thof Napisano Kwiecień 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2010 Karty nvidii mają przeważnie pasywne chłodzenie, więc nie ma co szumieć. Poza tym trochę przesadzacie, bo aż tak mocno karty się nie nagrzewają w czasie zwykłej pracy bez skalowania. Przed sterownikiem 180.xx i powermizerem nie było w ogóle skalowania (chyba) i jakoś nikt nie zwracał na to uwagi. Przy niskim obciążeniu nouveau zużywa niecałe 30% energii więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Kwiecień 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2010 Powiedz to mojemu poczciwemu GeForce'owi 7300GT na pasywnym chłodzeniu, który dwa razy wylądował w serwisie z powodu przegrzania... Absolutnie nie chcę ryzykować przegrzania laptopa. Nie mówiąc już o znanym programistom nouveau błędzie na kartach NVAx (czyli GT200, 240M, 330M i podobne), który powoduje losowe zawieszanie się karty podczas zwykłego przewijania. Koniec końców, lepiej zostać przy sterach Nvidii, jak bolesne by to nie było (gdzie się podział mój śliczny start z plymouth i konsola graficzna? ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jdwind Napisano Maj 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2010 Ponieważ w repozytoriach Fedorki 13 nie ma jeszcze modułu "kmod-nvidia" luib "akmod-nvidia" Wczoraj zainstalowałem F13 i też nie ma tych sterowników. Coś tu nie tak chyba? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goadanek Napisano Maj 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2010 Wczoraj zainstalowałem F13 i też nie ma tych sterowników. Coś tu nie tak chyba? Pozdrawiam Zainstalowałem F13 i skorzystałem z : http://forums.fedoraforum.org/showpost.php...amp;postcount=1 Wszystko śmiga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Maj 26, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2010 Ja nawet nie wykonałem dwóch ostatnich elementów opisu czyli;przebudowanie initrd i "dracut-cośtam ale i tak stery nvidii zainstalowały sie prawidłowo Nawet zynaddsubfx na F 13 działa 1 słowem F13 jest lepsza od F12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jdwind Napisano Maj 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2010 Ja mam FX5200 a tam jest opis od 6 wzwyż. Ale próbowałem robić zgodnie z Poradnikiem i mi wyskakuje, że nie ma pakietów 173xx Nie wiem, czy po dodaniu repo rpmfusion nie powinienem dodać klucza od nich (nie bardzo umiem to zrobić, znalazłem opis na stronie rpmfusion, ale mi nie wychodzi). Jeżeli możecie mi podpowiedzieć, będę wdzięczny. Pozdrawiam EDIT Dokładnie takie coś mi pokazuje: Retrieving http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fed...able.noarch.rpm warning: /var/tmp/rpm-tmp.2tpMhR: Header V3 RSA/SHA256 Signature, key ID 8fcff4da: NOKEY warning: /var/tmp/rpm-tmp.mSRHvX: Header V3 RSA/SHA256 Signature, key ID 8dc43844: NOKEY Preparing... ########################################### [100%] package rpmfusion-free-release-13-2.noarch (which is newer than rpmfusion-free-release-11-2.noarch) is already installed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2010 package rpmfusion-free-release-13-2.noarch (which is newer than rpmfusion-free-release-11-2.noarch) is already installedMasz już zainstalowane RPMFusion dla F13. Nie ma w tym repo (miejmy nadzieję, że to tylko na razie) paczki dla starszych kart (kmod-nvidia-173xx nie mówiąc o kmod-nvidia-96xx). Osobiście na wszelki wypadek rzuciłem się na ok.150,- i kupiłem nową kartę - nie ostatni krzyk mody, ale może przez jakiś czas będzie jeszcze wspierana (chipset 8400) P.S. Jeśli za jakiś miesiąc nadal nie będzie paczek dla starszych kart, to trzeba będzie się zorientować co, jak i dlaczego i zaktualizować "Poradnik" - ze względu na wiek na pewno o tym zapomnę, ale prośba do mniej zwapniałych zwojów o pamięć w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jdwind Napisano Maj 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2010 Sęk w tym, że to taki składaczek dla dziecka, z Celeronem 2GHz, 768MB RAM, HDD 80GB i FX5200, żeby sobie poćwiczył bez obawy, że rozwali/popsuje/etc.. . A możecie mi powiedzieć, czy w jakiś inny sposób mogę próbować instalować te sterowniki? Bo czekanie przez miesiąc to raczej mało ciekawa perspektywa... Na stronie NVidii są sterowniki 173xx, plik ściągnąłem jako .run i nie wiem, co z nim dalej można robić? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Maj 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2010 A nie możesz zostać na noveau? Mi na tej karcie sprawowały się całkiem nieźle. Es. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2010 Jeszcze nie ma sterowników dla starszych kart dla xorg 1.8, ale będą wkrótce http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=150574 Obserwujcie ten wątek http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=122606 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwademony Napisano Maj 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2010 Witam próbował ktoś z was opcji "nomodeset"? W pliku /etc/default/grub pod linijką GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT dodaj linijkę: GRUB_CMDLINE_LINUX="nomodeset" potem tylko: sudo update-grub Instalacja sterownika Nvidia powinna przebiec bez problemu. sposób z innego distro ale może działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Maj 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2010 Powiedz mi, po co? W poradniku jest dokładny i prawidłowy opis, który plik zmienić i co do niego dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jdwind Napisano Maj 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2010 Raven - ale sposób z poradnika nic u mnie nie daje, bo nie ma sterów w repo. A nie możesz zostać na noveau? Mi na tej karcie sprawowały się całkiem nieźle. A jak zainstalować ten sterownik? Możesz mi podpowiedzieć? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Maj 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2010 Raven - ale sposób z poradnika nic u mnie nie daje, bo nie ma sterów w repo. Podane przez ciebie polecenie nic w tym kierunku nie zmienia. A jak zainstalować ten sterownik? Możesz mi podpowiedzieć? Jest standardowo zainstalowany i używany. Wpisem do GRUB-a właśnie go wywaliłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jdwind Napisano Maj 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2010 Nie wpisywałem nic do GRUBa, próbowałem tylko wg poradnika zainstalować sterowniki z rpmfusion, ale skoro ich nie znalazło (bo ich nie ma) to dalej nic nie robiłem. BTW nie mam zainstalowanych sterowników, nie mogę uaktywnić efektów pulpitu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi