Skocz do zawartości

Krusader Zachowuje Się Jak Niezamknięta Aplikacja Podczas Wyłączania Systemu

FC4B

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym sie dowiedzieć jaka jest lokalizacja i nazwa pliku gnome, który odpowiedzialny jest za uruchomienie niezamkniętych aplikacji podczas zamykania systemu. Mimo poprawnego wyłączenia krusadera program ten ciągle włącza mi się podczas ponownego uruchomienia. Co więcej gdy po ponownym rozruchu i automatycznym odpaleniu przez system, wyłączyłem ten program i włączylem jeszcze raz, to po ponownym uruchomieniu krusader włącza mi się dwa razy. Więc najlepszym rozwiązaniem aby z niego korzystać byłoby nie wyłączanie go, bo gdybym włączył jeszcze raz kolejnym etapem byłoby zapewne potrójne odpalenie przy starcie systemu. W logach systemowych nie widzę, a i drugie pytanie są jakieś logi tylko gnoma? :)

W procesach właśnie nie mam krusadera, w ogóle po tym jak to zauwazylem zakutalizowałem do najnowszej wersji ten programik. Ale ciągle jest to samo. Znalazlem coś takiego,

ps aux | grep krusader

Ja 2660 0.0 0.2 273324 5912 ? S 15:35 0:00 kdeinit4: kio_file [kdeinit] file local:/tmp/ksocket-Ja/klauncherMT2590.slave-socket local:/tmp/ksocket-Ja/krusaderBw2101.slave-socket

Zaraz biorę się za psucie zobaczymy jakie będą tego efekty :)

EDIT: Nic nie udało mi sie zepsuć, problem ciągle istnieje

Witam

Ostatnio mam dość denerwujący problem. Po zalogowaniu automatycznie załącza mi się Krusader, żeby tego było mało, zaczęły się włączać 2 kopie, a dzisiaj już doszło do 4 .... Przeszukałem już różne miejsca związane z auto uruchamianiem, ale nic nie znalazłem .... może nie wszędzie zajrzałem. Wszystko zaczęło się od tego jak zrobiłem "rm -fr .kde/" na koncie użytkownika, bo chciałem wyczyścić wszystkie ustawienia KDE. Po tej operacji również Konslona (ta z KDE) za nic w świecie nie chciała zapamiętać tego, że karty terminali mają być na górze (po uruchomieniu wracały ustawienia domyślne), dopiero ręczna edycja któregoś z plików przyniosła pożądany efekt.

Ktoś ma jakieś pomysły?

F13 KDE 4.4.5

doszedłem do takiego wniosku:

aby temu tymczasowo zaradzić należy w katalogu .kde/shutdown/ stworzyć skrypt, który zrobi coś takiego:

killall krusader

następnie to

ps -eo "%p %a" |grep krusader
5512 kdeinit4: kio_file [kdeinit] file local:/tmp/ksocket-mag/klauncherMT5452.slave-socket local:/tmp/ksocket-mag/krusaderYM5508.slave-socket

zmieli i sam pid wrzuci do polecenia

kill

niestety nie umiem tego zmielić i nie mam więcej czasu na szukanie jak to zrobić, może ktoś pomoże?

moja wersja może być nieoptymalna, ale chodzi o zamknięcie krusadera i zamknięcie kdeinit4 którzy ma w parametrze wyżej wymienione cuda ;]

• 3 months later...