Skocz do zawartości

Problem Po Aktualizacji

fantasta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po ostatniej aktualizacji system tak mi się rozłożył, że nie da się z niego korzystać. Co ciekawe obciążenie procków nie jest wyższe niż 6 proc. Z pamięcią też nie ma problemu. Mogę korzystać z kompa pod warunkiem, że wybiorę system z poprzednim jądrem. Wtedy wszystko działa tak jak jestem przyzwyczajony.

Pytanie, jak naprawić system "po aktualizacyjny"/ewentualnie jak sprawdzić co nawala i naprawić konkretny pakiet/program?

System mi się nie wywala, niestety... bo wtedy miałbym jakiś punkt zaczepienia. Po aktualizacji system działa, ale bardzo wolno reaguje. Po wciśnięciu jakiegokolwiek klawisza, reakcja pojawia się po 20-30 sekundach, czyli np. wpisanie hasła 10 znakowego zabiera od 3 do 5 minut... Podobnie nawigacja po menu. Znalazłem mimo to w sobie moc... i sprawdziłem obciążenie systemu. Na jednym procku oscylowało wokół 2,5 a na drugim koło 6 procent. Dodam jeszcze, że wolno działa sam system, nie poszczególne programy, znaczy nie zależnie od tego co uruchomię, wszystko chodzi tak samo wolno.

Kiedyś miałem problem podobny i to było w związku z wersja x'ów. Nie pamiętam teraz topica (tam to opisałem) ale pomogła instalacja xservera z repo jednego z devów z forumfedora.org .

Druga rzecz zobacz czy to nie kwestja sterów

Po trzecie sam zauważyłem że czasami po ostatnich updatach po podaniu hasła iładowaniu się w moim przypadku kde zaraz po poprzednih updatach było bardzo długie ale potem wróciło do normy ;)

Cześć.

Wyłącz Compiza, czarodziejsko wszystko się po tym naprawia. Daj znać, jeżeli nie miałeś Compiza. Ponadto, zakładam, że:

- mysz działa całkiem szybko

- load systemu jest niski

- przejście na tty Ctrl+Alt+F5 i praca na niej też nie sprawia problemów z responsywnością.

Cheers.

• 2 weeks later...