maroszka Napisano Styczeń 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2011 Jako że AMD wsparcie zalatuje lekkim "dupowem" a i na forum niezbyt pochlebne opinie, więc postanowiłem napisać. Generalnie to jak w poradniku z repozytorium RPMfusion, ale w linux catalyst 10.12 linia R6xxx ma status unsupported, co się objawia znakiem wodnym podczas całej sesji X (w prawym dolnym rogu ekranu). Do czasu wydania nowszej wersji sterownika, można się posiłkować rozwiązaniem z komentarzy na http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=ODcwMg. Jak na razie nie stwierdziłem problemów (ATi Catalyst Control Center z AA / AF, Compiz, quakelive). Do gier starszej daty (doom3 / quake4) potrzeba dodatkowo xorg-x11-drv-catalyst-libs-xxx.i686. Opcja z pobraniem sterownika bezpośrednio ze strony AMD (trzeba wybrać linię R5xxx w formularzu), też nie sprawiła problemu (jako zwykły install nie Distribution Specific + ręczna edycja xorg.conf + usunięcie watermarka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bormarek Napisano Styczeń 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2011 http://www.if-not-true-then-false.com/2010/fedora-13-ati-catalyst-proprietary-drivers-fglrx/ sprawdzałeś to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroszka Napisano Styczeń 19, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2011 http://www.if-not-true-then-false.com/2010/fedora-13-ati-catalyst-proprietary-drivers-fglrx/ sprawdzałeś to? Teraz zerknąłem i widzę, że tam też via RPMfusion, tylko trochę starsze wszystko (HD3650, catalyst 10.10, fc13) w dodatku z problemami i końcową sugestią na uninstall. Więc aby choć trochę ten nieciekawy wizerunek AMD poprawić raz jeszcze powiem, że R6xxx w parze z proprietary catalyst 10.12 @ fc14 x86_64, normalnie bierze i działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimas7 Napisano Styczeń 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2011 Ja dodam że instalowałem stery ati według Opis i wszystko działa bez żadnego problemu wiec chyba nie jest tak źle z tymi sterami od ati. Garść informacji $ uname -a ... 2.6.35.10-74.fc14.x86_64 ... $ lsmod | grep fglrx fglrx 2560335 282 $ lspci | grep ATI 01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Mobility Radeon HD 3400 Series $ fgl_glxgears Using GLX_SGIX_pbuffer 5634 frames in 5.0 seconds = 1126.800 FPS 5637 frames in 5.0 seconds = 1127.400 FPS 5642 frames in 5.0 seconds = 1128.400 FPS 5636 frames in 5.0 seconds = 1127.200 FPS ... $ glxgears 23895 frames in 5.0 seconds = 4778.987 FPS 25762 frames in 5.0 seconds = 5152.375 FPS 25783 frames in 5.0 seconds = 5156.582 FPS 25709 frames in 5.0 seconds = 5141.665 FPS 25723 frames in 5.0 seconds = 5144.521 FPS Tak jak pisałem wyżej wszystkie funkcje laptopa działają. Ale żeby nie było tak cukierkowo to przy wyłączonych efektach (w kwin) w np. eclipse przy przewijaniu poziomym edytora powstają ,,artefakty'' Które znikają po zaznaczeniu tekstu lub zaczęciu edycji w danym miejscu. pz B.KLimas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2011 No a jak z tym wyswietlaniem np. Thunderbird? W linku podanym przez bormarka widac tylko czarne tlo, wiec cos jest nie tak chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroszka Napisano Styczeń 19, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2011 Na podanej przeze mnie konfiguracji nic takiego nie stwierdziłem, ani w Thunderbird ani tym bardziej w konsoli (Guake terminal). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2011 Ale żeby nie było tak cukierkowo to przy wyłączonych efektach (w kwin) w np. eclipse przy przewijaniu poziomym edytora powstają ,,artefakty'' Jeśli chodzi o KDE to przy włączonych efektach nawet na nvidii mam mnóstwo artefaktów (szczególnie na dymkach w aplikacjach pisanych w gtk+). Dlatego niekoniecznie musi to być wina sterownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimas7 Napisano Styczeń 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2011 Jeśli chodzi o KDE to przy włączonych efektach Rzeczywiście dzieje się tak tylko w aplikacjach napisanych pod gtk ale przy wyłączonych efektach. pz B.KLimas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroszka Napisano Styczeń 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 Dla zainteresowanych, u mnie pojawiły się problemy tylko że przy odtwarzaniu video - "szarpało" niezależnie od formatu i odtwarzacza. Ale że sterownik 11.1 wydali (przy tej okazji doczytałem, że to powszechny problem http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_catalyst_111&num=1) to zainstalowałem. Minusy to dalej watermark (przynajmniej na R6xxx) i dalej aticonfig zwraca "No supported adapters detected" ale na plus, to w amdcccle jest nowa opcja "Tear Free" - u mnie pomogło, bo przynajmniej na chwilę obecną, już nic nie "szarpie" przy odtwarzaniu czegokolwiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroszka Napisano Maj 7, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2011 Tak nieśmiało chciałem dodać, że od 11.3 (jak nie od 11.2) linia R6xxx w formularzu na stronie AMD ma już Linux x86 / x86_64 do wyboru - aticonfig działa i obraz elegancko bez żadnych znaków wodnych. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Maj 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2011 (edytowane) To dobrze, ze niesmialo, bo nie musze krzyczec, ze nie nalezy instalowac sterowników z amd.com i nalezy uzywac RPM-ów z rpmfusion. [EDIT]: paskudna literówka. Edytowane Maj 10, 2011 przez Raven Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroszka Napisano Maj 9, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2011 To dobrze, że nie śmiało, bo nie muszę krzyczeć, że nie należy instalować sterowników z amd.com i należy używać RPM-ów z rpmfusion. Ta?? A to niby czemu? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Maj 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2011 @maroszka Bo te od AMD są zrobione ogólnie dla Linuksów, a te z repo specjalnie dla Fedory. Są obrabiane i testowane tak by działały z naszą dystrybucją. Gdy używasz tych od AMD to czasem może nie wstawać z uśpienia, czasem wygaszacz się nie włączy... różnie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroszka Napisano Maj 10, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2011 @maroszka Bo te od AMD są zrobione ogólnie dla Linuksów, a te z repo specjalnie dla Fedory. Są obrabiane i testowane tak by działały z naszą dystrybucją. Gdy używasz tych od AMD to czasem może nie wstawać z uśpienia, czasem wygaszacz się nie włączy... różnie No to jest argument (nie tak jak ten wyżej). Czy to Twoje spostrzeżenia czy może to da się wyłapać w changelog'u tych z RPM Fusion? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi