Skocz do zawartości

Google Earth - Problem Z Uruchomieniem. Fedora 12 X86_64

f10_adi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z którym walczę cały dzień, przeszukałem co było można ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania.

Może Wy mi pomożecie.

Zainstalowałem GoogleEarth zgodnie z instrukcją http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik_F12_%28Constantine%29#Google_Earth.

Podczas instalacji pojawiały się błędy, które udało mi się wyeliminować poprzez zainstalowanie dodatkowych bibliotek.

Z SElinux też sobie poradziłem,

Teraz instalacja przebiega idealnie, ale podczas uruchamiania GoogleEarth pojawia się coś takiego:

(process:9374): GLib-GObject-CRITICAL **: gtype.c:2458: initialization assertion failed, use IA__g_type_init() prior to this function

(process:9374): GLib-CRITICAL **: g_once_init_leave: assertion `initialization_value != 0' failed

(process:9374): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_new: assertion `G_TYPE_IS_OBJECT (object_type)' failed

Google Earth has caught signal 11.

Program uruchamia się i po chwili zamyka.

Przypuszczam, że może to powodować kmod-nvidia, sterowniki do karty graficznej,

ale nie mam już pomysłu co z tym zrobić.

Bardzo proszę o pomoc.

_______________________________________________________________________________________

Linux localhost.localdomain 2.6.32.23-170.fc12.x86_64 #1 SMP Mon Sep 27 17:23:59 UTC 2010 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

Teraz instalacja przebiega idealnie, ale podczas uruchamiania GoogleEarth pojawia się coś takiego:

A to nie jest coś w tym stylu? → http://www.google.bj/support/forum/p/earth/thread?tid=4b234372de284483&hl=en

Swoją drogą pytanie Heosa jak najbardziej na miejscu :)

Sorki chłopaki, ale myślę że pytanie Heosa nie ma nic wspólnego z moim pytaniem.

Nigdzie przecież nie piszę o instalacji Fedory tylko GoogleEarth :).

Fedore 12 mam od dłuższego czasu.

Kiedyś miałem 10 potem upgrade do 12.

Systematycznie dociągam patche.

Mam trochę softu typowo serverowego,

w związku z tym nie mogę robić upgradeu do 14 tylko dla tego, że wyszła nowa wersja.

WalDo dzięki za odpowiedź, sprawdzę to.

• Upvote 1
  • Downvote 1

Ok rozumiem, że proponujecie upgrade do najnowszej wersji (F14) jako rozwiązanie mojego problemu i tak też zrobię w wolnej chwili.

Nie rozumiem tych złośliwości Heos:

Ale jak wolisz, brnij w swoją wizję.

To jakiś twój standard?

Fora dyskusyjne są po to aby sobie nawzajem pomagać, a nie obrzydzać nowym użytkownikom pisanie postów.

Mimo wszystko bardzo dziękuję za sugestie.

Panowie, spokojnie.

@f10_adi - nie ma sie co obrazac. Fedora z zalozenia jest "bleeding edge technology", wiec wiekszosc osób na forum (w tym i moja skromna osoba) bedzie sie dziwic, ze w miesiac po premierze F14 Ty przesiadasz sie z F10 na F12.

Jesli szukasz rozwiazan stabilnych, z dlugim terminem wsparcia, to moze warto pomyslec o CentOS czy wrecz zaplacic za RHEL?

Masz racje na pewno w jednej sprawie: pytania dot. wersji Fedory nie sa tematem watku.

Prosze wszystkich o powstrzymanie sie od dalszych off topic'owych wypowiedzi.

Ok. żeby wyjaśnić, zakończyć i nie przeciągać bez sensu :).

Koledzy, nigdzie nie napisałem, że z F10 na F12 przesiadłem się miesiąc temu.

F12 mam od ponad roku i służy mi do użytku domowego - multimedia, ale również do testów rozwiązań serwerowych na VirtualBox'ie.

Oczywiście korzystam też z CentOS a służbowo z RHEL.

Myślę, że Fedora jest doskonałym rozwiązaniem dla połączenia multimediów i testowej maszyny serwerowej w domu.

Nie instalowałem nowszych wersji (to może był mój błąd) bo działa stabilnie i nie miałem do tej pory żadnych problemów.

Podsumowując, nie obraziłem się :) a w wolnej chwili spróbuję przesiąść się na F14.

Dzięki pozdrawiam.

Byłem w pracy.

Właśnie dotarłem do domu i sprawdziłem.

Super!!! Działa!!!

W pliku konfiguracyjnym ~/.config/Google/GoogleEarthPlus.conf zmieniłem parametr "enableTips=true" na "enableTips=false".

GoogleEarth odpaliło się bez problemu i działa.

Bardzo dziękuję WalDo.