. Pokaż wynik polecenia yum repolist Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pegi Napisano Styczeń 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2011 [Adam@komp ~]$ yum repolist Wczytane wtyczki: langpacks, presto, refresh-packagekit Adding pl_PL to language list identyfikator repozytorium nazwa repozytorium stan fedora Fedora 14 - i386 17883 rpmfusion-free RPM Fusion for Fedora 14 - Free 364 rpmfusion-free-updates RPM Fusion for Fedora 14 - Free - Updates 350 rpmfusion-nonfree RPM Fusion for Fedora 14 - Nonfree 176 rpmfusion-nonfree-updates RPM Fusion for Fedora 14 - Nonfree - Updates 158 updates Fedora 14 - i386 - Updates 3973 repolist: 22904 Zapomnialem dodac, ze te kodeki sa zainstalowane a mimo to Totem przy kazdej próbie odtworzenia filmu próbuje je dociagnac. Jeszcze jedno - gdy Totem próbowal je sciagnac po raz pierrwszy, wyswietlil sie jakis alarm SELinuxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2011 Sprawdź, czy po wyłączeniu SELinuksa problem nadal występuję. I pokaż wynik rpm -qa|grep gstreamer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi