Jump to content

Nowy Styl Strony Http://Fedoraproject.Org/

witekmo
 Share

Recommended Posts

@Raven Myślę, że główne hasło "Wolność. Przyjaźń. Funkcje. Pierwsi." lepiej by brzmiało w wersji "Wolność. Przyjaźń. Funkcjonalność. Nowatorstwo."

Myślę, że jeszcze lepiej by brzmiało "Wolność. Przyjaźń. Funkcjonalność. Zajebistość." :D Poważnie.

A propos tłumaczenia, na stronie głównej widzę:

"It's completely free to use, study, and share."

a po naszemu:

"Jest całkowicie wolna do używania, badania i współdzielenia."

Według mnie słowo 'wolna' tu nie pasuje (tak samo jak nie może być wolne piwo), lepsze byłoby 'bezpłatna' czy 'darmowa' jeśli chcemy podkreślić brak kosztów lub 'bez ograniczeń', jeśli chcemy podkreślić wolność. Niestety w angielskim jest na to jedno słowo "free".... A może lepiej byłoby:

"Jest całkowicie bezpłatna. Można jej używać, analizować oraz dzielić się nią bez żadnych ograniczeń."

Czasami nie da się po prostu przełożyć z angielskiego na zasadzie kalki językowej. A zdanie polskie i tak są zazwyczaj dłuższe.

Czasami nie da się po prostu przełożyć z angielskiego na zasadzie kalki językowej. A zdanie polskie i tak są zazwyczaj dłuższe.

Nie musisz mi tego mówić. Ja zwyczajnie przerobiłem za dużo tekstu w zbyt krótkim czasie, i w nie jednym miejscu dało to o sobie znać. A sugestia dobra, dzięki!