Skocz do zawartości

Fedora 13 Przestała Obsługiwać 2 Monitory

Aquagen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W dniu wczorajszym zainstalowałem Fedorę 13. Do karty GeForce GTS 250 podłączyłem dwa monitory tak, aby wyświetlała jeden pulpit rozdzielony na dwa monitory.

Wszystko działało perfekcyjnie dopóki nie wpadłem na pomysł pobrania aktualizacji i zainstalowania sterowników akmod-nvidia. Proces instalacji sterowników wykonałem ściśle wg.

opisu zawartego na stronie http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik, dopełniając wszystkich czynności post instalacyjnych. Po ponownym uruchomieniu system przestał obsługiwać dwa monitory

i w sekcji System > Preferencje > Monitory nie rozpoznaje już żadnego monitora (wcześniej rozpoznawał oba).

Czy jest jakaś sposób przywrócenia obsługi dwóch monitorów, ale bez odinstalowywania sterowników (potrzebuję ich do pracy z CUDA)? I jeszcze taki szczegół: Po instalacji sterowników

czcionka w trybie tekstowym staje się dużo większa i mniej wyraźna. Czy to wina tego, że wyłączyłem sterownik nouveau? Czy z tym detalem można też coś zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc

Wien ze to moze glupie pytanie, ale mozna taki blad zrobic jak np. zainstalowac sterownik do zwyklego jadra majac jadro PAE

Upewnij sie jakie masz jadro

uname -a

ci powie wszystkie informacje

odinstaluj wszystko co zwiazane z nvidia

yum remove *nvidia*

takze livna-config-display yum

yum remove livna-config-display

i sprobuj moze instalowac normalne kmod-nviidia a nie akmod

jesli masz jadro PAE to wklep

yum install kmod-nvidia-PAE

a jak normalne to kmod-nvidia

czynnosci po instalacji takie jak w poradniku (pod rootem)

mv /boot/initramfs-$(uname -r).img /boot/initramfs-$(uname -r)-nouveau.img

dracut /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r)

setsebool -P allow_execstack on

i w grubie w opcji kernela dopisz rdblacklist=nouveau oraz (opcjonalnie potestuj) vmalloc=256

UPEWNIJ sie ze uruchamiasz dobra wersje jadra podczas startu systemu !! (czyli ta na ktorej zaktualizowane sa sterowniki nvidia)

http://developer.nvidia.com/object/cuda_3_...oads.html#Linux

a tu cuda sie dzieja :)

Edytowane przez WalDo
Do krótkich kodów prosze stosować znacznik [code] zamiast [codebox]

Czy z tym detalem można też coś zrobić?
Jeśli nie cierpisz z powodu braku 3D i nouveau jest dla Ciebie wystarczający, to odinstaluj wszystko co weszło razem z akmod-nvidia, usuń wpis blokujący nouveau w grub.conf i powinno być po kłopocie.

Dziękuję Wam, ale chyba będę musiał jeszcze popróbować.

Jeżeli chodzi o post użytkownika Scorpion to sprawdzałem i nie mam jądra PAE, jestem tego pewien, że z tym nie ma problemu.

Nie do końca rozumiem jak to jest ze sterownikami nouveau, ale chyba muszę zainstalować sterowniki NVidii, ponieważ przy nouveau

nie mam obsługi CUDA, a na tym pracuję.

Zgodnie z tym co napisał thof poszukam obsługi 2 monitorów w panelu NVidii. Może rzeczywiście coś przegapiłem, bo w drugim kompie

przy 2 kartach (ale GTX 480) 2 monitory działają (2 monitory do jednej karty, a karty złączone w SLI).

Ostatnią rzeczą jest czcionka w trybie tekstowym. Przy sterownikach nouveau jest ona dużo mniejsza i wyraźniejsza. Czy z tym można coś zrobić,

bo bardzo często muszę wyłączać tryb graficzny (w tym trybie system ubija wątki zajmujące multiprocesory nieprzerwalnie na dłużej niż 7 s).

Przy sterownikach NVidii trudno pracować z tak dużą czcionką.

• 3 weeks later...

Dopiero teraz miałem czas to wszystko posprawdzać i rzeczywiście wszystko jest OK.

Dziękuję thof'owi. Parametr VGA działa tak jak nvidia-settings. Z tym, że w tym drugim przypadku musiałem wywołać nvidia-settings

z terminala jako root. Do tej pory otwierałem nvidia-settings z menu System > Administracja > NVidia X Server Settings i nie mógł zapisać

wprowadzonych ustawień do pliku konfiguracyjnego.

Dziękuję wszystkim pomagającym w tym wątku a w szczególności użytkownikowi thof