Barholomev Filthy Napisano Wrzesień 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2010 witam system od jakiegoś czasu zaczął się wieszać. wyskakuje mi błąd z pamięcią a także często zamiast logowania pojawia się GRUB. Nie wiem jak to ratować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Wrzesień 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2010 "Błąd z pamięcią" to za mało. Daj jakieś logi. Albo lepiej najpierw sprawdź pamięć memtestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2010 Wymienić pamięć. Jeśli masz więcej niż jedną kość, to wyjąć jedną i sprawdzić doświadczalnie, która jest walnięta (@Raven programy do testowania pamięci jeszcze nigdy mi nie wykryły uszkodzonej kości ). Jeśli to coś na dysku, to uruchom linuksa z jakiegoś LiveCD albo z płyty instalcyjnej w trybie ratunkowym i wykonaj fsck na wszystkich partycjach (z wymuszeniem sprawdzania: opcja "-f") Sprawdź czy nie masz bad sectorów na dysku (man badblocks). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barholomev Filthy Napisano Wrzesień 24, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2010 Genralnie chodziło mi o to wejście w GRUB-a. Co do pamięci, o rzeczywiście jedna kość była niesprawna i pójdzie ba gware. Druga natomiast jest w pełni sprawna (wg MemTest v4.0) a mimo tego system działa bardzo niestabilnie. Podejrzewam jakieś błędy na dysku HDD. Jest w Fedorze coś takiego jak Defragmentator albo ScanDisk, żebym mógł również sprawdzić dysk HDD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2010 Jest w Fedorze coś takiego jak Defragmentator albo ScanDisk, żebym mógł również sprawdzić dysk HDD?Czytaj całość posta. Uważnie i ze zrozumieniem. Zacytuję sam siebie: Sprawdź czy nie masz bad sectorów na dysku (man badblocks). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8xxa_FC Napisano Wrzesień 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2010 jeśli system plików ext>2 to polecam jeszcze smartctl (z -?) w razie wątpliwości jak użyć i pozwól sobie pomóc - poświęć trochę czasu i dokładnie opisz problem, krok po kroku co się dzieje, co do tej pory zrobiłeś i z jakim efektem (żebym nawet ja, zwykły lamer :lammer: , miał przynajmniej jego zarys - lepszym ode mnie też to pomoże, a w efekcie tobie też) to co opisujesz, jak dla mnie, sugeruje bardziej dziwne wpisy w grubie, usunięcie czegoś, dziwną konfigurację usługi/usług niż błędy w systemie plików. ale szklanej kuli nie mam.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barholomev Filthy Napisano Wrzesień 30, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2010 dzieki za pomoc, dopiero zrozumialem co pisal pan mod. dysk na pewno ma bad sectory. wlasnie to0 sprawdzam, dzieki za pomoc. [liveuser@localhost ~]$ fsck -f /dev/sdafsck from util-linux-ng 2.17.2 e2fsck 1.41.10 (10-Feb-2009) fsck.ext2: Permission denied while trying to open /dev/sda You must have r/w access to the filesystem or be root [liveuser@localhost ~]$ mount /dev/sda1 mount: can't find /dev/sda1 in /etc/fstab or /etc/mtab Ogolnie to looknijcie na screenshot - jakby wszystkie partycje stracily swoj rodzaj HDD padl zupelnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2010 Gdyby dysk miał badsectory to już dawno zostałbyś o tym poinformowany. Dysk jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2010 "fsck" nalezy uruchamiac jako root - co zreszta widac w komunikacie bledu. Czy zamiast tej grafiki z obrazem dysku móglbys z terminala przez "su -" zalogowac sie na roota i pokazac wyjscie polecenia fdisk -l /dev/sda "-l" to jest mala litera "L" a nie jedynka litera "I" czy cos tam jeszcze innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8xxa_FC Napisano Wrzesień 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2010 upewnię się - masz płytę z kontrolerem SATA? i jeszcze ja się dorzucę do poleceń z poziomu roota: fdisk /dev/sda a potem "p" i wyniki tutaj, a potem "q" zaskakujące (dla mnie) są braki w informacjach o dysku i smart "off" więc: hdparm -i /dev/sda i wyniki też tu oraz: smartctl -i /dev/sda jeżeli "SMART support is: disabled" albo coś w tym stylu, to napisz o tym i: smartctl -s=on -o=on -S=on /dev/sda smartctl -t=long /dev/sda i po czasie, który zostanie wskazany w komunikacie: smartctl -a /dev/sda większość wątpliwości związanych z dyskiem powinna się wyjaśnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2010 fdisk /dev/sda a potem "p" i wyniki tutaj, a potem "q" Ten sam efekt daje "fdisk -l /dev/sda" za to znacznie bezpieczniej bo na pewno nic nie przeedytujesz przez pomyłkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8xxa_FC Napisano Październik 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2010 Ten sam efekt daje "fdisk -l /dev/sda" za to znacznie bezpieczniej bo na pewno nic nie przeedytujesz przez pomyłkę i za to lubię dobre fora. w sumie logiczne, że jak coś uruchamia się z wiersza poleceń, to da się dopisać argumenty. ja zawsze jechałem po menu, więc powyższe to dla mnie nowość. nowej/ych wiedzy/umiejętności nigdy za dużo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barholomev Filthy Napisano Październik 12, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2010 Disk /dev/sda: 750.2 GB, 750156374016 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 91201 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk identifier: 0x0001983d Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 * 1 31871 256003776 7 HPFS/NTFS /dev/sda2 31872 63756 256116262+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda3 63757 63820 512000 83 Linux [b]Partition 3 does not end on cylinder boundary.[/b] /dev/sda4 63821 91200 219929850 f W95 Ext'd (LBA) /dev/sda5 63821 91200 219929818+ e W95 FAT16 (LBA) Troche zle podzielone partycje. Na nastepny raz tworzyc partycje wydzielajac odpowiednia liczbe cylindrow zamiast GB i powinno byc O.K.? [root@localhost liveuser]# fsck -f /dev/sda3 fsck from util-linux-ng 2.17.2 e2fsck 1.41.10 (10-Feb-2009) Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes Pass 2: Checking directory structure Pass 3: Checking directory connectivity Pass 4: Checking reference counts Pass 5: Checking group summary information /dev/sda3: 38/128016 files (0.0% non-contiguous), 43795/512000 blocks Czyli chyba O.K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi