MC' Napisano Grudzień 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2010 Witam, Otóż ponieważ jak zwykle po instalce fedory muli mi net jak zwylke winne są DNS (łatwo to sprawdzić pingując np wp.pl pierwszy ping przychodzi po chwili- a pingując ip wp.pl -pierwszy ping przychodzi szybko ). Niestety w NetworkManagerze nie ma widocznych wcale połączeń: Mimo że net jest podłączony do eth0: $ ifconfig eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:18:F3:C5:4C:53 inet addr:10.0.0.2 Bcast:10.0.0.255 Mask:255.255.255.0 inet6 addr: fe80::218:f3ff:fec5:4c53/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:85779 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:54689 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:114710311 (109.3 MiB) TX bytes:5241986 (4.9 MiB) Interrupt:19 eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:18:F3:C5:30:F3 UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 TX bytes:0 (0.0 Interrupt:16 lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:880 (880.0 TX bytes:880 (880.0 Jakieś pomysły czemu i jak tu teraz ustawić sobie DNS-y za pomocą gui ? Czy jakoś nie można np w /etc/dhclient.conf? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Grudzień 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2010 Dwie rzeczy jakie przychodza mi do glowy: 1) NM uruchomiony z roota zamiast z poziomu uzytkownika 2) Sterowanie siecia za pomoca network a nie NM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Grudzień 6, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2010 Ok. POradzilem sobie z szybkoscia neta Trzeba #system-config-network w zakladce urzadzenia wybieramy to aktywne i klikamy na zmodyfikuj na dole dodajemy dwa DNS (ja jestem za routerem wiec skopiowalem sobie z niego ip DNS ) Zastosuj i zapisz #service network restart PROFIT natomiast screen dalej jest aktualny. I nawet pomimo opcji w : cat /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 DEVICE=eth0 BOOTPROTO=dhcp HWADDR=00:18:F3:C5:4C:53 NM_CONTROLLED=yes ONBOOT=yes TYPE=Ethernet IPV6INIT=no USERCTL=no PEERDNS=yes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Grudzień 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2010 Taki urok gui NM dla KDE. Musisz sobie po raz kolejny dodać wszystkie połączenia w NM. Widocznie gui KDE i gui Gnoma trzymają ustawienia NM w różnych miejscach (głupie). Ja pododawałem ręcznie i mogę normalnie zarządzać. Es. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2010 W NM też możesz wprowadzić osobne dns dla każdego połączenia. A tak najlepiej to zmodyfikować je w routerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Grudzień 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2010 NM to przeżytek. Wicd to przyszłość. Ale to moja skromna opinia, niemniej polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Grudzień 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2010 NM to przyszłość. I to nie jest tylko moja skromna opinia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Grudzień 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2010 NM to przyszłość. I to nie jest tylko moja skromna opinia. A czy NM potrafi połączyć się z AP bez ładowania nm-applet, tuż po zalogowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2010 No tak nmcli, o którym czesto przypominam na forum. Wlasciwie to nie ma potrzeby w ogóle odpalania jakiegokolwiek apletu do nm. Co do wicd to juz dawno go nie widzialem i trudno mi sie wypowiedziec, ale dopóki nm spelnia podstawowe funkcje, czyli laczenie sie z siecia lokalna i wifi to nie widze potrzeby zastepowania go czyms innym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Grudzień 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2010 Ale to nie jest usługa tylko konsolowy program. Fakt, można go skonfigurować aby jakimś skryptem łączył się z odpowiednią siecią po zalogowaniu ale to nie wicd, którego usługa nie wymaga takiej konfiguracji. Jedyny plus NM to ładne ikony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2010 NM sam w sobie jest usługą, więc tu nie ma większych różnic. A jednolinijkowca nmcli con up ID np. w rc.local nie nazwałbym nawet skryptem. Kto co lubi, ale może wicd, kiedyś zobaczę, bo podobno ma więcej statystyk (tzn. nm nie ma właściwie w ogóle). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi