f10_adi Napisano Listopad 14, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2010 Witam, mam problem z którym walczę cały dzień, przeszukałem co było można ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania. Może Wy mi pomożecie. Zainstalowałem GoogleEarth zgodnie z instrukcją http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik_F12_%28Constantine%29#Google_Earth. Podczas instalacji pojawiały się błędy, które udało mi się wyeliminować poprzez zainstalowanie dodatkowych bibliotek. Z SElinux też sobie poradziłem, Teraz instalacja przebiega idealnie, ale podczas uruchamiania GoogleEarth pojawia się coś takiego: (process:9374): GLib-GObject-CRITICAL **: gtype.c:2458: initialization assertion failed, use IA__g_type_init() prior to this function (process:9374): GLib-CRITICAL **: g_once_init_leave: assertion `initialization_value != 0' failed (process:9374): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_new: assertion `G_TYPE_IS_OBJECT (object_type)' failed Google Earth has caught signal 11. Program uruchamia się i po chwili zamyka. Przypuszczam, że może to powodować kmod-nvidia, sterowniki do karty graficznej, ale nie mam już pomysłu co z tym zrobić. Bardzo proszę o pomoc. _______________________________________________________________________________________ Linux localhost.localdomain 2.6.32.23-170.fc12.x86_64 #1 SMP Mon Sep 27 17:23:59 UTC 2010 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Listopad 15, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2010 Powiedz, czemu instalujesz F12 skoro kilka dni temu wyszło F14? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 15, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2010 Teraz instalacja przebiega idealnie, ale podczas uruchamiania GoogleEarth pojawia się coś takiego: A to nie jest coś w tym stylu? → http://www.google.bj/support/forum/p/earth/thread?tid=4b234372de284483&hl=en Swoją drogą pytanie Heosa jak najbardziej na miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f10_adi Napisano Listopad 15, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2010 Sorki chłopaki, ale myślę że pytanie Heosa nie ma nic wspólnego z moim pytaniem. Nigdzie przecież nie piszę o instalacji Fedory tylko GoogleEarth . Fedore 12 mam od dłuższego czasu. Kiedyś miałem 10 potem upgrade do 12. Systematycznie dociągam patche. Mam trochę softu typowo serverowego, w związku z tym nie mogę robić upgradeu do 14 tylko dla tego, że wyszła nowa wersja. WalDo dzięki za odpowiedź, sprawdzę to. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Listopad 15, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2010 w związku z tym nie mogę robić upgradeu do 14 tylko dla tego, że wyszła nowa wersja. A co ty na to, że za trzy tygodnie skończy się wsparcie dla F12? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Listopad 15, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2010 No i "trochę" oprogramowania ma najnowsze wersje dostosowywane do najnowszej wersji systemu. Uwierz, że "nie wszystkie" są wstecznie zgodne. Ale jak wolisz, brnij w swoją wizję. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f10_adi Napisano Listopad 15, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2010 Ok rozumiem, że proponujecie upgrade do najnowszej wersji (F14) jako rozwiązanie mojego problemu i tak też zrobię w wolnej chwili. Nie rozumiem tych złośliwości Heos: Ale jak wolisz, brnij w swoją wizję. To jakiś twój standard? Fora dyskusyjne są po to aby sobie nawzajem pomagać, a nie obrzydzać nowym użytkownikom pisanie postów. Mimo wszystko bardzo dziękuję za sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 15, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2010 Panowie, spokojnie. @f10_adi - nie ma sie co obrazac. Fedora z zalozenia jest "bleeding edge technology", wiec wiekszosc osób na forum (w tym i moja skromna osoba) bedzie sie dziwic, ze w miesiac po premierze F14 Ty przesiadasz sie z F10 na F12. Jesli szukasz rozwiazan stabilnych, z dlugim terminem wsparcia, to moze warto pomyslec o CentOS czy wrecz zaplacic za RHEL? Masz racje na pewno w jednej sprawie: pytania dot. wersji Fedory nie sa tematem watku. Prosze wszystkich o powstrzymanie sie od dalszych off topic'owych wypowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 15, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2010 Jak obawiasz sie o stabilnosc to zrób upgrade do f13, która jeszcze przez pól roku ma wsparcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f10_adi Napisano Listopad 15, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2010 Ok. żeby wyjaśnić, zakończyć i nie przeciągać bez sensu . Koledzy, nigdzie nie napisałem, że z F10 na F12 przesiadłem się miesiąc temu. F12 mam od ponad roku i służy mi do użytku domowego - multimedia, ale również do testów rozwiązań serwerowych na VirtualBox'ie. Oczywiście korzystam też z CentOS a służbowo z RHEL. Myślę, że Fedora jest doskonałym rozwiązaniem dla połączenia multimediów i testowej maszyny serwerowej w domu. Nie instalowałem nowszych wersji (to może był mój błąd) bo działa stabilnie i nie miałem do tej pory żadnych problemów. Podsumowując, nie obraziłem się a w wolnej chwili spróbuję przesiąść się na F14. Dzięki pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 15, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2010 Niby piszesz, ze odbiegamy od tematu, a sam nie wspomniales ani slowem czy zadzialalo to rozwiazanie: A to nie jest cos w tym stylu? → http://www.google.bj/support/forum/p/earth/thread?tid=4b234372de284483&hl=en Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f10_adi Napisano Listopad 15, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2010 Byłem w pracy. Właśnie dotarłem do domu i sprawdziłem. Super!!! Działa!!! W pliku konfiguracyjnym ~/.config/Google/GoogleEarthPlus.conf zmieniłem parametr "enableTips=true" na "enableTips=false". GoogleEarth odpaliło się bez problemu i działa. Bardzo dziękuję WalDo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 15, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2010 Bardzo dziękuję WalDo.Nie ma za co. To nie ja wymyśliłem Google Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi