alkuzad Napisano Wrzesień 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2010 Zawsze ta opcja działała wyśmienicie. I przez aplet i przez komendę cpufreq. Teraz pisze, że mój procesor (P4 3ghz), który nigdy nie odmawiał współpracy nie obsługuje skalowania. Ktoś miał taki problem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2010 Sprawdź czy w pliku /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_frequencies są jakieś wartości (ścieżka może trochę się różnic). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2010 Lepiej by było jakbyś podał dokładny komunikat błędu. To co podał thof zwraca listę zarządców. Zawartość listy zależy od tego czy załadowane są moduły kernela stąd: ls /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/cpufreq/ Ponieważ zrobiłem sobie do tego skrypt, to możesz sprawdzić, czy to jest kwestia ładowania modułów: http://jedral.one.pl/2010/08/cpufreq-scaling-governor.html uruchom to z terminala i zobacz co wypluwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Wrzesień 20, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2010 Blad byl bardziej oczywisty. Brak wlaczonej uslugi cpuspeed. Juz dziala wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2010 To może być też zamierzony efekt. Np. w KDE całkowicie odeszli od tzw. softwarego skalowania. Zajmuje się tym bios lub kernel. Jeśli myślisz, że na powersave zaoszczędzisz energię lub że na perfomance będziesz miał lepsze osiągi to jesteś w błędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Wrzesień 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2010 Zawsze można odpalić powertop i sprawdzić jakie jest użycie energii i co najbardziej zżera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Wrzesień 21, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2010 @thof Czy masz jakieś dowody na to, że obniżanie prędkości procesora nie zmniejsza zapotrzebowania energetycznego ? @ecik Fajne to moze byc zobacze sobie Choc ile moze brac komp z 8400gt low profile + P4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Wrzesień 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2010 Fajne to moze byc zobacze sobie Choc ile moze brac komp z 8400gt low profile + P4 W mojej pamięci zachował się stereotyp trzygigaherzowych procesorów P4 jako najbardziej energożrących w historii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2010 thof kiedyś dał linka do wyjaśnienia. Zapamiętałem tylko tyle, że skalowanie cpu dawało mizerny zysk, a największym żarłokiem energii jest zajęty ram. Może to skalowanie daje namacalne wyniki dopiero na klastrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2010 Może to skalowanie daje namacalne wyniki dopiero na klastrach.Skalowanie daje efekty, ale polityka ondemand jest 99% operacji najefektywniejsza. Co do linka to faktycznie wrzucałem coś, ale co jakiś czas natykam się na inne źródła w tym temacie. Czy masz jakieś dowody na to, że obniżanie prędkości procesora nie zmniejsza zapotrzebowania energetycznego ?Ogólnie to wygooglowanie takich informacje nie jest problemem. Wrzucę tylko linki to tego o czym w ostatnim poście wspomniałem. Decyzja ludzi z KDE http://lists.kde.org/?l=kde-devel&m=12...7431817&w=2 . A tu http://www.codon.org.uk/~mjg59/power/good_practices.html dobre praktyki jeśli chodzi o zarządzanie energią. To co mnie najbardziej zaskoczyło to: The hardware used to display a static image on the screen is the same regardless of whether the image was generated with the graphics card's 2D or 3D hardware. Regardless of the number of graphical effects used on the desktop, the common case is for the desktop to be static. Composited and traditional desktops will generally consume the same amount of power. Summary: Don't offer the choice of disabling compositing when on battery. It reduces functionality for no power benefit. Co nie zmienia faktu, że efekty pulpitu mają znaczący wpływ na wydajność Btw. jak jesteśmy w temacie to ciekawostka. Jedną z najpopularniejszych aplikacji na Androida jest płatny SetCPU, który służy właśnie do skalowania częstotliwości taktowania procka. Zgoda, że niby udostępnia opcję underclock, ale skoro Android jest tak wolnym systemem to nie wyobrażam sobie jak działa on na obniżonej częstotliwości. Oczywiście standardową polityką na androidzie jest ondemand, ale i tak wszyscy chcą mieć SetCPU. To jest dobry przykład jak można zarabiać na niewiedzy ludzi EDIT: jeszcze jedno, kiedyś gdzieś czytałem wypowiedzi ludzi chyba z greenpeace'u, że jakby google na jeden dzień ustawiło tło wyszukiwarki na czarno to zaoszczędzono by tyle energii, że można byłoby posadzić ileś tam tysięcy hektarów lasów (normalnie posralibyśmy się tlenem), ale jak widać nie do końca tak jest: A black screen takes up as much power on a TFT as a white one. A screensaver that draws a black screen saves no power and does nothing to protect the screen. Summary: If the user has not requested an animated screensaver, turn the screen off immediately rather than drawing a black screen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Wrzesień 21, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2010 Ponieważ nie wiem czemu nie mam opcji ondemand (a nadpisanie plików też nic nie daje) to do rc.local dodałem linijkę: cpuspeed -d -m 750000 działa ładnie sterując procesorem. Nie mam dobrego miernika by wydajnie zmierzyć zużycie niestety ale może pokuszę się o testy z jakimś LiveCD na lapku Powertop natomiast mial kilka rad: - ustawienie Ondemand (nawet jemu się to nie udało) - włączenie USB Autosuspend (niestety nawala myszka a nie chcę się bawić w wysyłanie raportów do twórców) choc myszka w/g tego jest na 2miejscu z 8% wywołań - cos z pamięcią (ustawione ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi