Skocz do zawartości

Problem Z Oglądaniem Filmów.

Deante

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowym użytkownikiem linuxa i już na początku współpraca z nim mi kiepso idzie. Przejde może do konkretów.

Już od jakiegoś czasu męcze się z Kodekami oraz Adobe Flash Player. W pierwszej kolejności wykonałem wszystko zgodnie z poradnikiem z Wiki jednak bez pozytywnego rezultatu.

Później szukałem różnych artykułów na ten temat, również bez powodzenia. Szczerze mówiąc już się w tym wszystkim pogubiłem. Po ściągnieciu wtyczki Adobe Flash Player " libflashplayer.so " nie moge jej zainstalować - brak jakich kolwiek programów w liście wyboru.

Prosiłbym o jakieś wsparcie, wskazówkę do dalszych poczynań.

Prosiłbym o jakieś wsparcie, wskazówkę do dalszych poczynań.
Głupie trochę to co powiem, ale jeśli dopiero co zainstalowałeś Fedorę, to pewnie nie masz na niej zbyt wiele danych. Proponuję reinstalację a potem krok po kroku na zasadzie "copy-paste" (czy jak kto woli po polsku "skopiuj-wklej") przejdź przez cały poradnik na naszej wiki. Oczywiście rozsądnie wybierając rzeczy, które Ciebie dotyczą.

Nie widzę powodów, dla których po poprawnej instalacji kodeków zgodnie z naszym poradnikiem i uwzględnieniem czy system jest 32- czy 64-bitowy coś miało się nie odtwarzać.

Zainstaluj mplayer (warto dodać wygodną nakładkę smplayer) a jak Ci to nie pasuje to VLC - znany Ci pewnie, bo jest również wersja na Windows.

W razie problemów pisz dokładnie co zrobiłeś, jak instalowałeś itd. Im więcej szczegółów tym łatwiej pomóc.

Witam, jestem nowym użytkownikiem linuxa i już na początku współpraca z nim mi kiepso idzie.

Fedora jest i nie jest dobrym systemem dla początkujących. Zależy czego oczekujesz. Jeśli lubisz grzebanie w plikach konfiguracyjnych, chcesz się uczyć administrować systemem, to tak. Jednak jeśli Twoje zainteresowania ograniczają się do przeglądania sieci i oglądania filmów, to masz problem, bo standardowo nie ma ani kodeków, ani flasha. Dla początkujących lepsza jest dytrybucja, która to ma, np. polski remix ubuntu, linux mint, ewentualnie sabayon. Jesli idzie o Fedore, to był kiedyś odpowiedni Remix, ale obecnie przechodzi jakieś zmiany jako fusionlinux

Kolejna próba, tym razem zauważyłem co źle zrobiłem - nie do końca zainstalowałem dobrze sterowniki. Patrząc na poradnik jestem przy " Czynności wykonywane po instalacji: "

Procedura wymaga zedytowania pliku w /boot/grub/grub.conf i dopisania do niego rdblacklist=nouveau. Niestety system uniemożliwia mi wykonania akcji i wysyła komunikat o braku uprawnień. Zalogowałem się w terminalu na konto root i nie działa, dobrze to rozumiem ?

Kolejna próba, tym razem zauważyłem co źle zrobiłem - nie do końca zainstalowałem dobrze sterowniki. Patrząc na poradnik jestem przy " Czynności wykonywane po instalacji: "

Procedura wymaga zedytowania pliku w /boot/grub/grub.conf i dopisania do niego rdblacklist=nouveau. Niestety system uniemożliwia mi wykonania akcji i wysyła komunikat o braku uprawnień. Zalogowałem się w terminalu na konto root i nie działa, dobrze to rozumiem ?

Głupie pytanie: Zalogowałeś się w terminalu jako root i edytujesz w terminalu grub.conf? Czy zalogowałeś się w terminalu i próbujesz edytować w jakimś programie graficznym?

Dla poczatkujacych lepsza jest dytrybucja, która to ma, np. polski remix ubuntu, linux mint, ewentualnie sabayon. Jesli idzie o Fedore, to byl kiedys odpowiedni Remix, ale obecnie przechodzi jakies zmiany jako fusionlinux

Grzesznik :P

Kodeki, jak pamietam to gstreamer-plugins-* (nie wszystkie raczej, ale to poczatek absolutny)

Mplayer lub VLC do odtwarzania (ewentualnie Totem, ale Totem to Totem) i jesli nawet VLC nie gryzie to znaczy, ze jeszcze cos brakuje

Adobe Flash?...*grr*

Jesli rozchodzi sie tylko o Youtube to wejdz na www.youtube.com/html5 i zaakceptuj (mozna potem wylaczyc gdyby cos sie dzialo na tej samej stronie)

Przyznam, ze daje to rade bardzo dobrze

A jak juz naprawde musi byc Adobe Flash (>_<)...to na wiki byl poradnik na pewno, z glowy nie pamietam ale po instalacji wtyki chyba trzeba bylo zrobic dowiazanie symboliczne dla Firefox, chyba ze te czasy juz minely :P

EDIT #1 do postu ponizej

A to przepraszam Sorror, stare archaiczne nawyki sie mnie jeszcze trzymaja, co sie dziwic jak wiele rzeczy klepe do tej pory w terminalu miast robic to w wersji graficznej :P