Brylek Napisano Listopad 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2010 Witam Mam problem posiadam 32' monitor LCD który na Windows natywnie pracuje z rozdzielczością 1280x1024_60 (z powodu kilku mocno nie przyjemnych incydentów porzuciłem MS) moje dystro Fedora 14 x86_x64 przed i po zainstalowaniu sterowników mogę normalnie pracować z max rozdzielką 1024x768_60 w powyższych ekran jakby nie mieścił się w ekranie (muszę przesunąć muszą w róg ekrany aby się przemieścił) ekran jest podpięty na złączu D-sub grafika to GF 8400GS Monitor wykrywany jest jak CRT a powinien być jako DFP przez krótki okres jak kombinowałem z Ubuntu to miałem ten sam problem (nie rozwiązany) to ręcznie śrubowałem plik xorg.conf bez efektów, a w fedor'ze ten plik jest prawie pusty i nic konkretnego nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2010 Spróbuj wynegerować odpowiedni modeline tym http://xtiming.sourceforge.net/cgi-bin/xtiming.pl . To, że plik xorg.conf jest prawie pusty nic nie znaczy, bo możesz dopisać co chcesz. Sekcje powinny wyglądać w ten sposób https://wiki.archlinux.org/index.php/Xorg.conf#Monitor_settings (jak będą nadal problemy to przeczytaj całego arta, pomimo że dotyczy inne dystrybucji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brylek Napisano Listopad 22, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2010 przygotowałem sobie cały pliczek podmieniłem go i d*pa po ponownym uruchomieniu system przywrócił sobie domyślny plik i konfiguracje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2010 Musisz zabronic sterownikowi grafiki wykonywania zmian w konfiguracji. Najbardziej ordynarny sposób to zmiana uprawnien do xorg.conf na tylko do odczytu, ale mozna to chyba tez któryms narzedziem wyklikac. Jak nie dojdziesz sam o które chodzi, to po powrocie do domu moge poszukac, bo tak z glowy to nie pamietam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2010 Nie wiem dlaczego nadpisuje u mnie nigdy to się nie zdarza, ale dodatkowo możesz spróbować wymusić rozdzielczość w panelu nvidii nvidia-settings . W zakładce "X Server Display Configuration", kliknij w "Advanced..." i tam już możesz wymusić dowolną rozdziałkę. W ogóle ten panel ma bardzo duże możliwości i właściwie odkąd mam nvidię to tylko z niego korzystam, a ręczna edycja pliku xorg.conf jest niepotrzebna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Listopad 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2010 livna-config-display lubi sobie konfigurację nadpisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2010 Jeszcze jest nvidia-settings Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brylek Napisano Listopad 22, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2010 livna-config-display - nie mam tego, nvidia-settings - jak wpisze rozdzielkę ręcznie i tak pulpit ucieka gdzieś na rogi próbowałem zmienić uprawnienia na tylko do odczytu po reboot to przywraca plik bez tego uprawnienia spróbuje przeinstalować system i jeszcze raz skonfigurować wszystko ja nie będzie szło to zobaczę może inna dystrybucje sobie pykne na kompa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Listopad 22, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2010 (edytowane) Jak ustawisz poprawna rozdzielczosc to w ostatecznosci mozesz dodac atrybut "niezmiennosci" na plik /etc/X11/xorg.conf: chattr +i /etc/X11/xorg.conf Zdejmuje sie to identyczna komenda tylko z przelacznikiem -i. Próba nie strzelba. Edytowane Listopad 22, 2010 przez multics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi