Skocz do zawartości

Bluetooth I Kernel 2.6.32

3k_PL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ogólnie nie działa mi bluetooth gdy używam krenela serii 2.6.32.*.x86_64 na Fedora 12 . Zdarza się że zaskoczy, ale nie umiem powtórzyć tej sytuacji bo po prostu coś sobie robię i przez przypadek zauważam że "O bluetooth działa". No ale włącza się b. rzadko

Próbowałem reinstalować bluez, blueman itp. ale nie dało to większego efektu.

w /var/log/messages:

Mar 21 17:14:03 localhost blueman-mechanism: Starting blueman-mechanism 
Mar 21 17:14:03 localhost blueman-mechanism: reload 0 0 
Mar 21 17:14:03 localhost kernel: Bluetooth: RFCOMM TTY layer initialized
Mar 21 17:14:03 localhost kernel: Bluetooth: RFCOMM socket layer initialized
Mar 21 17:14:03 localhost kernel: Bluetooth: RFCOMM ver 1.11
Mar 21 17:14:03 localhost kernel: hci_cmd_task: hci0 command tx timeout
Mar 21 17:14:33 localhost blueman-mechanism: Exiting 
Mar 21 17:15:24 localhost bluetoothd[1791]: Can't init device hci0: Connection timed out (110)

hcitool dev nie pokazuje nic

Posiadam dwa dongle i na obu to samo. Na innym kompie i686 zawsze bluetooth wstaje jako wyłączony ale można go włączyć - choć trwa to chwilę.

Wszystko działa poprawnie, bez żadnych zmian i ustawień na:

2.6.31.12-174.2.22.fc12.x86_64

Na kompie i686 też na 2.6.31 bluetooth działał bez problemu.

Ktoś ma podobne problemy?

Na 2.6.33.1 generic x86_64 nie występuje problem. Właśnie skompilowałem, zainstalowałem i bluetooth wstał bez problemu.

Taki problem już kiedyś był, dotyczył tylko kilku chipsetów bluetooth (np KY-BT100), występował w Fedora 8 lub 9 z kernelem 2.6.28 (?). Trzeba było zmienić config kernela i przestawić jedną z opcji na "old style". Tylko wtedy nie wiedziałem o poleceniu "make rpm" :/.

Niestety na 2.6.33 mam 20% spadek wydajności w grafice 3D :(

glxgears z Catalystami na F11 dał 12400pkt, bez catalystów na F12 i 2.6.32 około 1050pkt, a na F12 i 2.6.33 tylko 850pkt.

Czyli tyle co stary Athlon XP 2500+ z ATI 9600pro bez catalystów na F12 <sciana>

• 3 weeks later...

Ja stwierdam że na dwóch komputerach na których zainstalowałem FC12 mój dongiel USB/Bluetooth przestał działać i tyle.

Wcześniej na tych maszynach było FC8 i działało wysyłanie/odbiór plików z telefonów, teraz wcale nie.

[root@komp ~]# hcitool dev
Devices:
        hci0    00:11:F6:00:00:06

Co oznacza że mój dongiel jest jak najbardziej "widziany" przez system.

Ale już

[root@komp ~]# hcitool scan
Scanning ...
Inquiry failed: Connection timed out
[root@komp ~]#

Tak , przyszło mi do głowy że może mój dongiel jest coś nie ten teges ale na innej maszynie z FC4 - działa !

Więc może coś trzeba pomajstrować w pliku konfiguracyjnym demona hcid.conf

Ja stwierdam że na dwóch komputerach na których zainstalowałem FC12 mój dongiel USB/Bluetooth przestał działać i tyle.
Pewnie testowałeś na kernelu 2.6.32? Ja próbowałem na 2.6.32.9, 10 i 11. Na żadnym nie działa poprawnie. Za to na kernelach 2.6.31 i 2.6.33 działa super. Testowałem to na 4 maszynach - wszystkich zaktualizowanych, na dwóch i686 są problemy różne ale raczej działa, a na dwóch x86_64 żaden z dwóch różnych dongli które posiadam nie wystartował.

Na i686 (Eee PC 701) bluetooth działa tylko gdy startowałem z już włożonym donglem, a na i686 (Athlon XP, nVidia nForce2-400 ) za każdym restartem systemu trzeba ręcznie włączać bluetooth - i to chwile zajmuje.

Zrób testy na innym kernelu.

Chyba że tak to wygląda - nie jest to pilne więc poczekam na jakieś poprawki - póki co uspokoiłeś mnie bo myślałem najpierw że się mi sprzęt posypał.

Chyba że tak to wygląda - nie jest to pilne więc poczekam na jakieś poprawki - póki co uspokoiłeś mnie bo myślałem najpierw że się mi sprzęt posypał.
Nie chciałbym krakać ale kernel 2.6.33 domyślnie zostanie dołączony do Fedora 13, więc chyba F12 zostanie już z serią 2.6.32. No chyba że się mylę to niech mnie ktoś poprawi :)

• 1 month later...

No to mam kernel-2.6.32.12-115.fc12.i686 i w sumie działa polecenie hcitool scan ale tylko z root-a jak skanuj ę z konta z/u to niestety niczego nie może znaleźć.

Ale gdy uruchomię kbluetooth z konta root to i tak niczego nie moge w dalszym ciągu kopiować i to w żadną stronę.

Również doinstalowany właśnie blueman nie radi sobie z odnajdywaniem telefonu ani też telefon nie widzi mojego komputera, troszkę mnie to dziwi bo skoro z konsoli hcitool scan znajduje telefon to dlaczego gui nie radzi sobie z tym,

W sumie - dobra myśl, tyle że właśnie uzupelniłem poprzedni post i tak jak tam napisałem gui nie działa nawet z roota.

• 7 months later...

Troszkę czasu upłynęło i problem jest dalej aktualny.

Tyle że może brakuje jakiegoś modułu do jądra, w każdym razie sprawdziłem że nie jest to wina sprzętu ba na LINUX MINT LIVE działa nawet pod GUI.

Więc dlaczemu ciągle nie pod FC12 ?

Linux user 2.6.32.23-170.fc12.i686 #1 SMP Mon Sep 27 17:58:16 UTC 2010 i686 athlon i386 GNU/Linux

A jak to wygląda na FC13 - moze powinienem już pójść z duchem czasu ;-) - tyle że wszystko na razie raczej działa stabilnie z wyjątkiem tego USB BLUETOOTH.

Więc dlaczemu ciągle nie pod FC12 ?
Dlatego, że już od dawna nie FC12 tylko F12 a poza tym F12 nie jest już wspierana, czyli na poprawkę nie licz. Chociaż w nowszych wersjach problem z BT pozostał. Nie wiem czy dokładnie ten sam, bo nie mam nic na BT i nie używam. Był wątek nie dalej jak wczoraj, więc sobie poszukaj.